Την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με ένα νέου τύπου ΦΑΠ εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να εξαγγελθεί αν είναι εφικτό, από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.
Μεγάλος πονοκέφαλος ωστόσο στο σχέδιο είναι το πώς θα δομηθεί ο νέος φόρος εξασφαλίζοντας παράλληλα έσοδα 2,65 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή αναμένονται φέτος από τον ΕΝΦΙΑ.
Το μεγάλο ύψος των εσόδων που θα πρέπει να εξασφαλιστούν είναι ο βασικός λόγος που τα δεδομένα δείχνουν ότι δεν θα μπορεί να υπάρξει αφορολόγητο. Ετσι, το τελευταίο σενάριο, αναφέρουν πληροφορίες, περιλαμβάνει πολλά κλιμάκια σε έναν φόρο ο οποίος θα προσομοιάζει με τον παλιό ΦΑΠ, χωρίς αφορολόγητο, αλλά με χαμηλό συντελεστή στο πρώτο κλιμάκιο.
ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικός φόρος καταργούνται, όπως και οι παραδοχές υπολογισμού του κύριου φόρου με βάση τα τετραγωνικά. Ο νέος φόρος θα υπολογίζεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας των ιδιοκτητών, με τα αγροτεμάχια να περιλαμβάνονται.
Το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα και αποφάσεις επιχειρείται να ληφθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας προκειμένου να υπάρξουν ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ο νέος φόρος επιχειρείται να στηθεί στις εξής βάσεις:
1. Τέλος ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος. Αντικαθίστανται από έναν ενιαίο φόρο ο οποίος θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη.
2. Τέλος ο υπολογισμός με βάση τα τετραγωνικά. Η αξία της περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη θα βγάζει το λογαριασμό.
3. Πολλά κλιμάκια, χωρίς αφορολόγητο. Παρ' ότι η κυβέρνηση επιθυμούσε την καθιέρωση έστω και ενός χαμηλού αφορολογήτου ορίου της τάξεως των 30.000-50.000 ευρώ, ένα τέτοιο ενδεχόμενο διαπιστώθηκε ότι θα ήταν ικανό να βγάλει από τον κατάλογο των υπόχρεων στο νέο φόρο ακόμα και τους μισούς ιδιοκτήτες ακινήτων. Έτσι, κερδίζει έδαφος το σενάριο κλιμάκωσης του φόρου με πολλούς συντελεστές.
4. Παραμένει ο εισπρακτικός στόχος των 2,650 δισ. ευρώ, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές.
5. Ερωτηματικό οι τιμές. Με βάση το Μνημόνιο έως τις αρχές του 2017 θα πρέπει να έχει καταρτιστεί το νέο σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων με βάση τα δεδομένα της αγοράς βάζοντας στο συρτάρι τις αντικειμενικές τιμές. Η μετάβαση είναι δύσκολη και προβλέπεται- στο Μνημόνιο- οι νέες τιμές να τεθούν σε εφαρμογή από το καλοκαίρι του 2017. Γεννάται ένα ερωτηματικό με βάση ποιες τιμές θα υπολογιστεί ο νέος φόρος.