H μεγαλύτερη πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι η ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανειων, αναφέρεται στην έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.
Σύμφωνα με την έκθεση, το Σεπτέμβριο του 2015, με βάση τα πρόχειρα στοιχεία, ο δείκτης των επισφαλών δανείων ανήλθε στο 44% ενώ στα τέλη Ιουνίου, ήταν στο 42,1%.
Στην κατηγορία των καταναλωτικών, το 50% είναι μη εξυπηρετούμενα, στα επιχειρηματικά δεν εξυπηρετείται το 1/3 και στα στεγαστικά οι επισφάλειες ανέρχονται στο 30% του συνόλου.
Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υποβάλλει ήδη τη μελέτη την οποία συνέταξε σε συνεργασία με τη Blackrock, κατηγοριοποίησης των κόκκινων δανείων για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος και την ικανότητα των τραπεζών να αντεπεξέλθουν στην ενεργή διαχείρισή τους.
Την ίδια στιγμή, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει καταγράψει και έχει υποβάλλει και αυτό από την πλευρά του μια σειρά από εμπόδια οικονομικής, νομικής και δικαστικής φύσεως τα οποία πρέπει να αρθούν άμεσα προκειμένου να ανοίξει η αγορά της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.
Αδειες στις εταιρίες
Όπως έχει αποκαλύψει το Euro2day.gr εντός των επόμενων δύο μηνών προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η θεσμοθέτηση πλαισίου αδειοδότησης και λειτουργίας εταιριών που θα παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ανάληψη δράσεων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των κοινών πιστούχων και η βελτίωση της διαδικασίας εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών για μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια.
Επίσης, έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2016, κατόπιν διαβούλευσης με τις τράπεζες και το ΤΧΣ, η Τράπεζα της Ελλάδος θα καθορίσει επιχειρησιακούς στόχους διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ έως τα τέλη Μαρτίου 2016 θα αναθεωρήσει τον Κώδικα Δεοντολογίας, ορίζοντας κατευθυντήριες γραμμές αναδιάρθρωσης χρεών για ομάδες δανειοληπτών με βάση σαφή κριτήρια κατηγοριοποίησης δανειακών χαρτοφυλακίων.
Καταθέσεις
Από τα τέλη του 2014 έως και τον Ιούνιο του 2015 το τραπεζικό σύστημα έχασε καταθέσεις συνολικού ύψους 47,1 δισ. ευρώ (επιχειρήσεις, νοικοκυριά, Γενική Κυβέρνηση).
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 η μαζική φυγή καταθέσεων σε καθημερινή βάση οδήγησε την Τράπεζα της Ελλάδος στην ενίσχυση των εμπορικών τραπεζών με πρόσθετα χαρτονομίσματα ύψους 18 δισ. ευρώ.
Στην έκθεση του διοικητή της ΤτΕ υπογραμμίζεται ότι από το σύνολο των καταθέσεων που έφυγαν από το σύστημα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, 5,6 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού και 7,2 δισ. ευρώ τοποθετήθηκαν σε επενδύσεις χαρτοφυλακίου.
Η σταδιακή άρση των capital controls και η επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα θα επαναφέρουν, σύμφωνα πάντα με την έκθεση της ΤτΕ, τις καταθέσεις που βρίσκονται σε στρώματα και σεντούκια, στις τράπεζες.
Επίσης, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της πρόσβασης των πιστωτικών ιδρυμάτων στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων για άντληση χρηματοδότησης.
Waiver και QE
Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα οδηγήσει στην επανένταξη των ελληνικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστημα εξασφαλίσεις και θα καταστήσει δυνατή τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ, τονίζεται στην έκθεση.
Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την αποτελεσματικότερη διαχείριση εκ μέρους των τραπεζών των προβληματικών τους στοιχείων, θα υποβοηθήσει την περαιτέρω υποχώρηση του κόστους δανεισμού και θα αυξήσει την πιστοδοτική ικανότητα των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, παρά τη δυσμενή επίδραση (στη ζήτηση δανείων, στο βαθμό πιστωτικού κινδύνου κ.ά.) της παρούσας οικονομικής ύφεσης.