Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Τι είναι τα «σποραδικά ξενοδοχεία» που εισάγει το νέο χωροταξικό

Οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των νέου τύπου μονάδων και οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η κατασκευή τους.

Τουρισμός: Τι είναι τα «σποραδικά ξενοδοχεία» που εισάγει το νέο χωροταξικό

Την ανάπτυξη «σποραδικών ξενοδοχείων» στην Ελλάδα, με στόχο την αναγέννηση εγκαταλελειμμένων οικισμών ή περιοχών με λιγότερους από 2.000 κατοίκους, προτείνει το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τον τουρισμό που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Η δημιουργία «σποραδικών ξενοδοχείων» προβλέπει την ανάπτυξη Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων εντός εγκαταλελειμμένων οικισμών προ του 1923 ή κάτω των 2.000 κατοίκων σε συνδυασμό με την ανάπλαση τμήματος ή και του συνόλου του οικισμού.

Ως Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα λογίζονται τα ξενοδοχειακά καταλύματα που κατασκευάζονται σε συνδυασμό:

α) με τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες.

β) με εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής. Ως εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής νοούνται συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, κέντρα θαλασσοθεραπείας, τουριστικοί λιμένες, χιονοδρομικά κέντρα, θεματικά πάρκα, Κέντρα Προπονητικού Αθλητικού Τουρισμού, υδροθεραπευτήρια, καθώς και οι εξής εγκαταστάσεις ειδικών μορφών τουρισμού: μονάδες ιαματικής θεραπείας, κέντρα ιαματικού τουρισμού - θερμαλισμού, κέντρα αναζωογόνησης, κέντρα ευεξίας και αισθητικής και κέντρα καταδυτικού τουρισμού.

Η εισαγωγή της έννοιας του «σποραδικού ξενοδοχείου», ωστόσο, προϋποθέτει νομοθετική ρύθμιση και έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα καθορίζονται τα ειδικότερα κριτήρια επιλογής των σχετικών οικισμών, οι τρόποι και τα μέσα πολεοδομικής επέμβασης, οι τρόποι απόκτησης των απαιτούμενων ακινήτων, τα παρεχόμενα πολεοδομικά ή και οικονομικά κίνητρα, οι φορείς υλοποίησης των σχετικών προγραμμάτων, καθώς και οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια που θα δώσουν το «πράσινο φως» για τη δημιουργία των συγκεκριμένων μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v