Σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από αυτά που υπολόγιζαν οι αναλυτές κινούνται οι πρόσθετες προβλέψεις για αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου που θα σχηματίσουν φέτος, λόγω της υιοθέτησης του IFRS 9, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank ανακοίνωσαν τα τελευταία 24ωρα τις εκτιμήσεις τους για την επίπτωση από την εφαρμογή του IFRS 9, διευκρινίζοντας ότι τα νούμερα θα οριστικοποιηθούν εντός της τρέχουσας χρήσης, που αποτελεί και την πρώτη της υιοθέτησης του νέου προτύπου.
Οι τράπεζες ανακοίνωσαν μη συγκρίσιμα νούμερα καθώς κάποιες ανέφεραν την προ φόρων επίπτωση (Εθνική, Πειραιώς), κάποιες άλλες την επίπτωση μετά από φόρους (Alpha) ενώ, τέλος, η Eurobank στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές έδωσε και τα δύο νούμερα.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η προ φόρων επίπτωση είναι αυτή που επιδρά στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών ενώ η μετά από φόρους σχετίζεται με τον λογιστικό χειρισμό της ζημίας και είναι διαφορετική λόγω της αναγνώρισης ή μη αναβαλλόμενου φόρου.
Για παράδειγμα Εθνική και Πειραιώς γνωστοποίησαν ότι η επίπτωση από την υιοθέτηση του IFRS 9 σε προ φόρων βάση ανέρχεται σε 1,45 και 1,6 δισ. αντίστοιχα, με στελέχη τους να διευκρινίζουν ότι οι δύο τράπεζες δεν πρόκειται να σχηματίσουν άμεσα αναβαλλόμενο φόρο, λόγω της ζημίας από τις πρόσθετες προβλέψεις.
Αντίθετα, η Alpha γνωστοποίησε την επίπτωση σε μετά από φόρους βάση (1,1 δισ.), με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι σε προ φόρων επίπεδα ανήλθε στο 1,55 δισ. ευρώ.
Τέλος, η Eurobank διευκρίνισε ότι η ζημία στην καθαρή της θέση ανέρχεται σε 1,1 δισ. σε προ φόρων επίπεδο και σε 0,8 δισ. μετά από φόρους.
Αθροιστικά, η ζημία στην καθαρή θέση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε προ φόρων βάση ανέρχεται στα 5,7 δισ. ευρώ.
Αυτό είναι και το νούμερο που θα αφαιρεθεί σε βάθος πενταετίας, με βάση τις ισχύουσες μεταβατικές διατάξεις, από τα εποπτικά κεφάλαια των τεσσάρων τραπεζών.