Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Μετρούν... πληγές και στα Βαλκάνια

Η ελληνική κρίση βύθισε και τις καταθέσεις των θυγατρικών στο εξωτερικό. Η επιδείνωση του λόγου χορηγήσεων προς καταθέσεις και η δυσκολία αποεπένδυσης. Τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζουν οι τράπεζες για τον περιορισμό της παρουσίας στα Βαλκάνια.

Τράπεζες: Μετρούν... πληγές και στα Βαλκάνια

Πληγές στα Βαλκάνια και στις λοιπές αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι άφησε η ελληνική κρίση καθώς στο 9μηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου έχασαν περίπου το 20% των καταθέσεών τους στις εκτός Ελλάδας αγορές.

Όπως προκύπτει από τα ενημερωτικά δελτία των πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίου, οι καταθέτες των γειτονικών χωρών, κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις και δευτερευόντως νοικοκυριά, ανησύχησαν από το ενδεχόμενο Grexit και εν συνεχεία από την τραπεζική αργία και τα capital controls.

Αποτέλεσμα ήταν μέσα σε εννέα μήνες να υπάρξουν εκροές καταθέσεων της τάξης των 5,7 δισ. ευρώ. Ακόμη και αν αφαιρεθούν οι προς πώληση θυγατρικές (Πειραιώς - Αίγυπτος, Εθνική - Τουρκία, Eurobank - Ουκρανία, Alpha - υποκαταστήματα στη Βουλγαρία), οι εκροές ανέρχονται σε 4,9 δισ. ευρώ.

Η Alpha έχασε στο εννεάμηνο καταθέσεις στις δραστηριότητες εξωτερικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ καθώς υποχώρησαν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 4,5 δισ. από 6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, χωρίς να συνυπολογίζονται τα μεγέθη της προς πώληση δραστηριότητας στη Βουλγαρία.

Οι διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου Eurobank είδαν, κατά το ίδιο διάστημα, τις καταθέσεις τους να μειώνονται κατά 1,3 δισ. ευρώ (13,1%) στα 8,6 δισ. ευρώ από 9,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014.

Καταθέσεις περίπου 1,1 δισ. έχασε στο εννεάμηνο ο όμιλος Εθνικής στις δραστηριότητες εκτός Ελλάδος, εξαιρουμένης της Finansbank, ενώ οι εκροές καταθέσεων της Πειραιώς σε Βαλκάνια και Κύπρο προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ και αν προστεθούν και οι προς πώληση δραστηριότητες, φθάνουν στο 1,8 δισ. ευρώ.

Η εκροή καταθέσεων και η επακόλουθη επιδείνωση της σχέσης τους με τις χορηγήσεις καθιστά ακόμη πιο δυσχερείς τις συνθήκες για την πώληση των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό σε τρίτους.

Με βάση τα αναθεωρημένα πλάνα αναδιάρθρωσης, τράπεζες όπως η Εθνική και η Πειραιώς που έλαβαν πρόσθετη κρατική ενίσχυση κατά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση δεσμεύονται να περιορίσουν δραστικά την παρουσία τους στο εξωτερικό και μάλιστα με εμπροσθοβαρή χρονοδιαγράμματα.

Στον αντίποδα, Eurobank και Alpha έχουν αναλάβει την ελαφρύτερη δέσμευση να μειώσουν σε βάθος τριετίας κατά περίπου 20% το ενεργητικό των δραστηριοτήτων εξωτερικού.

Με δεδομένη την απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος από ξένες τράπεζες, οι εγχώριοι όμιλοι αναζητούν εναλλακτικά σενάρια. Το μοντέλο της συμφωνίας Eurobank - Alpha Bank για την εξαγορά από την πρώτη του χαρτοφυλακίου εργασιών της δεύτερης στη Βουλγαρία αποτελεί μία από τις εξεταζόμενες λύσεις.

