Πού σκοντάφτει η διαπραγμάτευση για το υπερταμείο

Παραμένουν ανοικτά μέτωπα στο ζήτημα της μεταφοράς συμμετοχών του ΤΑΙΠΕΔ στο νέο σχήμα. Τι επιδιώκει η κυβέρνηση. Καθυστερήσεις και στις αλλαγές διοικητικών συμβουλίων στις «θυγατρικές» του υπερταμείου.

Πού σκοντάφτει η διαπραγμάτευση για το υπερταμείο

Η μεταφορά ορισμένων από τις συμμετοχές του ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο, η μεταβίβαση των ΔΕΚΟ αλλά και η στελέχωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ ΑΕ, όπως ονομάζεται το υπερταμείο) βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και δανειστών.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέφυγε τις δηλώσεις μετά το χθεσινό ραντεβού, αλλά τα μέτωπα που παραμένουν ανοικτά είναι πολλά. Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει και από το γεγονός πως χθες υπήρξαν δύο γύροι συζητήσεων για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Η κυβέρνηση επιδιώκει, μαζί με το ποσοστό που παραμένει στο Δημόσιο, να μεταφερθεί στο υπερταμείο και το ποσοστό που είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, ειδικά όσον αφορά τις ενεργειακές ΔΕΚΟ, την ΕΥΔΑΠ κ.λπ. Για παράδειγμα, το Δημόσιο διατηρεί άμεσα το 34% της ΔΕΗ, ενώ άλλο 17% ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ, με την κυβέρνηση να επιδιώκει τη μεταφορά ολόκληρου του 51% στο υπερταμείο.

Γι’ αυτό τον λόγο και έχουν στην ουσία «παγώσει» οι διαδικασίες πώλησης των ποσοστών που έχει το ΤΑΙΠΕΔ σε σειρά κρατικών εταιρειών, παρά τις συνεχείς εξαγγελίες περί πρόσληψης συμβούλων κ.λπ. Για τον ίδιο λόγο δεν έχει κατατεθεί και το νέο στρατηγικό σχέδιο (Asset Development Plan - ADP) του ΤΑΙΠΕΔ.

Στο σκοτάδι παραμένει, πάντως, το χρονοδιάγραμμα μεταβίβασης των συμμετοχών του δημοσίου σε ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και ΔΕΗ.

Πρόκειται για το πρώτο κύμα συμμετοχών σε ΔΕΚΟ, οι οποίες θα μεταφερθούν στην υπό ίδρυση Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών ΑΕ (ΕΔΗΣ ΑΕ). Θυγατρική του υπερταμείου θα είναι και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία έχει υπό τον έλεγχό της περί τις 70.000 κρατικά ακίνητα, ενώ τρίτος βραχίονας είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και ο τέταρτος το ΤΑΙΠΕΔ.

Η ίδρυση της ΕΔΗΣ συζητήθηκε χθες, όπως και η καθυστέρηση στις αλλαγές διοικητικών συμβουλίων στις «θυγατρικές» του υπερταμείου, με την εξαίρεση του ΤΧΣ. Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, οι αλλαγές έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και εβδομάδες, κάτι που ήταν αδύνατο, αφού μόλις προ ημερών ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες επιλογής του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΣΠ ΑΕ.

Ειδικά για τα μέλη του Δ.Σ. των κρατικών εταιρειών που περνούν υπό την ομπρέλα της ΕΔΗΣ ΑΕ, στον ιδρυτικό νόμο του υπερταμείου αναφέρεται πως «όλα τα μέλη του Δ.Σ. των ως άνω εταιρειών επιλέγονται από Επιτροπή Επιλογής επί τη βάσει επαγγελματικών κριτηρίων, κατάλληλων για την εκπλήρωση των σκοπών καθεμιάς εξ αυτών...». Ενα μέλος του Δ.Σ. προτείνεται προς εκλογή από τον υπουργό Οικονομικών.

Η κυβέρνηση καλείται επίσης να παραδώσει πλήρη κατάλογο και χρονοδιάγραμμα για τις υπόλοιπες κρατικές συμμετοχές που θα μεταφερθούν στο υπερταμείο.

Με βάση το τεχνικό μνημόνιο του περασμένου καλοκαιριού, «έχει γίνει κατανοητό ότι οι εξαιρέσεις από τη συνολική ακίνητη περιουσία και τις κρατικές εταιρείες του Ελληνικού Δημοσίου θα γίνουν σε στέρεες βάσεις και αφού συμφωνηθούν από κοινού από τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v