Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δόση αλλά όχι χρέος «βλέπει» η BNP στο Eurogroup

Ενώ αναμένεται μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, δεν θα είναι αρκετή για τη συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση και για το QE. Τι εκτιμά για τη στάση του Ταμείου. Ευκολότερη η συνέχεια για την Αθήνα.

Δόση αλλά όχι χρέος «βλέπει» η BNP στο Eurogroup

Την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα στο επικείμενο Eurogroup προβλέπει η γαλλική BNP.

Ο γαλλικός οίκος εκτιμά ότι ενώ ενδέχεται να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αυτή δεν θα είναι αρκετή για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση, αλλά και για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. 

Η εμπλοκή του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ αναμένεται να βρεθεί «στον αέρα», επισημαίνει, τονίζοντας ότι είναι πιθανή η συμμετοχή του στο πρόγραμμα μόνο σε «τεχνική βάση» σε αυτή τη συγκυρία.

Όπως αναφέρει η BNP, η εμπλοκή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση δεν είναι αναγκαία, αλλά ζήτημα αξιοπιστίας για κάποιες χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία. Θα ήταν δύσκολη για την Αγκελα Μέρκελ μια αποχώρηση του Ταμείου πριν τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Μετά τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, η εμπλοκή του ΔΝΤ θα είναι λιγότερο πιεστική και δεν αποκλείεται μια σταδιακή αποχώρηση.

Η επιστροφή στις αγορές

Με την Ελλάδα να θέτει ως στόχο την άμεση επιστροφή στις αγορές για χρηματοδότηση, η έλλειψη του QE ίσως περιορίσει την επενδυτική εμπιστοσύνη βραχυπρόθεσμα. Ο οίκος εκτιμά ότι οι αποφάσεις του Eurogroup θα δίνουν έναν θετικό τόνο για τις προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στο QE.

Επίσης, με την Ελλάδα να λαμβάνει την επόμενη δόση ενόψει πιεστικών αναγκών χρηματοδότησης, αναμένεται να μειωθεί η αβεβαιότητα και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.

Ευκολότερη η συνέχεια

Ο γαλλικός οίκος υπενθυμίζει την εμπροσθοβαρή φάση του προγράμματος, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για τις επόμενες αξιολογήσεις θα είναι ευκολότερες.

Επίσης, η Ελλάδα δεν έχει πιεστικές χρηματοδοτικές ανάγκες μετά τον Ιούλιο, με μία μόλις πληρωμή ομολόγου ύψους 2 δισ. τον Ιούλιο του 2018 στην ΕΚΤ και στις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v