Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού παίζεται η… κρίσιμη ζαριά στο Eurogroup

Οι ενστάσεις Βερολίνου στο γαλλικό σχέδιο, η πίεση από ΕΚΤ για άμεση λύση και τα «μηνύματα» Ντάισελμπλουμ στην ατζέντα του Eurogroup. Γιατί κατεβαίνει ο πήχης για συνολική λύση. Φουντώνει το παρασκήνιο πριν τη συνεδρίαση.

Πού παίζεται η… κρίσιμη ζαριά στο Eurogroup

Οι αρχικές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ μετά τη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο απέπνεαν χθες μια αυξημένη δόση αισιοδοξίας για επίτευξη μιας καλής λύσης για το χρέος στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μπήκε στο κάδρο η παράμετρος της τύχης. Στην έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, υπογραμμίστηκαν οι δυσκολίες για την ολοκλήρωση του φιλόδοξου εγχειρήματος.

Στους κόλπους της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει αισιοδοξία. Οι πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές όμως αναφέρουν πως παρότι η γαλλική πρόταση για σύνδεση των μελλοντικών παρεμβάσεων για το χρέος με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας «είναι σοβαρή», δεν τυγχάνει της απαραίτητης στήριξης από το Βερολίνο για να μετουσιωθεί σε αποφάσεις από το Eurogroup, οι οποίες θα δίνουν μια νέα πνοή στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Περιθώριο για συμβιβασμούς έως την τελευταία στιγμή προφανώς υπάρχει. Ο ίδιος ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών είπε χθες ότι χρειάζεται σκληρή δουλειά τις επόμενες ώρες έως τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η ατζέντα της συνεδρίασης της Πέμπτης, από την άλλη πλευρά, οριοθετεί το πλαίσιο της συζήτησης.
Θα εξεταστούν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι (μετά το 2018) και τα πιθανά μέτρα για το χρέος, τα οποία «ενδεχομένως» θα προκύψουν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στα μέσα του 2018 , αναφέρεται στην ατζέντα στην οποία το ελληνικό ζήτημα φιγουράρει στην πέμπτη θέση της ημερήσιας διάταξης. «Το πλαίσιο για αυτή τη συζήτηση είναι η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016, στην οποία περιγράφηκαν τα μέτρα για το χρέος σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Στην ατζέντα, μνημονεύεται η διατύπωση «εάν χρειαστεί», για την οποία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την περασμένη Παρασκευή, μιλώντας στη Βουλή, εκτίμησε ότι θα απαλειφθεί από το νέο ανακοινωθέν.

Την ίδια ώρα, η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης φαίνεται να απομακρύνεται ακόμα περισσότερο. Από τις χθεσινές δηλώσεις του Μπενουά Κερέ (Bloomberg) προκύπτει ξεκάθαρα ότι η ΕΚΤ επιθυμεί λύση στο μέτωπο του χρέους. Ο Μάριο Ντράγκι προ ημερών εξέφρασε τη λύπη του για την αδυναμία του Eurogroup να λάβει σχετικές αποφάσεις, ο Κερέ χθες ζήτησε «αποφασιστική δράση» για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι της αναλογούσε.

Όταν η συζήτηση μεταφέρεται στο θέμα της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όμως, το ύφος αλλάζει. «Αυτή είναι μια διαφορετική συζήτηση, είναι μια απόφαση νομισματικής πολιτικής, οπότε το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει υπόψη ό,τι προκύψει από το Eurogroup και αυτό θα εξεταστεί και θα αξιολογηθεί με βάση τους κανονισμούς μας. Είναι βέβαιο πως δεν θα είμαστε μέρος του πολιτικού quid pro quo στο Eurogroup. Αυτές είναι δύο διαφορετικές συζητήσεις», δήλωσε ο Κερέ.

Τα στοιχήματα

Για μία ακόμα φορά, το τοπίο λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση ενός κρίσιμου Eurogroup είναι θολό και στοίχημα μάλλον δεν θα έβαζε κανένας.

Κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει με σιγουριά ένα καλό αποτέλεσμα με βάση τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να πάρει και όρκο ότι το Eurogroup θα μετεξελιχθεί σε ναυάγιο. Το μόνο σίγουρο αυτή την ώρα φαντάζει η εκταμίευση της δόσης, το ύψος της οποίας επίσης είναι ρευστό.

Αναλυτές ανά τον κόσμο συγκλίνουν ότι λύση που θα εξασφαλίζει την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ (άρα βιώσιμο χρέος με βάση τα δικά του κριτήρια) και ένταξη της χώρας στο QE σε άμεσο ορίζοντα δεν προδιαγράφεται. Ανάλογα με τον βαθμό απαισιοδοξίας του κάθε αναλυτή, οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από ενδεχόμενο ατύχημα έως εκταμίευση δόσης και μισόλογα για το χρέος.

Η Citi εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για αξιοσημείωτη ελάφρυνση χρέους στο Eurogroup, ούτε όμως βραχυπρόθεσμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE.

H γαλλική BNP εκτιμά ότι θα ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης αλλά ακόμα και εάν υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, δεν θα είναι αρκετή ούτε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ ούτε για την ένταξη στο QE.

Η πλέον απαισιόδοξη εκτίμηση έρχεται από την Bank of America, η οποία εκφράζει ανησυχίες για ενδεχόμενο «ατύχημα» στις συζητήσεις της Πέμπτης και δεν αποκλείει να υπάρξει έκτακτο Eurogroup στις 22 Ιουνίου. «Όταν κινείσαι πολύ κοντά στον άνεμο, μπορεί να συμβούν ατυχήματα» τονίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v