Επιδότηση που κυμαίνεται από 25% έως και 80% μπορούν να λάβουν ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες θα συμπράξουν με εταιρείες ή ερευνητικούς οργανισμούς του Ισραήλ. Οι ενισχύσεις αυτές θα χορηγηθούν μέσω του προγράμματος «Διμερής και Πολυμερής Ερευνητική και Τεχνολογική Συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ 2019», ο προϋπολογισμός του οποίου για την ελληνική πλευρά ανέρχεται στα 7 εκατ. ευρώ.
Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η βελτιστοποίηση της ελληνικής συμμετοχής στις διεθνείς και ευρωπαϊκές Ε&Τ διεργασίες δικτύωσης και τη συμμετοχή σε αυτές δυναμικών και με υψηλή τεχνογνωσία επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα χρηματοδοτηθούν κοινά ερευνητικά προγράμματα, με τον ανώτατο προϋπολογισμό ανά έργο για τις ελληνικές συμμετοχές να ανέρχεται στις 400.000 ευρώ.
Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων ορίζεται η 07/03/2019, με καταληκτική ημερομηνία την 10/04/2019 και ώρα 16:00.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει υποχρεωτικά να συνεργαστούν με έναν Οργανισμό Έρευνας και Διάδοσης Γνώσεων (πανεπιστήμια ή ερευνητικά ινστιτούτα, οργανισμοί μεταφοράς τεχνολογίας, ενδιάμεσοι φορείς καινοτομίας κ.ο.κ).
Τα κοινά ερευνητικά και τεχνολογικά έργα που θα επιδοτηθούν θα πρέπει να εμπίπτουν στους τομείς δραστηριότητας της Αγροδιατροφής, των Μεταφορών και της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, των Υλικών και Κατασκευών.
Επιλέξιμες Δαπάνες
Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών κάθε έργου ορίζεται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης στην παρούσα πρόσκληση. Επιλέξιμες, ανά κατηγορία, είναι οι εξής δαπάνες:
1. Ενισχύσεις για έργα έρευνας και ανάπτυξης
α) δαπάνες προσωπικού: ερευνητές και τεχνικοί στο βαθμό που απασχολούνται άμεσα στο έργο
β) δαπάνες οργάνων και εξοπλισμού, στο βαθμό και για όσο χρόνο χρησιμοποιούνται για το έργο
γ) δαπάνες για κτίρια και γήπεδα, στο βαθμό και για όσο χρόνο χρησιμοποιούνται για το έργο
δ) δαπάνες για έρευνα επί συμβάσει, γνώσεις και διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αγοράστηκαν ή ελήφθησαν με άδεια εκμετάλλευσης από εξωτερικές πηγές με τήρηση της αρχής των ίσων αποστάσεων, καθώς και δαπάνες για συμβουλευτικές και ισοδύναμες υπηρεσίες χρησιμοποιούμενες αποκλειστικά για το έργο.
ε) πρόσθετα γενικά έξοδα και λοιπές λειτουργικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένου του κόστους υλικών, εφοδίων και συναφών προϊόντων, που είναι άμεσο αποτέλεσμα του έργου
στ) δαπάνες για τις μελέτες σκοπιμότητας, είναι οι δαπάνες διεξαγωγής της μελέτης.
2. Ενισχύσεις καινοτομίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
α) οι δαπάνες για την απόκτηση, την επικύρωση και την προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και λοιπών άυλων στοιχείων ενεργητικού
β) οι δαπάνες για την απόσπαση από οργανισμό έρευνας και διάδοσης γνώσεων ή από μεγάλη επιχείρηση προσωπικού υψηλής ειδίκευσης, το οποίο απασχολείται σε δραστηριότητες έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας σε νέες θέσεις που έχουν δημιουργηθεί προς το σκοπό αυτό στη δικαιούχο επιχείρηση και δεν αντικαθιστά άλλο προσωπικό
γ) οι δαπάνες για συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες στον τομέα της καινοτομίας.
3. Ενισχύσεις για διαδικαστική και οργανωτική καινοτομία
α) δαπάνες προσωπικού
β) δαπάνες οργάνων και εξοπλισμού, στο βαθμό και για όσο χρόνο χρησιμοποιούνται για το έργο
γ) δαπάνες για κτίρια και γήπεδα, στο βαθμό και για όσο χρόνο χρησιμοποιούνται για το έργο
δ) δαπάνες για έρευνα επί συμβάσει, γνώσεις και διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αγοράστηκαν ή ελήφθησαν με άδεια εκμετάλλευσης από εξωτερικές πηγές με τήρηση της αρχής των ίσων αποστάσεων
ε) πρόσθετα γενικά έξοδα και λοιπές λειτουργικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένου του κόστους υλικών, εφοδίων και συναφών προϊόντων που είναι άμεσο αποτέλεσμα του έργου.