Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λεμέρ: Πολύπλοκη και δύσκολη η συμφωνία

«Θέλουμε να εφαρμοστεί ένας μηχανισμός που θα αναθεωρήσει μία σειρά παραμέτρων ως προς τη λειτουργία της ανάπτυξης της οικονομίας», διαμήνυσε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ. Κάθε πλευρά έχει τα συμφέροντά της, είναι θεμιτά.

Λεμέρ: Πολύπλοκη και δύσκολη η συμφωνία

«Κάνουμε όλες τις απαραίτητες προσπάθειες ώστε να υπάρξει μία λύση στην υπόθεση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συνομίλησαν για τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

Ο κ. Λεμέρ ανέπτυξε τη γαλλική πρόταση, για να τονίσει πως παρά την πολυπλοκότητα του θέματος, «αυτό που θα μας επιτρέψει να φτάσουμε στη συμφωνία είναι πρωτίστως να έχουμε συναίσθηση των προσπαθειών που έχουν γίνει από την ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια αυτός ο μηχανισμός ευελιξίας, τον οποίο προτείνουμε, να εισαχθεί στην τελική δήλωση του Eurogroup».

Ειδικότερα, ανέφερε ότι εδώ και 10 ημέρες έχει πολλαπλασιάσει τις επαφές του με τους κ.κ. Λαγκάρντ Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ, για να βρεθεί αυτή η συμφωνία. «Είναι δύσκολο, δεν πρέπει να το κρύψουμε. Είναι μία διαπραγμάτευση πολύπλοκη, αλλά πιστεύω ότι αν κάθε πλευρά κάνει αυτό που πρέπει, μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία στις 15 Ιουνίου», σημείωσε και επισήμανε: «Μένουν ακόμα 48 ώρες για να δουλέψουμε όλοι μαζί, να οικοδομήσουμε μία συμφωνία και πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία, αν κάθε ένας από μας κάνει μία επιπλέον προσπάθεια».

Ο Γάλλος υπουργός τόνισε επίσης ότι μία συμφωνία στις 15 Ιουνίου είναι απαραίτητη και για την Ευρωζώνη, γιατί την οδηγεί σε σταθερότητα. «Μας επιτρέπει να προχωρήσουμε προς την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, που είναι ένας μεγάλος στόχος του Εμ. Μακρόν, είναι ένας μείζων πολιτικός στόχος που έθεσε ο Εμ. Μακρόν κατά την προεκλογική περίοδο», ανέφερε.

Ο κ. Λεμέρ ανέπτυξε τη γαλλική πρόταση: «Θέλουμε να εφαρμοστεί ένας μηχανισμός που θα αναθεωρήσει μία σειρά παραμέτρων ως προς τη λειτουργία της αύξησης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να εφαρμόσουμε έναν μηχανισμό ευέλικτο-ήπιο (souplesse), διότι ο κάθε οργανισμός έχει τις δικές του εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και η μία μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με την άλλη. Αυτός ο μηχανισμός θα μας επιτρέψει με βάση ρεαλιστικά αποτελέσματα ανάπτυξης να αναθεωρήσουμε κάποιους αριθμούς για το ελληνικό χρέος. Αυτός είναι ένας μηχανισμός ήπιος-ευέλικτος, που μπορεί να ταιριάζει σε όλους». Όπως διευκρίνισε, «με βάση τον μηχανισμό που θα ορίσει τα κριτήρια, πώς θα προχωρήσει η ανάπτυξη, θα έχουμε τη δυνατότητα να επανεκτιμήσουμε και τα άλλα δεδομένα».

Ερωτηθείς εάν θα προχωρήσει και θα λειτουργήσει αυτός ο μηχανισμός, δεδομένης και της θέσης των Γερμανών, απάντησε ότι η κάθε πλευρά σε αυτήν τη διαπραγμάτευση έχει τα συμφέροντά της, που είναι και θεμιτά. «Κι εγώ είμαι εδώ για να προασπίσω τα γαλλικά συμφέροντα και τα ευρωπαϊκά», πρόσθεσε για να σημειώσει: «Το ευρωπαϊκό συμφέρον είναι να φτάσουμε σε συμφωνία στις 15, για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης και για να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην ολοκλήρωση της Ευρωζώνης».

Όπως είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, θέλει να είναι πολύ προσεκτικός ως προς αυτό που θα επιτρέψει να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία, γιατί είναι πολύπλοκο, θα είναι μακρύ και δύσκολο.

«Όλοι ξέρουν ότι είναι πολύπλοκο και δύσκολο, κανένα θέμα δεν είναι εύκολο», συνέχισε, για να επισημάνει ότι «αυτό που θα μας επιτρέψει να φτάσουμε στη συμφωνία, είναι πρωτίστως να έχουμε συναίσθηση των προσπαθειών που έχουν γίνει από την ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια αυτός ο μηχανισμός ευελιξίας, τον οποίο προτείνουμε, να εισαχθεί στην τελική δήλωση του Eurogroup».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v