BBG: Αγοραστές... εν αναμονή για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Επενδυτές «καλοβλέπουν» την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, σημειώνει το Bloomberg. Το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και τι λένε κάτοχοι ελληνικών ομολόγων. Τα σενάρια για το timing και το μάθημα της Αργεντινής.

BBG: Αγοραστές... εν αναμονή για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Αν η Ελλάδα επιστρέψει στην αγορά ομολόγων φέτος, ο Mark Dowding, εταίρος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην BlueBay Asset Management, στο Λονδίνο, θα αγόραζε, υποστηρίζει το Bloomberg σε δημοσίευμά του, στο οποίο αναφέρει πως οι επενδυτές είναι θετικοί απέναντι σε πιθανή επιστροφή της χώρας στις αγορές.

«Είμαστε αισιόδοξοι για την Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο ή και παραπάνω», τόνισε ο επενδυτής, του οποίου η εταιρία κατέχει κάποια ελληνικά ομόλογα μακράς λήξης. «Επίσης έχουμε σχηματίσει την άποψη πως οι πιστωτές θα παραμείνουν αφοσιωμένοι στο να βοηθήσουν την Ελλάδα. Αισθάνομαι σχετικά σίγουρος πως η Ελλάδα θα επιστρέψει στην αγορά κατά το δεύτερο μισό αυτού του χρόνου».

Η αλλαγή στο αίσθημα απέναντι στην Ελλάδα -το επίκεντρο της οικονομικής κρίσης της Ευρώπης- αντανακλάται στο γεγονός ότι οι αποδόσεις των ομολόγων της χώρας είναι χαμηλότερες σε σχέση με πριν την αναταραχή, παρότι το χρέος παραμένει βαθιά σε περιοχή junk. Η πρόσφατη συμφωνία με τους πιστωτές για εκταμίευση 8,5 δισ. ευρώ προσθέτει στην εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Αν και η Αθήνα δεν έχει πει ότι θα πουλήσει ομόλογα φέτος, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως δεν έχει να κάνει με το «αν» αλλά με το «πότε». Η επιτυχής δεύτερη αξιολόγηση, η βελτιωμένη οικονομία και η μεγαλύτερη στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους μπορεί να ενθαρρύνουν την Ελλάδα να σκεφτεί να επιστρέψει στην αγορά για πρώτη φορά από το 2014. Σύμφωνα με το πρακτορείο, όλα δείχνουν πως οι επενδυτές που διψούν για αποδόσεις θα καλοδεχθούν τους νέους ελληνικούς τίτλους, παρότι η χώρα δεν συμμετέχει στο QE της ΕΚΤ.

«Η ελληνική συμφωνία, η προοπτική του QE και της ελάφρυνσης χρέους, το περιβάλλον, το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, καθώς και η νέα, τολμηρή ευρωπαϊκή ενότητα, όλα σού λένε ότι πρέπει να αποκτήσεις ελληνικά ομόλογα», εκτίμησε ο Mark Nash, επικεφαλής παγκόσμιων ομολόγων στην Old Mutual Global Investors στο Λονδίνο. Ο Nash αγόρασε 15ετή ελληνικά ομόλογα μετά τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές, προεδρικές εκλογές τον Μάιο.

Επενδυτές σαν τον Nash και τον Dowding υποστηρίζουν πως οι αγορές θα «ρουφήξουν» νέους πενταετείς τίτλους, αν φέρουν αποδόσεις μεταξύ 4% και 5%.

Φήμες για το timing

Στους διαδρόμους της ελληνικής κυβέρνησης, οι συζητήσεις εστιάζουν στο πότε να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές. Μια σχολή σκέψης στηρίζει τις αρχές Ιουλίου, πριν η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ παρουσιάσει την αξιολόγηση του Ταμείου επάνω στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η έκθεση του ΔΝΤ αναμένεται να προτείνει ότι μέτρα ελάφρυνσης χρέους είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί πως η Ελλάδα μπορεί να αναχρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της.

Άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως θα ήταν καλύτερα να περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο, γεγονός που θα έδινε στην Ελλάδα τον χρόνο να εκτιμήσει το αίσθημα της αγοράς αλλά και τη δυνατότητα να σκιαγραφήσει την οικονομική της ανάπτυξη και τα σχέδιά της για μεταρρυθμίσεις.

«Το ευρύτερο περιβάλλον παραμένει υποστηρικτικό, επομένως, αν υποθέσουμε πως δεν θα μπούμε σε περιβάλλον risk off, θα μπορούσε κανείς εύλογα να τους περιμένει μέχρι το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου», προέβλεψε ο George Zois, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στη Mint Partners στο Λονδίνο. Ακόμη κι αν η κυβέρνηση βγει στις αγορές νωρίτερα, «το κεφάλαιο πιθανότατα θα είναι πρόθυμο», πρόσθεσε.

Κάν’ το όπως η… Αργεντινή

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ήδη προχωρήσει σε αρκετές συναντήσεις με συμμετέχοντες στην αγορά αυτό τον μήνα στο Λονδίνο. Η επιχειρηματολογία του έχει ενισχυθεί από την ανακοίνωση του Εurogroup του Ιουνίου, που εξάλειψε ένα μέρος της αβεβαιότητα γύρω από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τον φόβο πιθανής σύγκρουσης μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας, καθώς και του χρόνου εκταμίευσης των κεφαλαίων της διάσωσης.

