Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται χρήμα για 5.100 επενδυτικά σχέδια

Οι αμαρτίες του παρελθόντος βαραίνουν στο επόμενο ΕΣΠΑ. Τα 731 ημιτελή έργα και τα 4.370 επενδυτικά σχέδια παλαιών αναπτυξιακών νόμων, πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο. Οι σκέψεις για φορολογικές απαλλαγές αντί φρέσκου χρήματος.

Ζητείται χρήμα για 5.100 επενδυτικά σχέδια

Κονδύλια 4,6 δισ. ευρώ αναζητά το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να καλύψει τα ανοικτά μέτωπα του παρελθόντος που προέρχονται από ημιτελή έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013 και επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στους παλαιούς αναπτυξιακούς νόμους, ήτοι 5.101 επενδυτικά σχέδια. Ποσό δυσθεώρητο για τις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος είναι στα όριά του.

Μόνο από τα 731 ημιτελή έργα του παλαιού ΕΣΠΑ (2007-2013) υπολογίζεται ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2016 θα επιβαρυνθεί με το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ ενώ για την κάλυψη της κρατικής συμμετοχής στα επενδυτικά έργα των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων απαιτούνται περί τα 3,1 δισ. ευρώ για 4.370 έργα, σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς (σ.σ. υπολογίζεται πως από τις 6.370 επενδύσεις που δεν έχουν υλοποιηθεί, οι 2.000 δεν είναι ενεργές και κατά συνέπεια δεν θα ολοκληρωθούν).

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά στην κάλυψη των 731 ημιτελών έργων από το ΕΣΠΑ 2007-2013, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, η επιβάρυνση του ΠΔΕ 2016 υπολογίζεται στο 1,196 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ, αν σε αυτό προστεθούν και οι κρατικές ενισχύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, στο συγκεκριμένο ποσό περιλαμβάνονται και τα 400 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων που ανήκουν στα ημιτελή έργα.

Παρά το γεγονός ότι το κονδύλι αυτό έχει "δεσμευθεί" από το ΠΔΕ του 2016 και τα έργα αυτά θα συγχρηματοδοτηθούν από́ πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανέφερε στο Euro2day.gr στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, και άρα το πρόβλημα λύνεται, ωστόσο μέσω αυτής της λύσης "μειώνονται" ισόποσα οι πόροι που θα μπορούσαν να διατεθούν σε νέα έργα από το ΠΔΕ του 2016.

Δηλαδή το "καθαρό" ποσό που μένει από το ΠΔΕ του 2016 για νέα έργα υποχωρεί στα 5,25 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως το ΠΔΕ για το 2016 ανέρχεται στα 6,75 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες αυτές κατανέμονται σε 6 δισ. ευρώ για την προώθηση των έργων που θα συγχρηματοδοτηθούν από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε 750 εκατ. ευρώ για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.

Την ίδια ώρα, πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο αποτελεί και η κάλυψη της κρατικής συμμετοχής στα επενδυτικά έργα των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων. Σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας διεύθυνσης, στους αναπτυξιακούς - επενδυτικούς νόμους του παρελθόντος εντάχθηκαν συνολικά 11.700 επενδυτικά σχέδια εκ των οποίων τα 6.370 δεν έχουν υλοποιηθεί, ενώ απαιτείται κρατική συμμετοχή για την κάλυψή τους ύψους, 5,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο το "θετικό" σε αυτή την περίπτωση είναι ότι αρκετά εξ αυτών των 6.370 έργων είναι ανενεργά. Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ανενεργά είναι περί τα 2.000 επενδυτικά σχέδια και με βάση τις εκτιμήσεις της ίδιας υπηρεσίας δεν πρόκειται να υλοποιηθούν, με αποτέλεσμα η κρατική συμμετοχή που απαιτείται να υποχωρεί στα 3,1 δισ. ευρώ.

Μία από τις σκέψεις που υπάρχουν για να καλυφθεί η «τρύπα» των 3,1 δισ. ευρώ των προηγούμενων αναπτυξιακών - επενδυτικών νόμων είναι να δοθούν αντί για χρήματα (που δεν υπάρχουν), φορολογικές απαλλαγές και να καλυφθούν ασφαλιστικές εισφορές. Δηλαδή να ισοσκελιστούν οι οφειλές των επιχειρήσεων σε φόρους και εισφορές με τα χρήματα που τους χρωστά το Δημόσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v