Τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων που κατά τα τελευταία χρόνια έφυγαν στο εξωτερικό υπό το φόβο πότε του Grexit και πότε του κουρέματος των καταθέσεων, έχουν βάλει στο στόχαστρο εγχώριοι όμιλοι προκειμένου να ανακτηθεί ένα τμήμα τουλάχιστον των υφιστάμενων απωλειών.
Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη ανακοίνωση του ομίλου Πειραιώς, ο οποίος δημιούργησε πέντε νέα αμοιβαία κεφάλαια με έδρα το Λουξεμβούργο (Α/Κ «Made in Luxembourg από την Πειραιώς Asset Management Europe).
«Τέτοιες κινήσεις δεν απευθύνονται προφανώς σε όσους έχουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα, καθώς η ύπαρξη των capital controls απαγορεύει τέτοιου είδους επενδύσεις» υποστηρίζει γνωστός παράγοντας της εγχώριας αγοράς, συμπληρώνοντας:
«Στόχος είναι η προσέλκυση των χρημάτων που οι Έλληνες έχουν βγάλει στο εξωτερικό κατά τα τελευταία χρόνια. Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να προσεγγίσουν από εδώ αυτούς τους συμπολίτες μας και να τους δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίζουν να έχουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα θα μπορούν να τους προσφέρουν ευκολότερη εξυπηρέτηση έναντι χαμηλότερων προμηθειών. Και αυτό, όταν οι περισσότεροι βλέπουν σήμερα τις αποταμιεύσεις τους στο εξωτερικό, όχι μόνο να μην τοκίζονται, αλλά και να επιβαρύνονται με αλμυρές προμήθειες.
Επίσης, όταν, με το καλό, τα πράγματα στην Ελλάδα βελτιωθούν, τότε οι τράπεζες θα μπορούν να επικοινωνήσουν ευκολότερα με τους πελάτες αυτούς, επιχειρώντας τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων αυτών».
Φυσικά, η Πειραιώς δεν είναι ο μόνος τραπεζικός όμιλος που επιχειρεί κάτι τέτοιο, καθώς αμοιβαία κεφάλαια με έδρα το εξωτερικό προσφέρουν και οι άλλες συστημικές τράπεζες, με την Eurobank να έχει τη μεγαλύτερη δραστηριότητα στο συγκεκριμένο μέτωπο.
Ένα άλλο προϊόν μέσω του οποίου θα μπορούσαν να προσελκυσθούν κεφάλαια ελλήνων που έχουν φύγει στο εξωτερικό είναι τα ομόλογα των μεγάλων εγχώριων επιχειρήσεων. Μιλάμε για εταιρείες που είναι τόσο διεθνοποιημένες, ή/και τόσο ισχυρές (πχ ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, Motor Oil), και οι οποίες:
Πρώτον, θεωρείται (σύμφωνα με την αγορά) ότι έχουν υψηλότερη ασφάλεια σε σύγκριση με τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και
δεύτερον, προσφέρουν παράλληλα υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τα μηδενικά (ή και αρνητικά) τραπεζικά επιτόκια του εξωτερικού.
Οι ελληνικές τράπεζες επίσης δίνουν σαφώς υψηλότερα επιτόκια (άνω του 1%, σε σύγκριση με το 0,50%-0,70%) σε πελάτες που θα καταθέσουν είτε χαρτονομίσματα, είτε χρήματα από το εξωτερικό. Μέχρι στιγμής ωστόσο, η συγκεκριμένη κίνηση έχει «συγκινήσει», ως ένα βαθμό, μόνο την πρώτη κατηγορία, καθώς χρειάζεται μεγαλύτερη αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης προκειμένου να επαναπατριστούν καταθέσεις που έφυγαν κατά την τελευταία πενταετία.
Σημαντική ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση θα παίξει ενδεχόμενη δεύτερη θετική αξιολόγηση της χώρας από τους δανειστές, ιδίως μετά την πρόσφατη «βραχυπρόθεσμη» ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.
Έτσι, δεν είναι τυχαίο που η αγορά παρακολουθεί με ενδιαφέρον την πορεία των αποδόσεων των δεκαετών κρατικών ομολόγων, περιμένοντας πως μια περαιτέρω υποχώρηση των spreads θα μπορούσε να τονώσει το κλίμα εμπιστοσύνης προς τη χώρα.