Η δεύτερη αφορά στη συνένωση δραστηριοτήτων σε αγορές του εξωτερικού μέσω εισφοράς τους σε εταιρείες ειδικού σκοπού (SPVs), στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων θα συμμετέχουν private equity funds καθώς και θεσμικοί οργανισμοί όπως η EBRD και το IFC.

Alpha: Στο 209% η σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις

Η Alpha έχασε στο εννεάμηνο καταθέσεις στις δραστηριότητες εξωτερικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ καθώς υποχώρησαν στα 4,5 δισ. από 6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014.

Έτσι, στις 30/09 οι συνολικές χορηγήσεις στη ΝΑ Ευρώπη ανέρχονταν σε 9,4 δισ. (15% του συνόλου των χορηγήσεων του ομίλου), ενώ οι καταθέσεις σε 4,5 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα μεγέθη της προς πώληση δραστηριότητας στη Βουλγαρία. Ο λόγος χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώνεται στο 209%.

Στην Αlpha Bank Romania, οι χορηγήσεις διαμορφώνονταν σε 2,9 δισ., με τις καταθέσεις στο 1,2 δισ. ευρώ. Ο λόγος χορηγήσεων προς καταθέσεις ήταν στο 241,6%. Στην Κύπρο οι χορηγήσεις ανέρχονται σε 5,3 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις πελατών σε 1,6 δισ., με τον μεταξύ τους λόγο να διαμορφώνεται στο 331%.

Στη Σερβία, οι χορηγήσεις ανέρχονται σε 737 εκατ. και οι καταθέσεις στο τέλος Σεπτεμβρίου σε 396 εκατ. ευρώ. Τέλος, στην Αλβανία οι καταθέσεις ξεπερνούν τις χορηγήσεις (395 με 368 εκατ. ευρώ) ενώ στη FYROM ο λόγος χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώνεται λίγο πάνω από το 100%.

Eurobank: Η Κύπρος κάνει τη διαφορά

Οι καταθέσεις των θυγατρικών εξωτερικού πλην Ουκρανίας μειώθηκαν στις 30/09 στα 8,54 δισ. ευρώ από 9,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που υπήρχε στην Ελλάδα.

Ο λόγος, όμως, καθαρών χορηγήσεων προς καταθέσεις παρέμεινε στα ικανοποιητικά επίπεδα του 77,2% την 30/09/2015 (8,54 δισ. καταθέσεις πελατών έναντι 6,6 δισ. καθαρών δανείων), με τη θυγατρική στην Κύπρο (Eurobank Cyprus) να ξεχωρίζει καθώς ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 50,4% (1,5 δισ. καθαρά δάνεια έναντι καταθέσεων 2,9 δισ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Eurobank δραστηριοποιείται στο εξωτερικό (πλην της προς πώληση Ουκρανίας) με 372 καταστήματα και 30 επιχειρηματικά κέντρα και το εννεάμηνο εμφάνισε καθαρά κέρδη 53,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 133,3 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Καταθέσεις 1,1 δισ. έχασε ο όμιλος ΕΤΕ, πλην Finans

Καταθέσεις περίπου 1,1 δισ. έχασε στο εννεάμηνο ο όμιλος Εθνικής στις δραστηριότητες εκτός Ελλάδος, εξαιρουμένης της Finansbank.

Στη Βουλγαρία, η τοπική UBB είδε στο εννεάμηνο του 2015 τις καταθέσεις της να μειώνονται κατά 179 εκατ. ευρώ, διαμορφούμενες στα 2,43 δισ. ευρώ, με τα δάνεια προ προβλέψεων στα 2,7 δισ. ευρώ. Η σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώνεται στο 111%.

