«Μαστίγιο και καρότο» προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με σημαντικά δανειακά ανοίγματα εφαρμόζουν οι τράπεζες, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και του ξεκαθαρίσματος μεταξύ βιώσιμων και μη εταιριών. Τακτική που θα ενταθεί τους επόμενους μήνες.
Το δανειακό χαρτοφυλάκιο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων χρήζει, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, άμεσης και δραστικού χαρακτήρα αντιμετώπισης καθώς από το σύνολο των 38 δισ. ευρώ, τα 22,8 δισ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα για πάνω από ένα έτος.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες για τη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων κινείται σε δύο βασικούς άξονες, αφενός, της καταγγελίας του δανείου και την εκκίνηση ένδικων μέσων, αφετέρου, της υποχρεωτικής ανάλυσης βιωσιμότητας προκειμένου εν συνεχεία να υπάρξει ρύθμιση του δανειακού ανοίγματος.
Το «καρότο» της ανάλυσης βιωσιμότητας...
Οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) έως το 2019 να ζητηθεί ανάλυση βιωσιμότητας από το 90% των ενεργών και με προοπτικές βιωσιμότητας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Έως σήμερα οι τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει ανάλυση βιωσιμότητας για μικρό αριθμό επιχειρήσεων, ωστόσο το εν λόγω μέτρο έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Η ανάλυση βιωσιμότητας θα αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος της επιχείρησης, το ύψος των χρεών της τόσο στο τραπεζικό σύστημα, όσο και προς το Δημόσιο (σ.σ. εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) και θα συνδράμει στην επιλογή της σωστής ρύθμισης του δανεισμού της εταιρείας.
«Η ανάλυση βιωσιμότητας θα αποτελέσει εφεξής το ευαγγέλιο για το πώς θα χειριστούν οι τράπεζες τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που ναι μεν έχουν πληγεί από την κρίση, ωστόσο έχουν προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης και σοβαρό ενδεχόμενο επιβίωσης», αναφέρει στέλεχος τράπεζας στο Euro2day.gr.
Εφόσον ολοκληρωθεί η ανάλυση βιωσιμότητας, το επόμενο βήμα θα είναι η ρύθμιση δανείου από την τράπεζα, με βάση τα οικονομικά περιθώρια της μικρομεσαίας επιχείρησης.
...και το «μαστίγιο» της καταγγελίας
Στον αντίποδα, οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν πιο σκληρή πολιτική σε όσες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν περιθώρια ανάκαμψης και φυσικά σε όσες έχουν παύσει τη δραστηριότητά τους.
Καθ' όλη τη διάρκεια του 2018 θα υπάρξει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σημαντική αύξηση του ρυθμού των καταγγελιών δανείων. Στόχος είναι το 2019, το ποσοστό των μη καταγγελμένων δανείων (σ.σ. μη εξυπηρετούμενων) μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων να περιορισθεί στο 6% από περίπου 20% που είναι σήμερα.
Πρόκειται για μία από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έναντι των εποπτικών αρχών. Αξίζει να αναφερθεί ότι μεγάλος αριθμός μη εξυπηρετούμενων δανείων για πάνω από 2 χρόνια δεν έχει καταγγελθεί, αν και το τελευταίο 7μηνο υπήρξε σημαντική αύξηση των καταγγελιών, καθώς οι τράπεζες προετοιμάσθηκαν ενόψει της διενέργειας των πλειστηριασμών.