Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές ζητούν οι θεσμοί

Κλείδωσαν τα ποσοστά αναπλήρωσης, παραμένουν μεγάλο αγκάθι οι επικουρικές. Δεν υπάρχει συμφωνία ούτε στο ύψος το περικοπών ούτε στην αύξηση των εισφορών. Παράθυρο για έκτακτο Eurogroup αν δεν υπάρχει συμφωνία ως τις 22/4 από Τσακαλώτο. "Το ΔΝΤ θέλει αίμα", σχολιάζει κυβερνητικό στέλεχος.

Μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές ζητούν οι θεσμοί

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για το ασφαλιστικό. 

Μεγάλο αγκάθι για συμφωνία παραμένουν οι επικουρικές συντάξεις, με τον υπουργό Εργασίας να συναντάται αύριο εκ νέου με τους δανειστές. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση και με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα για τα κόκκινα δάνεια και εν συνεχεία, θα τεθούν εκ νέου επί τάπητος τα δημοσιονομικά. 

Προσερχόμενος στο ραντεβού, ο υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι «αν δεν προλάβουμε έως τις 22 Απριλίου δεν αποκλείεται έκτακτο Eurogroup στις αρχες της Μεγάλης Εβδομάδας.

«Με όσους ξένους αξιωματούχους έχω μιλήσει, η στόχευση είναι να κλείσουμε έως 22 Απριλίου, υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι "σβήνουμε και γράφουμε το τελικό κείμενο". 

Αγκάθι οι επικουρικές 

Παραμένει μεγάλη διαφορά στις επικουρικές συντάξεις, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία ούτε στο ύψος των περικοπών ούτε στο θέμα της αύξησης των εισφορών. Εξακολουθούν να ζητούν πολύ μεγαλύτερες περικοπές, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος εξερχόμενος από τη συνάντηση.

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε σχετικά ότι "αν ήταν μόνο η Κομισιόν θα κλείναμε. Το Δ.Ν.Τ. όμως θέλει αίμα". 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τόσο οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ όσο όμως και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των δανειστών, δεν συμφώνησαν στην κυβερνητική πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα, για περιορισμένο χρόνο (πιθανότατα 3 χρόνια).

Μέχρι σήμερα, το υπουργείο Εργασίας αποδέχεται να καλύψει το μεγάλο έλλειμμα του Ενιαίου Επικουρικού ταμείου (ΕΤΕΑ) με αύξηση των εισφορών κατά ένα μεγάλο μέρος, μείωση των συντάξεων αλλά και αξιοποίηση - εκποίηση μέρους της περιουσίας του. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας μάλιστα επισήμαιναν χθες, ότι ακόμη κι αν η ελληνική πλευρά αποδεχθεί μεγαλύτερες μειώσεις, χωρίς τις δύο άλλες παραμέτρους (εισφορές και περιουσία) το έλλειμμα δεν καλύπτεται. Κι εδώ έρχεται ένα ακόμη «αγκάθι» που χωρίζει τις δύο πλευρές από την επίτευξη συμφωνίας, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στην εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος».

Στον αντίποδα, η Ευρωπαϊκή πλευρά εμφανίζεται να αποδέχεται την αντικατάστασή της από τον «κανόνα βιωσιμότητας» που προτείνει η κυβέρνηση.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι, όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr το εργασιακό, για το οποίο ζητούνται συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Η Αθήνα, έχοντας κατά πληροφορίες σύμμαχο τους ευρωπαίους επιδιώκει να μεταθέσει το θέμα για το Καλοκαίρι, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων και κοινωνικών εντάσεων.

Συμφωνία στα ποσοστά αναπλήρωσης

Στον αντίποδα, συμφωνία φαίνεται πως έχει επιτευχθεί στο θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης καθώς εκπρόσωποι των θεσμών, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη έχουν αποδεχτεί την τελευταία ελληνική πρόταση που καταλήγει σε ποσοστό αναπλήρωσης 40,7% για το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης, μετά από 40 χρόνια ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο τα νούμερα που εγκρίθηκαν τελικά είναι καλύτερα από την πρόταση που περιγραφόταν στη τελευταία επιστολή του ΔΝΤ προς το υπουργείο Εργασίας.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε νέα πρόταση για τους συντελεστές αναπλήρωσης όσων συνταξιοδοτηθούν μετά την ψήφιση του νόμου. Ετσι:

* για 15 χρόνια ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης ανέρχεται σε 11,55%,
* φθάνει στο 40,7% για τα 40 χρόνια ασφάλισης και
* ξεπερνά το 45% για τα 42 έτη εργάσιμου βίου.

Οι συντάξεις χηρείας

Σε ότι αφορά το θέμα που ανέκυψε με τις συντάξεις χηρείας στο τελικό σχέδιο θα προβλέπεται όριο ηλικίας για την λήψη της σύνταξης χηρείας το 55ο (από το 57ο που είχαν αρχικώς θέσει οι δανειστές). Όσοι είναι νεότεροι, θα λαμβάνουν τη σύνταξη του θανόντος συζύγου μόνο για 3 χρόνια, εκτός κι αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v