Καραμπόλες, ανατροπές, εμπλοκή και ξήλωμα στελεχών συνθέτουν την κατάσταση που επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα, τουλάχιστον σε ένα μέρος αυτού, ενώ το αποκορύφωμα των «εκπλήξεων» ήρθε από την πλευρά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς η επιτροπή αξιολόγησης των στελεχών του τους έκρινε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ακατάλληλους και ζήτησε την απομάκρυνσή τους.
Στο παρασκήνιο, λοιπόν, μαίνεται μάχη σε δύο προς το παρόν μέτωπα: στην Τράπεζα Πειραιώς και στο ΤΧΣ. Στο μεν πρώτο, το παιχνίδι του ελέγχου της τράπεζας και των περιουσιακών στοιχείων αυτής δίνεται σταθερά εδώ και μήνες από τον μεγαλύτερο μέτοχο μειοψηφίας, τον επενδυτή Τζον Πόλσον, ιδρυτή του ομώνυμου fund Paulson, που φέρεται άμεσα και έμμεσα να κατέχει το 20% των μετοχών της Πειραιώς.
Στο δεύτερο μέτωπο του ΤΧΣ, είναι σαφές ότι οι δανειστές, όπως προκύπτει εξάλλου από την αυξημένη εποπτεία που περιγράφεται στο τρίτο μνημόνιο, αποφάσισαν να πάρουν το τιμόνι του τραπεζικού συστήματος μέσω του μετόχου ΤΧΣ.
Σε δίνη το ΤΧΣ
Ξεκινώντας από το πιο νέο, χρονικά τουλάχιστον, μέτωπο αυτού του ΤΧΣ, η επιτροπή αξιολόγησης, η οποία αποτελείται από έξι μέλη με πρόεδρο τον Francesco Papadia, αφού αξιολόγησε τη διοίκηση του Ταμείου έκρινε ότι πρέπει να αντικατασταθούν τουλάχιστον τα τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής. Πρόκειται για τον διευθύνοντα σύμβουλο Αρη Ξενόφο, τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Κουτσό και το μέλος Αναστάσιο Γάγαλη.
Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής ενημερώθηκαν από την επιτροπή αξιολόγησης πως δεν πληρούν τα κριτήρια και πρέπει άμεσα να παραιτηθούν. Πηγές από την αγορά με γνώση του θέματος υπογραμμίζουν στο Euro2day.gr ότι «η αντικατάσταση των τριών μελών του ΤΧΣ είναι δύσκολα αναστρέψιμη και μάλλον σύντομα θα υπάρξει αλλαγή φρουράς». Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι από το κάδρο της επιτροπής αξιολόγησης δεν λείπει και ο πρόεδρος του Ταμείου Γιώργος Μιχελής.
Πώς αντιδρά το ΤΧΣ
Το αξιοσημείωτο είναι, σύμφωνα με πηγές του ΤΧΣ, ότι τα στελέχη του κρίθηκαν ανεπαρκή, ενώ μέσα σε ένα χρόνο ολοκλήρωσαν σειρά ενεργειών και εντός μάλιστα των χρονοδιαγραμμάτων που έθετε το Μνημόνιο. Η ολοκλήρωση της τρίτης και της πλέον δυσχερούς από πλευράς συνθηκών οικονομίας και αγοράς ανακεφαλαιποίησης αποτελεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Όχι μόνο οι συστημικές τράπεζες κατάφεραν να αντλήσουν τα κεφάλαια, αλλά για πρώτη φορά το ΤΧΣ πήρε κοινές μετοχές με πλήρη δικαιώματα ψήφου. Επισπρόσθετα, δρομολόγησε μέσω των CoCos συνθήκες αποπληρωμής κρατικής βοήθειας, που πολύ σύντομα θα γίνουν πραγματικότητα από πλευράς Εθνικής Τράπεζας.
Τέλος, ολοκληρώθηκε εντός του χρονοδιαγράμματος τόσο η μελέτη για την άρση των μη κανονιστικών εμποδίων, που αποτέλεσε τη βάση για τις αλλαγές που επήλθαν στο πλαίσιο διαχείρισης των NPLs και αυτές που έρχονται, όσο και η αξιολόγηση εταιρικής διακυβέρνησης για τις συστημικές τράπεζες, τα πορίσματα της οποίας έχουν ήδη αποσταλεί σε θεσμούς και κυβέρνηση.
