«Κόντρα» Σταθάκη - Μητσοτάκη για την ψηφιακή οικονομία

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, η ψηφιακή οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πορείας στην οικονομία. Ωστόσο ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για υστέρηση σε θέματα τεχνολογίας, επισημαίνοντας ότι η χώρα συγκαταλέγεται από το 2015 σε αυτές που αποκλίνουν τεχνολογικά.

«Κόντρα» Σταθάκη - Μητσοτάκη για την ψηφιακή οικονομία

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσίασαν οι σημερινές ομιλίες του υπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Σταθάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο του Digital Economy Forum 2016 που οργανώνει ο ΣΕΠΕ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη, η ψηφιακή οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πορείας στην οικονομία, όπου η Ελλάδα καλείται να αξιοποιήσει το συγκριτικό της πλεονέκτημα που είναι το ανθρώπινο δυναμικό της και κυρίως οι νέοι.

Μερικές από τις κυβερνητικές δράσεις για την τόνωση της ψηφιακής οικονομίας είναι:

• Το παλιό ΕΣΠΑ είχε προβλήματα σχεδιασμού τα οποία η κυβέρνηση καλείται να διορθώσει και να διαμορφώσει ένα πολύ πιο αποτελεσματικό πλαίσιο στο νέο ΕΣΠΑ. Ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες τέσσερις δράσεις και πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλες.

• Η στροφή που κάνει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, όπου αίρεται ο οριζόντιος χαρακτήρας του νόμου και δίνεται έμφαση σε ένταση τεχνολογίας και υψηλή προστιθέμενη αξία.

• Το «πακέτο Γιούνκερ» που θα είναι προσανατολισμένο κυρίως σε ιδιωτικές επενδύσεις, των μικρομεσαίων συμπεριλαμβανομένων.

• Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Με την ψηφιοποίηση όλης της διαδικασίας θα υπάρξει πλήγμα στη διαφθορά και στις απευθείας αναθέσεις.

• Έως τον Ιούνιο θα διαμορφωθεί το πλαίσιο για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ο υπουργός, τέλος, επανέλαβε την αισιοδοξία του για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το δεύτερο φετινό εξάμηνο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ως χώρα δεν έχουμε κανένα περιθώριο να χάσουμε την επερχόμενη ψηφιακή επανάσταση.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια σειρά θετικών πρωτοβουλιών που ξεκίνησαν και προχώρησαν κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και κατά την περίοδο της υπουργίας του, ενώ αντίθετα κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση για υστέρηση σε θέματα τεχνολογίας. «Το 2015 στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποδομήθηκαν ηλεκτρονικές μεταρρυθμίσεις. Το ψηφιακό προφίλ της χώρας διολισθαίνει».

Ο κ. Μητσοτάκης επίσης αναφέρθηκε σε ευρωπαϊκά στοιχεία που έδειξαν ότι το 2015 η χώρα μετατάχθηκε από τις χώρες που συγκλίνουν τεχνολογικά σε εκείνες που αποκλίνουν. «Αποκλίνουμε και από χώρες που βρίσκονται στο ίδιο οικονομικό επίπεδο με την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε σε τέσσερα παραδείγματα έργων που έγιναν κατά το παρελθόν και απαξιώνονται από τη σημερινή κυβέρνηση και συγκεκριμένα: στην ηλεκτρονική έκδοση πολεοδομικών αδειών, στο σύστημα Άτλας για το ασφαλιστικό, στο σύστημα προμηθειών του Δημοσίου και στο ψηφιακό σχολείο.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε στην ανάγκη για ένα νέο συντονιστικό όργανο παρά τω πρωθυπουργώ που θα χειρίζεται θέματα ψηφιακής τεχνολογίας, προσθέτοντας όμως ότι απαιτείται παράλληλα και μια συγκεκριμένη στρατηγική.

«Η χώρα θα πρέπει να αποκτήσει συνολική ψηφιακή στρατηγική», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v