Κάτι που επίσης δημιουργεί πιθανή ζήτηση για το ελληνικό χρέος είναι η αναζήτηση για αποδόσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Τη στιγμή που το μεγαλύτερο κομμάτι της ευρωζώνης πληρώνει λιγότερο από 2% για 10ετές χρέος, η ελληνική απόδοση διαμορφώνεται περίπου στο 5,3%.

«Κάποιοι επενδυτές μπορεί ακόμη να ανησυχούν για το χρέος της Ελλάδας, αλλά η ζήτηση για αποδόσεις είναι ισχυρότερη από την ανησυχία», τόνισε ο Soeren Moerch, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Danske Bank στην Κοπεγχάγη. «Αν οι επενδυτές μπορούν να επιλέξουν τα ομόλογα αιώνα της Αργεντινής, τότε δεν θα είναι δύσκολο να βρει η Ελλάδα αγοραστές για τα ομόλογά της».

Για την επιστροφή της στην αγορά έπειτα από τρία χρόνια, η Ελλάδα πιθανώς θα πουλήσει ένα καινούριο πενταετές ομόλογο, επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Μπορεί επίσης να καλέσουν επενδυτές με πενταετείς τίτλους που λήγουν το 2019, να αντικαταστήσουν τα ομόλογά τους με νέα, αν θέλουν. Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα θα μπορούσε να ελαττώσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2019, που σύμφωνα με αξιωματούχους διαμορφώνονται περίπου στα 19 δισ. ευρώ.

Ελκυστική απόδοση

«Μια έκδοση πενταετούς ομολόγου, μαζί με μια ανταλλαγή τίτλων που λήγουν το 2019 με κουπόνι 4,75%, θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη επιλογή για την Ελλάδα», τόνισε ο Νικόλαος Πανδής της Πειραιώς. «Μια τέτοια έκδοση, αν γινόταν στα τρέχοντα επίπεδα περίπου στο 4%, θα μπορούσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον και δεν θα δημιουργούσε έξτρα κόστη εξυπηρέτησης χρέους».

Δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση για το ποσό που θα ήθελε να συγκεντρώσει η Ελλάδα. Αλλά νέο χρήμα ενός ή δύο δισ. ευρώ και άλλο ένα ή δύο δισ. από την αντικατάσταση ομολόγων, θα θεωρούνταν επιτυχία, εκτιμούν οι αξιωματούχοι. Βασικό στοιχείο είναι η απόδοση που θα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα στο νέα ομόλογα.

«Η Ελλάδα πιθανότατα θα πουλήσει ένα νέο πενταετή τίτλο με απόδοση 4-5%», προέβλεψε ο Moerch της Danske Bank. «Μπορεί επίσης να το συνδυάσει αυτό με το να τα συνδέσει σε λιγότερα ομόλογα. Η Ελλάδα θα έχει πολύ μικρή χρηματοδοτική ανάγκη για πολλά χρόνια, οπότε υποθέτω ότι το πενταετές χρέος θα πουλήσει εύκολα σε αυτό το περιβάλλον».

Ο Dowding της BlueBay ανέφερε πως θα κοιτάξει να «προσθέσει νέα πενταετή ομόλογα περίπου στο 5% ή 10ετή ομόλογα περίπου στο 6%». Από την πλευρά του, ο Nash ανέφερε πως η αγορά θα μπορούσε να θεωρήσει «ελκυστικά» τα 10ετή ομόλογα περίπου στο 5% ή πενταετή περίπου στο 4,5%.

Αποδόσεις

Το 2014, η Ελλάδα πλήρωσε 4,95% σε πέντε χρόνια. Ο Τσίπρας προσπαθεί να πληρώσει λιγότερα αυτή τη φορά, για να αποδείξει πως οι αγορές εμπιστεύονται περισσότερο την Ελλάδα. Αν και υπάρχει ρίσκο, η ιδέα που έχουν οι επενδυτές για την Ελλάδα φαίνεται να έχει αλλάξει.

Όταν το 2012 θεωρούνταν υψηλές οι πιθανότητες η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, η απόδοση του 10ετούς χρέους εκτοξεύτηκε στο ρεκόρ του 44,21%. Οι αποδόσεις αυτής της εβδομάδας υποχώρησαν στα χαμηλότερα από τον Δεκέμβριο του 2009 και μάλιστα χωρίς περίληψη στο QE ή εγγυήσεις για ελάφρυνση χρέους.

«Οι Γερμανοί ουσιαστικά δεν έχουν δώσει ακόμα ελάφρυνση χρέους, οπότε η ΕΚΤ είναι απίθανο να δηλώσει βάσει των μετρήσεών της ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι βιώσιμα, επομένως το QE μπορεί να μην υπάρξει για την Ελλάδα προς το παρόν», ανέφερε ο Nash. «Από εκεί και πέρα, η πρόταση του Μακρόν, η ελάφρυνση χρέους να συνδεθεί με την ελληνική ανάπτυξη, είναι ενδιαφέρουσα και ελκυστική και για τις δύο πλευρές, επομένως αυτό δίνει πιο θετικά μηνύματα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v