Τις χειρότερες μέρες του από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 διέρχεται ο κλάδος της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου.
Το 2015 οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη κοιτασμάτων θα είναι μειωμένες κατά 25%, ενώ επιπλέον μείωση της τάξης του 10% προβλέπεται για το 2016.
Τις εκτιμήσεις αυτές κάνει σε ανάλυσή της η Pareto Securities, την οποία παρουσίασε στο πρόσφατο 22ο ετήσιο συνέδριό της στο Όσλο, όπου επίσης πραγματοποίησαν παρουσιάσεις δεκάδες εταιρείες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.
Σύμφωνα με την ανάλυση, οι τρέχουσες τιμές πετρελαίου είναι αυτές που ενεργοποιούν τα προγράμματα περικοπής δαπανών των εταιρειών, τις επιπτώσεις των οποίων οι περισσότερες εταιρείες προσπαθούν να περιορίσουν μέσω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων (ποσοστά σε κοινοπραξίες έρευνας ή παραγωγής, σε έργα υποδομής όπως αγωγοί κ.λπ.).
Με τα δεδομένα αυτά, η Pareto Securities εκτιμά ότι οι εταιρείες έρευνας και εκμετάλλευσης θα μπορέσουν να ισορροπήσουν τις ταμειακές τους ροές, μόνον εφόσον η τιμή του πετρελαίου ξεπεράσει τα 65 δολάρια το βαρέλι.
Σε ό,τι αφορά στις αποεπενδύσεις που πραγματοποιούν οι εταιρείες, η Pareto Securities εκτιμά ότι για τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουν να αποτελούν τις πηγές χρηματοδότησης για την έρευνα και ανάπτυξη.
Σημειώνει δε χαρακτηριστικά ότι η Shell έχει ανακοινώσει πρόγραμμα πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων ύψους 30 δισ. δολαρίων, ενώ αναμένεται στις αρχές του 2016 η ολοκλήρωση της απόκτησης μέσω ανταλλαγής μετοχών του BG Group.
Επίσης η Chevron έχει καταστρώσει σχέδια για πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ύψους 15 δισ. δολαρίων μέχρι το τέλος του 2017, ποσό που αντιστοιχεί με το 25% των κεφαλαιακών δαπανών της εταιρείας, ενώ η Total σχεδιάζει εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων ύψους 5 δισ. δολαρίων.
Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα
Οι επιπτώσεις στα ελληνικά σχέδια για έρευνα «πετρελαιοπιθανών» περιοχών, από την ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τον κλάδο, είναι περισσότερο από εμφανής στα αποτελέσματα των προκηρύξεων του τελευταίου δωδεκαμήνου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον διαγωνισμό που προκήρυξε το Δημόσιο για τις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας - Πρέβεζας και Δυτικής Πελοποννήσου, δεν εμφανίστηκε καν η εταιρεία που τον προκάλεσε, η ιταλική ENEL, ενώ συμμετείχαν μόνον τα ΕΛ.ΠΕ και η Energean, η μόνη ελληνική εταιρεία που παράγει αργό πετρέλαιο στον Πρίνο και κατέχει τη σχετική τεχνογνωσία.
Επίσης στον μεγάλο διαγωνισμό για τα 20 θαλάσσια μπλοκ σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη κατατέθηκαν τρεις μόνο προσφορές, από κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχουν τα ΕΛ.ΠΕ., με εικαζομένους εταίρους την Total και την Edison.
Ο τομέας της έρευνας στην Ελλάδα επιβαρύνεται επιπλέον και από το αρνητικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ των διεθνών επενδυτών, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, της αρνητικής στάσης που έχουν τα πολιτικά κόμματα και της χρονοβόρας διαδικασίας μέχρι την επικύρωση των συμβάσεων (πάνω από δύο χρόνια για Ήπειρο, Κατάκολο και Πατραϊκό).
Έτσι η ιρλανδική Petroceltic, η οποία συμμετέχει με 33% μαζί με τα ΕΛ.ΠΕ. και την Edison στην κοινοπραξία που θα ερευνήσει τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, στην παρουσίαση των δραστηριοτήτων της σε συνέδριο που έγινε στο Όσλο δεν έκανε καμία αναφορά στις έρευνες που πραγματοποιεί στην Ελλάδα, παραλείποντας να εμφανίσει το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο στους χάρτες της.