Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων: Γιατί μπήκε στο EOS II Fund του Ταμβακάκη

Εφτασαν τα 27 τα επενδυτικά funds που επενδύει η ΕΑΤΕ. Βρίσκεται κοντά στον τελικό στόχο των 35 που έχει θέσει για το 2024. Μέχρι 15 Ιουλίου έρχονται άλλες δυο συμμετοχές.

Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων: Γιατί μπήκε στο EOS II Fund του Ταμβακάκη
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Δρ. Λαμπρόπουλος

Ανεβαίνουν οι… θερμοκρασίες στην επιχειρηματική σκηνή καινοτομίας, με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) να συμμετέχει στο 27ο fund και να είναι έτοιμη μέχρι τις 15 Ιουλίου να ανακοινώσει δύο ακόμα συμμετοχές της σε επενδυτικά funds.

Βασικό κριτήριο για τη συμμετοχή της ΕΑΤΕ στο νέο επενδυτικό ταμείο EOS Hellenic Renaissance Fund ΙΙ αποτέλεσε, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) Χάρη Λαμπρόπουλο (φωτ.), η εμπιστοσύνη που ενέπνευσε, η εμπειρία και η ποιότητα της διευρυμένης διαχειριστικής του ομάδας, η συνάφειά της και η αποδεδειγμένη ικανότητα στην εκτέλεση της αναβαθμισμένης επενδυτικής της στρατηγικής.

Ειδικότερα χθες ανακοινώθηκε η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου γύρου συγκέντρωσης κεφαλαίων (First Closing) €219 εκατ. του επενδυτικού ταμείου EOS Hellenic Renaissance Fund ΙΙ.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο fund του χαρτοφυλακίου της ΕΑΤΕ ενώ αναμένονται μέχρι το τέλος του χρόνου ακόμα δύο εξίσου μεγάλα funds.

Όπως είπε μιλώντας στο Euro2day.gr ο κ. Λαμπρόπουλος, η ΕΑΤΕ, ως θεσμικός επενδυτής του ελληνικού Δημοσίου, επενδύει σε funds με ευρύτατο φάσμα των αναγκών της αγοράς. Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη επένδυση τόνισε ότι πρόκειται για μια μεγάλη, δυνατή και έμπιστη ομάδα με ισχυρή διαχειριστική δομή (η οποία περιλαμβάνει ονόματα όπως ο Απόστολος Ταμβακάκης, ο Γιάννης Παπαδόπουλος και ο Νικόλας Χρυσανθόπουλος).

Αναφερόμενος στο χαρτοφυλάκιο της ΕΑΤΕ είπε ότι αποτελείται από 27 funds. Η υφιστάμενη χρηματοδοτική δεξαμενή που έχουν δημιουργήσει τα 26 funds με τη συμμετοχή της ΕΑΤΕ, ξεπερνά πλέον το 1,4 δισ. ευρώ, αποτελώντας μια γενναία ένεση ρευστότητας προς το ελληνικό  επιχειρείν. Εξ αυτών, περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ αποτελούν δεσμεύσεις (commitments) της ΕΑΤΕ, οι οποίες έχουν κινητοποιήσει πρόσθετες ιδιωτικές επενδύσεις άνω των 800 εκατ. ευρώ. Επίσης τόνισε ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος της χρονιάς να έχουν φτάσει τα 35 funds.

«Η ΕΑΤΕ στηρίζει την εθνική προσπάθεια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και βάζει το ελληνικό οικοσύστημα στο ραντάρ του επενδυτικού ενδιαφέροντος», αναφέρει ο κ. Λαμπρόπουλος.

Όπως είχε γνωστοποιήσει με συνέντευξή του στο powergame.gr ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ, Χάρης Λαμπρόπουλος, στόχος είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο η αγορά να μετρά 30 VCs και PEs, με τον πήχη να μπαίνει στα 35 funds συνολικά μέχρι τα τέλη του έτους, ρυθμός που δείχνει ότι η αγορά των επιχειρηματικών κεφαλαίων μεγεθύνεται, αποτελώντας τη χρηματοδοτική εμπροσθοφυλακή για startups, scale ups, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και καινοτόμες εδραιωμένες εταιρείες.

