Το ενδεχόμενο άμεσης προώθησης των αλλαγών στη φορολογία των αγροτών ήταν ικανό προ ημερών να φέρει τις πρώτες απειλές καταψήφισης των μέτρων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που στηρίζουν την κυβέρνηση ως προς την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας.
Και στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης οι αναταράξεις ήταν αισθητές. Από την άλλη πλευρά όμως, οι δανειστές έχουν ζητήσει αλλαγές στη φορολογία των αγροτών και τώρα κυβερνητικά στελέχη επιζητούν εναγωνίως αντίβαρα στις προωθούμενες αλλαγές για να μη λάβουν διαστάσεις πυρκαγιάς οι αρχικές φωτιές που άναψαν.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, με συνέντευξή του χθες, υπεραμύνθηκε της ανάγκης η κυβέρνηση να τηρήσει το γράμμα της συμφωνίας που υπέγραψε. «Αυτό που συμφωνήθηκε και αυτό που αποτυπώθηκε είναι δεδομένο. Δεν μπορούμε να το αλλάξουμε», δήλωσε προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγουμε από αυτά».
Ανέδειξε ωστόσο τις επιφυλάξεις του ιδίως στο σκέλος των παρεμβάσεων που αφορούν ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των αγροτών από το 13% στο 26% τονίζοντας πως «όταν μια χώρα πάει να σταθεί στα πόδια της και να προχωρήσει μια διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης δεν ξέρω αν έχει έννοια να επιβαρύνεις τόσο πολύ την πρωτογενή παραγωγή».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο γίνεται ήδη μια προσπάθεια να βρεθούν τα μέτρα εκείνα τα οποία θα έρθουν να λειάνουν τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη αύξηση των συντελεστών.
Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε χθες ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει για παράδειγμα διά της συρρίκνωσης του φορολογητέου εισοδήματος των αγροτών στο οποίο επιβάλλονται οι συντελεστές. Θα μπορούσε δηλαδή να αυξηθεί ο κατάλογος των εκπτιπτουσών δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα, περιλαμβάνοντας για παράδειγμα και τις αμοιβές των εργαζομένων στον πρωτογενή τομέα ή βάζοντας στο κάδρο την παράμετρο της οικογενειακής εργασίας, ώστε να μειωθεί το φορολογητέο εισόδημα.
Εναλλακτικά, στο τραπέζι έχουν πέσει και προτάσεις για καθιέρωση γενικού αφορολογήτου ορίου (σήμερα 9.500 μόνο για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους) το οποίο θα χτίζεται όμως με αποδείξεις για πληρωμές με πλαστικό χρήμα.
Με βάση όσα έχουν ζητήσει μετ' επιτάσεως οι δανειστές αργά ή γρήγορα η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να νομοθετήσει αλλαγές οι οποίες αφορούν:
1. Την ανάκληση των διατάξεων (πέρασαν τον Ιούνιο με πρωτοβουλία Βαλαβάνη) για ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων.
2. Τη σταδιακή κατάργηση της ευνοϊκής φορολόγησης (με συντελεστή 13% αντί για 26% των υπολοίπων ελευθέρων επαγγελματιών) των αγροτών.
3. Την κατάργηση της έκπτωσης φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, μέσω επιστροφών.