Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλάζει ο χάρτης των ιδιωτικών κλινικών

Τι σηματοδοτεί για τον κλάδο η συμφωνία εξαγοράς της πλειοψηφίας της Metropolitan από τη CVC Capital. Τα επόμενα μέτωπα και πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί ο «εθνικός πρωταθλητής» που λείπει από τον κλάδο. Ο ρόλος-κλειδί της Πειραιώς.

Αλλάζει ο χάρτης των ιδιωτικών κλινικών

Ενόψει σημαντικών αλλαγών βρίσκεται ο κλάδος των ιδιωτικών κλινικών στην Ελλάδα, αφενός, λόγω των προβλημάτων που επέφερε η οικονομική κρίση και αφετέρου, εξαιτίας της ύπαρξης επενδυτικού ενδιαφέροντος, το οποίο αποβλέπει στην «επόμενη μέρα».

Στην αρχή της οικονομικής κρίσης, πολλοί αναλυτές θεωρούσαν τον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών ως «αρκετά αμυντικό», εξαιτίας της σπουδαιότητας που έχει το αγαθό της υγείας στην ανθρώπινη ζωή.

Όμως, οι εκτιμήσεις αυτές διαψεύσθηκαν όχι μόνο γιατί τα μειωμένα εισοδήματα των νοικοκυριών έστειλαν τμήμα των ασθενών στις «ουρές» των κρατικών νοσοκομείων, αλλά κυρίως εξαιτίας της κρατικής αδυναμίας να τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας.

Ως αποτέλεσμα είχαμε όχι μόνο μειώσεις τιμολογίων (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια) αλλά και τον «τοξικό» συνδυασμό rebate και claw back, που στοιχίζουν στον κλάδο εδώ και χρόνια αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως…

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι όμιλοι της ιδιωτικής υγείας προχώρησαν σε αναδιαρθρώσεις προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, περιορίζοντας ως ένα βαθμό τις απώλειες που υπέστησαν. Και παράλληλα, άρχισαν να εξετάζουν σοβαρά το θέμα της διεθνοποίησης των εργασιών τους, προσπαθώντας να σχεδιάσουν (με τη συνδρομή Πολιτείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης) την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας, καθώς συγκριτικά πλεονεκτήματα υπάρχουν -και είναι πολλά.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, δεν είναι τυχαίο πως το fund CVC Capital Partners συμφώνησε την εξαγορά της πλειοψηφίας της κλινικής Metropolitan, έναντι ενός τιμήματος που θεωρήθηκε ως αρκετά ικανοποιητικό από παράγοντες της αγοράς.

Όμως, όπως όλα δείχνουν, η αναδιάρθρωση του κλάδου της ιδιωτικής υγείας θα έχει και συνέχεια καθώς μεταξύ άλλων:

· Ο όμιλος Euromedica βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή.

· Η Τράπεζα Πειραιώς είναι ιδιοκτήτης του Ερρίκος Ντυνάν και επίσης ελέγχει σημαντικό ποσοστό του ομίλου ΥΓΕΙΑ (ΥΓΕΙΑ, Μητέρα, Λητώ), μέσω της μετοχικής θέσης που διαθέτει στη MIG.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μεταξύ παραγόντων της αγοράς λέγεται πως μια ιδιαίτερα συμφέρουσα κίνηση για τον όμιλο Πειραιώς θα ήταν να προχωρήσει σε μια συνένωση δυνάμεων του Ερρίκος Ντυνάν με τον όμιλο ΥΓΕΙΑ, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας «εθνικός πρωταθλητής» στον χώρο της ιδιωτικής υγείας και η τράπεζα να απελευθερωθεί από την ιδιοκτησία ενός non core asset.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, μια τέτοια συνένωση:

α) Θα δημιουργούσε ισχυρές οικονομίες κλίμακας στο μέτωπο των προμηθειών, του περιορισμού λειτουργικών δαπανών και της απόκτησης των πλέον σύγχρονων μηχανημάτων.

β) Θα ενίσχυε περαιτέρω τη διαπραγματευτική δύναμη του διευρυμένου σχήματος απέναντι στις ασφαλιστικές εταιρείες, που ουσιαστικά αποτελούν σήμερα τον μεγαλύτερο πελάτη της ιδιωτικής υγείας.

γ) Θα διεύρυνε τις προοπτικές εκμετάλλευσης νέων δραστηριοτήτων, όπως π.χ. ο ιατρικός τουρισμός στη χώρα, συνδυάζοντας μεγάλη δυναμικότητα με υψηλού επιπέδου υποδομές.

δ) Θα διατηρούσε σε αμιγώς ελληνικά χέρια τον μακράν μεγαλύτερο, πλέον, «παίκτη» στον χώρο της υγείας.

Από την πλευρά του τώρα, ο όμιλος ΥΓΕΙΑ ανεβάζει δραστικά τις οικονομικές του επιδόσεις κατά τα τελευταία χρόνια.

Έτσι, το 2015 αύξησε τον κύκλο εργασιών του από τα 217,5 στα 220,3 εκατ. ευρώ και βελτίωσε το προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αποτέλεσμά του κατά 87%, από τα +11,8 στα +22 εκατ. ευρώ.

Περαιτέρω άνοδο εμφάνισαν τα αποτελέσματα του 2016, σύμφωνα με τα οποία:

· Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 3,4%, από τα 220,3 στα 227,7 εκατ. ευρώ.
· Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) βελτιώθηκαν κατά 45,5%, από τα +22 στα +32 εκατ. ευρώ.
· Τα καθαρά αποτελέσματα πέρασαν σε θετικό πρόσημο, καθώς διαμορφώθηκαν σε +849 χιλ. ευρώ, έναντι ζημιών κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v