«Η ΕΑΤΕ έχει εξελιχθεί σε καταλύτη επιτάχυνσης των επενδύσεων στην Ελλάδα. Η χώρα αποκτά πλέον ένα ώριμο οικοσύστημα επιχειρηματικών κεφαλαίων, έχοντας ήδη 26 funds, ενώ αρκετά ακόμη βρίσκονται στα σκαριά», είχε σημειώσει ο Δρ Χάρης Λαμπρόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τα τέλη του χρόνου και με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, οι δεσμεύσεις της ΕΑΤΕ θα έχουν διπλασιαστεί: «Εκτιμούμε, βάσιμα, ότι έως τα τέλη του 2024 θα έχουμε φτάσει τα 35 funds και τα 560 εκατ. ευρώ των commitments θα έχουν διπλασιαστεί», είχε αναφέρει ο κ. Λαμπρόπουλος.

To EOS II Fund

To EOS II Fund απευθύνεται σε ελληνικές μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης (growth stage), με ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι €100 εκατ. και προσωπικό έως 500 εργαζόμενους, ενισχύοντας έτσι σημαντικά την επιχειρηματικότητα σε στρατηγικούς και εξωστρεφείς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Διαχειριστής του EOS II Fund είναι η EOS Capital Partners Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε. (“EOS Capital Partners”), εταιρεία αδειοδοτημένη και εποπτευόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Τα αρχικά επενδυτικά κεφάλαια του EOS II Fund ανέρχονται σε €219 εκατ. (first closing) και προβλέπεται να φτάσουν τα €250 εκατ., με αποτέλεσμα τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια της EOS Capital Partners να διαμορφωθούν σε €400 εκατ.

Επενδυτές του EOS ΙΙ Fund είναι κατά 70% κορυφαίοι εγχώριοι και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές, όπως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) και η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (Black Sea Trade and Development Bank), και κατά 30% κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες και family offices. Σημειώνεται ότι το 75% των υπό διαχείριση κεφαλαίων προέρχεται από επενδυτές που συμμετείχαν και στο EOS I Fund.

Τα επιπρόσθετα χαρακτηριστικά του νεοσύστατου EOS II Fund σε σχέση με το EOS I Fund συνοψίζονται στα εξής:

i) Αυξάνεται σημαντικά το μέγεθος και ο αριθμός των εταιρειών προς επένδυση, καθώς το EOS II Fund θα επενδύει σε εταιρείες με κύκλο εργασιών έως €100 εκατ. και προσωπικό έως 500 εργαζόμενους, σε σύγκριση με το EOS I Fund, όπου τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν έως €50 εκατ. κύκλο εργασιών και έως 250 εργαζόμενους.

ii) Η μέση επένδυση ανά εταιρεία θα ανέλθει στο ποσό των €22-23 εκατ., από τα €11 εκατ. που ίσχυαν για το EOS I Fund.

iii) Οι επενδύσεις στο EOS II Fund θα αφορούν κατά 70% πλειοψηφικές συμμετοχές είτε με μοναδικό επενδυτή το Fund είτε και με τη συμμετοχή άλλων στρατηγικών επενδυτών, και κατά 30% μειοψηφικές συμμετοχές. Σε αντίθεση με το EOS I Fund που η αναλογία ήταν αντίστροφη, με 70% μειοψηφικές συμμετοχές

Η ΕΑΤΕ έχει ήδη πετύχει σημαντικές συμφωνίες με αντίστοιχους διεθνείς οργανισμούς, όπως η στρατηγική συμφωνία συνεπενδύσεων 400 εκατ. ευρώ με τη Mubadala επί ελληνικού εδάφους, αλλά και η δέσμευση του κρατικού ταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών του Αμπού Ντάμπι, ADQ, για επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στην εγχώρια οικονομία.

Scale up

Έτερος στόχος της ΕΑΤΕ είναι να υποστηρίξει το scale up του οικοσυστήματος καινοτομίας. Αναμένονται σύντομα και νέες συμφωνίες καθώς έχει στη φαρέτρα της ήδη πολλές προτάσεις από εταιρείες της Ευρώπης που θέλουν να χρηματοδοτήσουν ελληνικές εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι το 24ο fund, που προστέθηκε στα funds, στα οποία συνεπενδύει η Τράπεζα, είναι το Environmental Technologies Fund 4 LP (ETF4), το οποίο δραστηριοποιείται στο window “SCALE UP”. Η ΕΑΤΕ συμμετέχει στο fund με 10 εκατ. ευρώ, ενώ στο ETF4 μετέχουν επίσης η γερμανική KfW Capital, η φινλανδική Tesi και το European Investment Fund (EIF).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v