Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεκτή μία στις δύο προσφυγές σε διαγωνισμούς δημοσίου!

Σχεδόν οι μισές από τις 460 προσφυγές για διαγωνισμούς του δημοσίου που κατατέθηκαν στο πεντάμηνο του 2018 έγιναν δεκτές από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών.

Δεκτή μία στις δύο προσφυγές σε διαγωνισμούς δημοσίου!

Μνημεία προχειρότητας ή σκοπιμοτήτων παραμένουν οι διαγωνισμοί του δημοσίου, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τη μέχρι σήμερα λειτουργία της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ). Η Αρχή, που ξεκίνησε πέρυσι τη λειτουργία της, εξέτασε 460 προσφυγές επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε διαγωνισμούς του δημοσίου στο πεντάμηνο του 2018 και δέχθηκε σχεδόν τις μισές!

Δηλαδή, με βάση τις αποφάσεις της Αρχής, ένας στους δύο διαγωνισμούς του δημοσίου που εξετάστηκαν παραβιάζει τις αρχές της ίσης μεταχείρισης των ενδιαφερομένων κ.λπ.

Όσοι βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο επισημαίνουν, ταυτόχρονα, πως το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δείχνει και τις θετικές επιπτώσεις από τη μέχρι σήμερα λειτουργία της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών. Αντί να προσφεύγουν στις διάφορες «επιτροπές ενστάσεων» δήμων ή άλλων κρατικών φορέων, που δεν φημίζονταν για την αντικειμενικότητά τους, οι επιχειρήσεις απευθύνονται στην ΑΕΠΠ. Μάλιστα, οι αποφάσεις της ΑΕΠΠ δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο και συνεπώς οι υπεύθυνοι για τις κρατικές προμήθειες δεν μπορούν να δηλώσουν άγνοια για το τι συνέβη π.χ. σε έναν διαγωνισμό οδοφωτισμού που περιείχε διατάξεις που θεωρήθηκαν «φωτογραφικές».

Στο μικροσκόπιο της ΑΕΠΠ, έπειτα από προσφυγές ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων, βρέθηκαν δεκάδες διαγωνισμοί στο πεντάμηνο του έτους, που ξεκινούν από μικρές προμήθειες (π.χ. νοσοκομειακού υλικού) και φτάνουν μέχρι μεγάλες συμβάσεις ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, για λογαριασμό υπουργείων και άλλων μεγάλων κρατικών οργανισμών. Μεγάλος αριθμός προσφυγών αφορούσε δήμους και περιφέρειες, με πρόσφατο παράδειγμα, όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, τους περίφημους διαγωνισμούς για τον οδοφωτισμό.

Η Αρχή, που συστάθηκε με βάση το πολυνομοσχέδιο για τις κρατικές προμήθειες, «έχει ως έργο την επίλυση των διαφορών που ανακύπτουν κατά το στάδιο που προηγείται της σύναψης των συμβάσεων δημοσίων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, ύστερα από την άσκηση προδικαστικής προσφυγής». Με βάση τη νομοθεσία, «η ΑΕΠΠ απολαύει λειτουργικής ανεξαρτησίας, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και δεν υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από κυβερνητικά όργανα ή άλλες διοικητικές αρχές. Υπόκειται μόνο στον έλεγχο της Βουλής, σύμφωνα με τον κανονισμό της».

Πρόεδρος της Αρχής είναι ο Φώτης Κατσίγιαννης, επίτιμος πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων. Τα υπόλοιπα 19 μέλη της ΑΕΠΠ είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, τελούν σε αναστολή άσκησης οποιουδήποτε άμισθου ή έμμισθου δημόσιου ή δικηγορικού λειτουργήματος ή οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v