Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Mαγνήτης» τα αθηναϊκά ξενοδοχεία για ξένους επενδυτές

Σημάδια σταθεροποίησης δείχνει η εγχώρια αγορά real estate σύμφωνα με την έκθεση της Cushman & Wakefield. Σε ποια επίπεδα κινούνται πλέον οι αποδόσεις. Η Νέα Υόρκη διατήρησε την πρωτοκαθεδρία στην προσέλκυση κεφαλαίων παγκοσμίως.

«Mαγνήτης» τα αθηναϊκά ξενοδοχεία για ξένους επενδυτές

Η Αθήνα, μαζί με το Παρίσι, το Αμστερνταμ, την Πράγα, τη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα θα παραμείνουν ελκυστικοί προορισμοί για επενδύσεις στον τομέα των ξενοδοχείων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield «Winning in Growth Cities».

Η Αθήνα δεν περιλαμβάνεται στις 15 ελκυστικότερες πόλεις για επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα, αλλά στην έκθεση του διεθνούς ομίλου επισημαίνεται πως η ελληνική αγορά real estate δείχνει σημάδια σταθεροποίησης. Οι αποδόσεις στην ελληνική αγορά φτάνουν, κατά την έκθεση, το 7,95% στα κτίρια γραφείων, το 6,70% στα καταστήματα και το 10% στα βιομηχανικά κτίρια (και τα logistics).

Σύμφωνα με την έκθεση της Cushman & Wakefield, κυρίως με τη συνδρομή των επενδυτών από την Ασία, τα κεφάλαια που επενδύθηκαν διεθνώς στα εμπορικά ακίνητα την περίοδο Οκτώβριος 2017 – Σεπτέμβριος 2018 έφτασαν στο ύψος – ρεκόρ των 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Παρουσίασαν αύξηση 18% σε σύγκριση με τα κεφάλαια που είχαν τοποθετηθεί στο διάστημα Οκτώβριος 2016 – Σεπτέμβριος 2017.

Η Νέα Υόρκη διατήρησε την πρωτοκαθεδρία ως η πόλη που προσέλκυσε τα περισσότερα κεφάλαια, αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία δεν περιλαμβάνεται στους πέντε σημαντικότερους προορισμούς ξένων κεφαλαίων.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το Λος Αντζελες και στην τρίτη το Λονδίνο το οποίο ισχυροποίησε περαιτέρω τη θέση του ως κορυφαίος προορισμός διεθνών κεφαλαίων (οι επενδύσεις στα ακίνητα του Λονδίνου αυξήθηκαν μάλιστα 22%). Στην τέταρτη θέση ήταν το Παρίσι και στην πέμπτη το Χονγκ Κονγκ.

Η αύξηση των συναλλαγών κατά 18% στα εμπορικά ακίνητα διεθνώς συνδέονται με τη δραστηριότητα των Ασιατών, τόσο ως πηγή κεφαλαίων, όσο και ως επενδυτικοί προορισμοί. Οι επενδύσεις σε πόλεις της Ασίας αποτελούσαν το 52% των κεφαλαίων που τοποθετήθηκε σε εμπορικά ακίνητα τον τελευταίο χρόνο, ενώ από Ασιάτες προέρχονταν το 45% των διεθνών επενδύσεων σε real estate. Μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων πόλεων που προσέλκυσαν τα περισσότερα κεφάλαια σε real estate περιλαμβάνονται έξι από τις ΗΠΑ, δύο από την Ευρώπη και δύο από την Ασία.

Η εικόνα αλλάζει, όμως, με βάση την κατάταξη των πόλεων που προσέλκυσαν τα περισσότερα διεθνή κεφάλαια τον τελευταίο χρόνο. Τότε η Ευρώπη καταλαμβάνει τις τέσσερις από τις πέντε πρώτες θέσεις με το Λονδίνο να είναι απόλυτος κυρίαρχος, καθώς τοποθετήθηκαν περίπου 11 δισ. δολάρια από διεθνείς επενδυτές τον τελευταίο χρόνο (με αύξηση 47% των συναλλαγών οι οποίες αφορούσαν κυρίως γραφεία!).

Στη δεύτερη θέση ως προορισμός διεθνών κεφαλαίων βρέθηκε το Χονγκ Κονγκ (με πολύ μεγάλη αύξηση που άγγιξε το 70%) και ακολουθούν τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το Παρίσι, το Αμστερνταμ και η Μαδρίτη (για πρώτη φορά μετά το 2009). Στη δεκάδα βρίσκεται και το Βερολίνο, ενώ κάποιες άλλες γερμανικές πόλεις συγκαταλέγονται στην κορυφή (στις 25 πιο δημοφιλείς) ως προορισμοί ξένων κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v