Σε δομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας έχει αναχθεί η αδυναμία αύξησης των καταθέσεων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, γεγονός που αποτυπώνεται στη μηνιαία πορεία τους, ενώ πιο ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για όσες τράπεζες κατάφεραν να διατηρήσουν έστω και μια θυγατρική εκτός Ελλάδος.
Από τις αρχές του 2019 έως και σήμερα, οι συνολικές καταθέσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν αυξηθεί μόλις 1,9 δισ. ευρώ, από 132,751 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο στα 134,692 δισ. στα τέλη Απριλίου. Τραπεζικές πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr ότι για τους επόμενους μήνες αναμένεται, με βάση τις συντηρητικές εκτιμήσεις, οι καταθέσεις να σημειώσουν αύξηση 2-3 δισ. ευρώ.
«Όλα θα εξαρτηθούν από το momentum που θα αναπτυχθεί στην οικονομία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τις εθνικές εκλογές. Κι αυτό διότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο πολύ πιο σύντομα, κάτι που ήταν ζητούμενο, κυρίως από την πλευρά των επιχειρήσεων και των επενδυτών», αναφέρει υψηλόβαθμη πηγή.
Όσον αφορά τα νοικοκυριά, η εικόνα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, καθώς μεγάλο ποσοστό ιδιωτών δεν καταφέρνει για μια σειρά από λόγους να αποταμιεύσει. Όσοι, από την άλλη, έχουν ακόμη λεφτά στο στρώμα προτιμούν να τα επενδύσουν για παράδειγμα στην αγορά ενός ακινήτου, αυτοκινήτου κ.λπ. παρά να τα επιστρέψουν -ακόμη και μέρος αυτών- στην τράπεζα. Δεν λείπουν βέβαια και αυτοί που απειλούνται από κατασχέσεις και για τον λόγο αυτό αποφεύγουν το τραπεζικό σύστημα.
«Μετά από τόσα χρόνια εκτός τραπεζικού συστήματος, μεγάλο κομμάτι από τα χρήματα που έφυγαν με κατεύθυνση το… στρώμα είναι δύσκολο να επιστρέψει. Κι αυτό αποδίδεται σε διάφορες αιτίες που σχετίζονται είτε με τον φόβο και την απαξία προς το τραπεζικό σύστημα, είτε διότι τα χρήματα δεν έχουν φορολογηθεί», σημειώνουν πηγές.
Προσοδοφόρες οι θυγατρικές
Και μπορεί στην Ελλάδα η αύξηση των καταθέσεων να γίνεται με τον αραμπά, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις θυγατρικές -όσες από αυτές παρέμειναν- του εξωτερικού και δη σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός όμως ευρώ όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Παράμετρος που αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών.
Πηγές με γνώση του αντικειμένου τονίζουν στο Euro2day.gr ότι η θυγατρική έχει τη δυνατότητα να δώσει πιο ελκυστικό επιτόκιο, σε σχέση με αυτό που δίνει η τράπεζα στην Ελλάδα, γεγονός που προσελκύει Ευρωπαίους καταθέτες που ψάχνουν υψηλότερες αποδόσεις. Αναφέρουν μάλιστα ως παράδειγμα τη ρουμανική τραπεζική αγορά, όπου όλες οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια από τα αντίστοιχα που προσφέρουν τα πιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης, γεγονός που προσελκύει ικανοποιητικό ποσοστό Γερμανών καταθετών.
Τόσο... όσο οι επιχειρήσεις
Φειδωλή είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία, και η ροή καταθέσεων από τις επιχειρήσεις προς τις τράπεζες, γεγονός που αποδίδεται αφενός στη διακράτηση ρευστότητας in house από πολλές επιχειρήσεις, αφετέρου, στην «απόκρυψη» κεφαλαίων στις περιπτώσεις που έχουν κόκκινα δάνεια στο τραπεζικό σύστημα.