Στη Ρουμανία, οι καταθέσεις της Banca Romaneasca μειώθηκαν κατά 21,9% από 886 σε 692 εκατ. ευρώ, με τα δάνεια μετά από προβλέψεις να διαμορφώνονται σε 1,35 δισ. Ο λόγος χορηγήσεων προς καταθέσεις εκτινάχθηκε στο 195%. Ως αποτέλεσμα της παραπάνω επιδείνωσης η Εθνική χρηματοδότησε τη ρουμανική θυγατρική της μέσω διατραπεζικής με 530 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει το ενημερωτικό της πρόσφατης ΑΜΚ.

Ακόμη χειρότερη ήταν η κατάσταση στη Μάλτα. Η τοπική θυγατρική της Εθνικής (σ.σ. αποκτήθηκε μαζί με τη Finansbank) είδε τις καταθέσεις της να εξαϋλώνονται καθώς έπεσαν στα 72 εκατ. ευρώ από 543 εκατ. ευρώ μέσα σε εννέα μήνες. Τα δάνεια μετά από προβλέψεις μειώθηκαν επίσης σε 229 από 624 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η σχέση τους με τις καταθέσεις να διαμορφωθεί στο 318%.

Η NBGBank Malta Ltd έχει στο χαρτοφυλάκιό της δάνεια προς τουρκικές και ρουμανικές επιχειρήσεις καθώς και σε εταιρείες leasing του ομίλου σε Ρουμανία, Σερβία και Βουλγαρία.

Καλύτερα ήταν τα πράγματα σε FYROM και Αλβανία. Στη FYROM οι καταθέσεις έμειναν στο 1,02 δισ., με τα δάνεια μετά από προβλέψεις σε 0,9 δισ. ευρώ ενώ στην Αλβανία οι καταθέσεις υποχώρησαν σε 188 από 236 εκατ. ευρώ, με τις χορηγήσεις μετά από προβλέψεις να διαμορφώνονται στις 30/09 στα 173 εκατ. ευρώ.

Η NBGCyprus εμφάνισε μείωση καταθέσεων κατά 27% (576 εκατ. από 789 εκατ. ευρώ), ενώ τα δάνεια μετά από προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε 724 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 50%(!) σε σχέση με το τέλος του 2014.

Εκροές καταθέσεων 1,8 δισ. από τις θυγατρικές της Πειραιώς

Στο τέλος Σεπτεμβρίου, οι καταθέσεις των τραπεζικών δραστηριοτήτων εξωτερικού του ομίλου Πειραιώς διαμορφώθηκαν στα 3,54 δισ. ευρώ από 5,38 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2014, ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που υπήρχε στην Ελλάδα.

Ειδικότερα στην Αλβανία (TiranaBank) στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 17% στα 462 εκατ. ευρώ από 557 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια προ προβλέψεων μειώθηκαν κατά 9,7% στα 298 εκατ. ευρώ από 330 εκατ. ευρώ. Η σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις παραμένει στα ικανοποιητικά επίπεδα του 64,5%.

Στη Σερβία, στο ίδιο διάστημα οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 24,6% (205 εκατ. από 272 εκατ. ευρώ), με τα προ προβλέψεων δάνεια να διαμορφώνονται σε 379 εκατ. ευρώ (πτώση κατά 12,1% στο 9μηνο). Η σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις εκτινάχθηκε στο 185%!

Στην Κύπρο, οι καταθέσεις περιορίστηκαν κατά 26,7% ή 264 εκατ. ευρώ (0,971 από 1,235 δισ. ευρώ), με τα δάνεια προ προβλέψεων να διαμορφώνονται στα 806 εκατ. ευρώ (σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 83%).

Στη Ρουμανία, οι καταθέσεις υποχώρησαν κατά 31,9% ή 370 εκατ. ευρώ (στα 790 εκατ. ευρώ από 1,16 δισ.) ενώ τα δάνεια προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν στο 1,3 δισ. ευρώ (σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 164,5%)

Στη Βουλγαρία, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 17,91% ή κατά 207 εκατ. ευρώ (0,949 από 1,156 δισ.), με τα δάνεια προ προβλέψεων να υποχωρούν στο 1,12 δισ. ευρώ (118% η σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v