Με σταδιακά βήματα ζητούν οι τράπεζες να ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου πλαισίου εξωδικαστικής διευθέτησης χρεών, λόγω της βέβαιης καθυστέρησης, με την οποία θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των σχετικών αιτήσεων.
Το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε σειρά επιμέρους ζητημάτων, που άπτονται των διατάξεων του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου και οι τράπεζες δηλώνουν αισιόδοξες ότι θα υπάρξει συμφωνία στα εναπομείναντα εκκρεμή θέματα.
Η ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ υπουργείων Οικονομίας και Δικαιοσύνης καθώς και των τραπεζών εστιάζεται πλέον στο πώς θα κλιμακωθεί η εφαρμογή του νέου πλαισίου, σε συνδυασμό και με τον χρόνο που απαιτείται για την κατασκευή και λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου προβλέπει ότι για να υποβάλει αίτηση εξωδικαστικής διευθέτησης φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα πρέπει να πληρούνται τα εξής on-off κριτήρια:
- Στις 31.12.2016 να έχει δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, ή να έχει προβεί σε ρύθμιση με την τράπεζα μετά την 1η Ιουλίου του 2016.
- Κατά την ίδια ημερομηνία, να έχει χρέη προς το Δημόσιο ή τα ταμεία και να μην έχει φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα.
- Να έχει σφραγισμένες επιταγές ή να έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής ή δικαστική απόφαση, λόγω ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων εις βάρος του.
Τα παραπάνω κριτήρια δεν απαιτείται να ισχύουν σωρευτικά, εφόσον βέβαια οι οφειλές προς τράπεζες, Δημόσιο, ταμεία και προμηθευτές ξεπερνούν τις 20 χιλ. ευρώ.
Οι τράπεζες ζητούν να θεσμοθετηθεί, αρχικά, ότι οι οφειλές προς τις ίδιες, το Δημόσιο, τα ταμεία και τους προμηθευτές θα πρέπει να ξεπερνούν τις 50 χιλ. ευρώ και εν συνεχεία σταδιακά ο «πήχης» να πέσει στις 20 χιλ ευρώ.
Με τον παραπάνω τρόπο θα διαφυλαχθεί το σύστημα από πιθανή υπερφόρτωση καθώς από τις περίπου 400 χιλ. επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που μπορούν να κάνουν θεωρητικά χρήση του νέου πλαισίου, η συντριπτική πλειονότητα έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές μεταξύ 20 με 50 χιλ. ευρώ.
Υπέρ της κλιμάκωσης συνηγορεί και το γεγονός ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα υποβάλλονται οι αιτήσεις θα πάρει χρόνο μερικών μηνών για να δημιουργηθεί. Αν μέχρι τότε οι αιτήσεις υποβάλλονται χειροκίνητα στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, το σύστημα κινδυνεύει να «φρακάρει» με την έναρξη λειτουργίας του, αναφέρουν τραπεζικά στελέχη.
Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι έναρξη της διαδικασίας εξωδικαστικού συμβιβασμού μπορεί να κινηθεί και με αίτηση του ίδιου του οφειλέτη (σ.σ. τεκμηριωμένη από αναλυτικά στοιχεία περιουσιακής κατάστασης).
Οι τράπεζες έχουν προθυμοποιηθεί να επωμισθούν οι ίδιες το κόστος και τις διαδικασίες κατασκευής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, προκειμένου να συντμηθούν οι χρόνοι, χωρίς προς το παρόν να έχει οριστικοποιηθεί το αν θα αναλάβουν το σχετικό έργο.
Τέλος, στην κατεύθυνση ταχύτερων και αποτελεσματικότερων κινήσεων, οι τράπεζες ζητούν να επανεξετασθεί αν απαιτείται επικύρωση της εξωδικαστικής διευθέτησης από δικαστήριο ή αρκεί η επικύρωσή της από τον διαμεσολαβητή.
Αν η κυβέρνηση επιμείνει στην επικύρωση από το δικαστήριο (σ.σ. το αρμόδιο Πολυμελές Πρωτοδικείο), θα πρέπει να εξασφαλισθεί ταχεία διαδικασία επικύρωσης της αίτησης ακόμη και αν χρειασθεί να μην οριστούν ως αρμόδια τα Πολυμελή Πρωτοδικεία.
Ανοικτό παραμένει και το θέμα εξαίρεσης των παρακρατούμενων φόρων (ΦΠΑ) και ασφαλιστικών εισφορών, που επιδιώκει η κυβέρνηση, από την εξωδικαστική διευθέτηση.
Οι θεσμοί έχουν δηλώσει τη διαφωνία τους με την οριζόντια εξαίρεση όπως και με το αίτημα της κυβέρνησης να εξαιρούνται οι εγγυήσεις του Δημοσίου για δάνεια (επιχειρήσεων και στεγαστικά), οι οποίες έχουν καταπέσει.