Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Εξι αγορές εκτός Ευρώπης στο top 20 του «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Σημαντική ενίσχυση για τον ελληνικό τουρισμό προσφέρουν μακρινές αλλά και κοντινότερες αγορές, που αυξάνουν το ειδικό βάρος τους σε ό,τι αφορά τις αφίξεις στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Τουρισμός: Εξι αγορές εκτός Ευρώπης στο top 20 του «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Έξι χώρες εκτός Ευρώπης βρέθηκαν στο top 20 των αγορών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου, διάστημα κατά το οποίο το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας έσπασε το φράγμα των 10 εκατ. σε επίπεδο επιβατικής κίνησης, καταρρίπτοντας ένα ακόμη ρεκόρ.

Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Κίνα, η Τουρκία, ο Καναδάς και η Αυστραλία κατέλαβαν μία θέση μεταξύ των βασικών αγορών που τροφοδότησαν με σχεδόν 600 χιλιάδες τουρίστες το αεροδρόμιο της Αθήνας τους πρώτους πέντε μήνες του έτους.

Τα πρωτεία μεταξύ των 20 κορυφαίων δεξαμενών τουριστών κατέλαβαν οι ΗΠΑ, με 290 χιλιάδες ταξιδιώτες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού να προσγειώνονται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καταγράφοντας αύξηση 12% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Εξέλιξη που επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό της συγκεκριμένης αγοράς ως του πιο ισχυρού συμμάχου του ελληνικού τουρισμού εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων.

Μπορεί το Ισραήλ να υπολείπεται ως προς τις διεθνείς αφίξεις σε ποσοστό 19% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ωστόσο, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μεταξύ των κορυφαίων μη ευρωπαϊκών αγορών του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, παρά τις αρρυθμίες που έχει προκαλέσει η γεωπολιτική αναταραχή στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου, πάνω από 75 χιλιάδες Ισραηλινοί τουρίστες έχουν ταξιδέψει το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Τη δυναμική της ανακτά, όπως φαίνεται, η κινεζική αγορά, με πάνω από 62 χιλιάδες τουρίστες να έχουν προσγειωθεί στον ΔΑΑ το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου, νούμερο που παραπέμπει σε τριψήφια αύξηση 145% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Και μπορεί το ποσοστό ανόδου να μην είναι ενδεικτικό, δεδομένου ότι η πλήρης άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, ωστόσο, αντικατοπτρίζει τις προοπτικές ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς.

Ενδεικτικό της δυναμικής της εν λόγω αγοράς είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι το 2023 κατάφερε να αναπληρώσει το 90% του 2019, αν και έκανε την επανεμφάνισή της στον τουριστικό χάρτη μόλις τον περασμένο Αύγουστο.

Αύξηση σε ποσοστό 93% σε σχέση με το 2023 κατέγραψαν και οι διεθνείς αφίξεις από την Τουρκία, με σχεδόν 61 χιλιάδες ταξιδιώτες από τη γειτονική χώρα να προσγειώνονται στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας.

Οριακή άνοδο 1% συγκριτικά με πέρυσι σημείωσε η έτερη μεγάλη δεξαμενή τουριστών της Ελλάδας από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο Καναδάς. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, οι διεθνείς αφίξεις από τον Καναδά ξεπέρασαν τις 50 χιλιάδες το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου.

Την εξάδα των εκτός Ευρώπης χωρών που αποτέλεσαν βασικές δεξαμενές για τον ΔΑΑ το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου συμπλήρωσε η Αυστραλία, με πάνω από 38 χιλιάδες διεθνείς αφίξεις, αριθμός που παραπέμπει σε άνοδο 39% σε ετήσια βάση.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τη διεθνή απευθείας κίνηση (Έλληνες και ξένοι ταξιδιώτες), οι χώρες εκτός Ευρώπης που καταλαμβάνουν μία θέση στην 20άδα με τις βασικές πηγές ταξιδιωτών για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι η Τουρκία με άνοδο 35% σε ετήσια βάση, το Ισραήλ στο συν 6%, οι ΗΠΑ με αύξηση 34%, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο συν 37%, το Κατάρ με αύξηση 95% και η Αίγυπτος με απώλειες 13% σε ετήσια βάση.

Οι αριθμοί το 5μηνο

Υπενθυμίζεται ότι η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Μαΐου 2024 ανήλθε σε 3,01 εκατ., αυξημένη κατά 18,5% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Μαΐου 2023. Αναλυτικά, τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν κατά 10,6% και 22,3% τα αντίστοιχα περυσινά μεγέθη.

Συνολικά, κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου έφθασε τους 10,71 εκ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 17%. Η επιβατική κίνηση, τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού, παρουσίασαν αύξηση της τάξης των 9% και 20,8% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v