Κρίσιμη καμπή για τον τρόπο υπολογισμού των τόκων υπερημερίας στις περιπτώσεις καθυστέρησης καταβολής των δόσεων όσον αφορά τα δάνεια που έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη αποτελεί για τους servicers αλλά και τις τράπεζες η πιλοτική δίκη η οποία θα διεξαχθεί την 27η Φεβρουαρίου 2025 στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Η εν λόγω απόφαση κρίνεται από τους servicers αλλά και από τις τράπεζες εξαιρετικής σημασίας, καθώς θα κρίνει τις σοβαρές (ή όχι) επιπτώσεις στα έσοδα άρα κατ' επέκταση και στις τιτλοποιήσεις του Ηρακλή που εμπεριέχουν και δάνεια του ν 3869/2010. Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η απώλεια στις ανακτήσεις εσόδων (επί των τιτλοποιήσεων) δύναται να φθάσει το 1,5 δισ. ευρώ.
Η περίμετρος
Η περίμετρος των εν λόγω δανείων, που έχουν δηλαδή τόκους υπερημερίας, υπολογίζεται με βάση τις πληροφορίες του Euro2day.gr στα 7,5 δισ. ευρώ και αφορά 140.000 δανειολήπτες. Συνολικά τα δάνεια του νόμου Κατσέλη διαμορφώνονται στα 12,5 δισ. ευρώ και αφορούν 200.000 δανειολήπτες.
Η όποια κρίση του ανώτατου δικαστηρίου θα βάλει τέλος στις διαφορετικές αποφάσεις που λαμβάνουν τα Ειρηνοδικεία ανά την επικράτεια και οι οποίες είτε είναι υπέρ του δανειολήπτη είτε υπέρ του πιστωτή, με συνέπεια να μην υπάρχει ομοιογένεια στην αντιμετώπιση των εν λόγω περιπτώσεων.
Τραπεζικές πηγές αλλά και στελέχη των servicers επισημαίνουν ότι η απόφαση της πιλοτικής δίκης από τον Άρειο Πάγο θα βάλει τέλος στις σκόρπιες και διαφορετικής προσέγγισης αποφάσεις και θα αποτελέσει την απόλυτη βάση εκδίκασης των εν λόγω περιπτώσεων.
Τι κρίνεται
Τα δάνεια που έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη είναι τοκοχρεωλυτικά και το επιτόκιο ορίζεται από το δικαστήριο. Η διχογνωμία που καλείται να εξετάσει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου είναι αν ο τόκος υπερημερίας που «τρέχει» όταν δεν καταβάλλονται δόσεις υπολογίζεται μόνο για τη δόση ή δόσεις που δεν έχει πληρώσει ο δανειολήπτης ή για στο σύνολο της οφειλής.
Οι δανειολήπτες υποστηρίζουν νομικά ότι ο τόκος υπερημερίας πρέπει να αφορά μόνο τις δόσεις που δεν έχουν πληρωθεί στην ώρα τους, ενώ τράπεζες και servicers υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι πρέπει να αφορά το σύνολο της οφειλής.
Πώς έφθασε στον Άρειο Πάγο
Η υπόθεση έφθασε στον Άρειο Πάγο κατόπιν προδικαστικού ερωτήματος προς την αρμόδια επιτροπή του ανώτατου δικαστηρίου από Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων για υπόθεση δανειολήπτη του νόμου Κατσέλη.