Η παραπάνω συλλογιστική θέτει αυτόματα το ερώτημα γιατί κρίθηκαν ανεπαρκή τα εκτελεστικά στελέχη του ΤΧΣ και ο πρόεδρος. Η αξιολόγηση διενεργήθηκε βάσει των πεπραγμένων, ή με οδηγό το νέο ρόλο του Ταμείου, όπως διαρρέεται;
Αν τα κριτήρια που υιοθετήθηκαν αφορούν στο νέο ρόλο του ταμείου, ενισχύονται οι υπόνοιες της αγοράς για πρόθεση ξένων κέντρων να ελέγξουν μέσω του ΤΧΣ τον εγχώριο τραπεζικό τομέα και κατ' επέκταση τις επιχειρήσεις και όλα τα εγχώρια assets.
Εξέλιξη που εγκυμονεί κινδύνους, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στον βαθμό που οι μισθοί που καταβάλλονται και οι χαμηλές προοπτικές άμεσης εξέλιξης δυσχεραίνουν την προσέλκυση φιλόδοξων ξένων στελεχών για να καθίσουν στις ηλεκτρικές καρέκλες του ΤΧΣ και των εκτελεστικών μελών για τις εγχώριες τράπεζες.
Τι λέει η κυβέρνηση
Μπορεί τα υψηλόβαθμα στελέχη του Ταμείου να ενημερώθηκαν από τον κ. Papadia και τα μέλη της επιτροπής που διοικεί, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο τουλάχιστον τυπικά αναφέρεται το ΤΧΣ, δεν έχει ενημερωθεί.
Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση αναφέρουν στο Euro2day.gr πως δεν έχει φθάσει καμία ενημέρωση και αίτημα της επιτροπής αξιολόγησης για αντικατάσταση των μελών του ΤΧΣ στο εποπτεύον υπουργείο Οικονομικών. Γεγονός που δεν εγείρει κανένα ζήτημα αντικατάστασης καθώς «δεν υπάρχει κανένα σχετικό αίτημα». Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι, σε κάθε περίπτωση, για να γίνει αποδεκτό το αίτημα πρέπει να είναι τεκμηριωμένο.
Από την αρχή
Πίσω στην αφετηρία επανέρχεται μετά τις ανατροπές του τελευταίου 24ώρου το μείζον ζήτημα εξεύρεσης διευθύνοντος συμβούλου για την Τράπεζα Πειραιώς. Βασική αιτία της επίσης 6μηνης και πλέον εμπλοκής είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ξένος επενδυτής Τζον Πόλσον, ο οποίος φέρεται να δυναμιτίζει το κλίμα, επιμένοντας σε εκ βάθρων αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς.
Καλά πληροφορημένες πηγές υπογραμμίζουν ότι άμεσος στόχος του ξένου επενδυτή είναι ο πρόεδρος της τράπεζας Μιχάλης Σάλλας, εξού και ο εκπρόσωπός του στο διοικητικό συμβούλιο αρνείται οποιαδήποτε πρόταση πέφτει στο τραπέζι για την κάλυψη της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου. Το «ματς» αναμένεται να συνεχιστεί για μακρό χρονικό διάστημα, πριν καταλήξει η υπόθεση.
Πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr πως εγείρονται μία σειρά από ζητήματα καθώς δεν μπορεί ένα hedge fund, το οποίο κατέχει περίπου το 10% και οι φήμες το φέρουν να ελέγχει κι άλλα funds-μετόχους της τράπεζας, να επιδιώκει τον πλήρη έλεγχο της διοίκησης του πιστωτικού ιδρύματος και κατ' επέκταση πάνω από 10 ισχυρών επιχειρηματικών κλάδων, οι οποίοι έχουν προβληματική δανειακή έκθεση στον όμιλο της Πειραιώς...
Προς το παρόν, με διάφορες μεθόδους, το ξένο fund συνεχίζει την πίεση τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών, με αποκορύφωμα το βράδυ της Τρίτης, όταν έφθασε επιστολή στο ΤΧΣ από τον SSM στην οποία τους καλούσε να ανακαλέσουν την έγκριση που έδωσαν για την τοποθέτηση του κ. Παπαδόπουλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Πειραιώς. Από χθες, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας είναι ο Γιώργος Πουλόπουλος (έως χθες CFO) και το ζήτημα αναμένεται να τραβήξει για τουλάχιστον έναν μήνα...
Και στην Εθνική
Αλλαγές εντός του Ιουλίου αναμένονται και στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας καθώς η πρόεδρός της Λούκα Κατσέλη προσκρούει στο κριτήριο του νόμου βάσει του οποίου κανένα μέλος διοικητικού συμβουλίου τράπεζας δεν πρέπει να είχε κομματική θέση τα τέσσερα τελευταία χρόνια.
Η κ. Κατσέλη έως στις αρχές του 2015 ήταν πρόεδρος του κόμματος Κοινωνική Συμφωνία. Πηγές δεν απέκλειαν χθες το ενδεχόμενο η κ. Κάτσελη να αξιοποιηθεί ακόμη και στο ΤΧΣ, εφόσον καταλήξουν οι αντικαταστάσεις.