Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια μέτρα βάζουν στο τραπέζι οι δανειστές

«Εδώ που φτάσαμε, θα τα βρούμε», το μήνυμα αισιοδοξίας του Μεγάρου Μαξίμου. Πότε έρχονται, που... διαμένουν, ποιους βλέπουν οι εκπρόσωποι των δανειστών. Ημερομηνία – ορόσημο η 20η Αυγούστου. Το σκληρό πακέτο της συμφωνίας, το εσωτερικό μέτωπο και τα σενάρια εκλογών.

Ποια μέτρα βάζουν στο τραπέζι οι δανειστές

Στο τελικό στάδιο της μακράς και πολυεπίπεδης διαπραγμάτευσης μπαίνουν τις επόμενες ώρες κυβέρνηση και δανειστές. Μετά την ψήφιση από τη Βουλή των δύο πακέτων με τα προαπαιτούμενα, άναψε το πράσινο φως για τις τελικές συνομιλίες με στόχο την οριστική συμφωνία και τα κλιμάκια της τετραμερούς φθάνουν στην Αθήνα για τις νέες επαφές με την ελληνική πλευρά.

Τα απρόοπτα πάντως δεν λείπουν και τώρα, καθώς ενώ ο νέος κύκλος της διαπραγμάτευσης αναμενόταν να ξεκινήσει αύριο, σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, τελικά αυτό θα γίνει την Τρίτη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι επικεφαλής των Θεσμών θα καθυστερήσουν κατά μία ή δύο ημέρες να έρθουν στην Αθήνα λόγω τεχνικών δυσκολιών και σε καμία περίπτωση για πολιτικούς ή διπλωματικούς λόγους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί και ψηφιστεί μέχρι τις 20 Αυγούστου, ημερομηνίας που λήγει το ομόλογο των 3,2 δισ. της ΕΚΤ. Έτσι, θα έχει τηρηθεί η συμφωνία της πρόσφατης Συνόδου Κορφής και δεν θα χρειάζεται το νέο δάνειο – γέφυρα που φημολογείται έντονα τα τελευταία 24ωρα για να καλυφθούν οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Αίτημα για νέο δάνειο, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει γίνει, ούτε έχει μπει στο τραπέζι θέμα επιπλέον προαπαιτούμενων που θα το συνοδεύουν (π.χ. οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, η φορολόγηση των αγροτών και η αλλαγή παραμέτρων στην ρύθμιση των 100 δόσεων).

Ωστόσο, προκειμένου να μην υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις και κάποιοι από τους δανειστές εγείρουν νέες απαιτήσεις, στο κυβερνητικό στρατόπεδο θέλουν να «κλειδώσει» άμεσα η συμφωνία. «Συμφέρον και βούλησή μας είναι να τελειώνουμε. Εδώ που φτάσαμε, δεν μπορούμε να μην τα βρούμε», τονίζει στο Euro2day.gr κυβερνητική πηγή, με εμφανή την αισιοδοξία ότι η συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι στο κείμενο της τελικής συμφωνίας να ορίζονται σαφώς όλα όσα αφορούν το καθεστώς χρηματοδότησης, τα μέτρα, καθώς και την αξιολόγηση από τους δανειστές. Και παρά το σκληρό πακέτο που εκ των πραγμάτων θα περιλαμβάνεται στο νέο μνημόνιο, το... θετικό από την άλλη είναι ότι για την έγκριση αυτού θα απαιτηθεί μία και μόνο ψηφοφορία στη Βουλή η οποία θα συνοδεύεται από το πακέτο των δισ. από τους πιστωτές.

Ανάμεσα στα «αγκάθια» που καλείται να νομοθετήσει η ελληνική πλευρά, όπως τουλάχιστον τα απαιτούν οι δανειστές, βρίσκονται οι μειώσεις συντάξεων και οι αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης, αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, παρεμβάσεις στα εργασιακά και επιπλέον φόροι. Πολλά η κυβέρνηση ποντάρει στο σχέδιο πάταξης της διαφθοράς και το οποίο ευελπιστεί να γίνει αποδεκτό από τους «προσκεκλημένους» μας, με σκοπό να αποφευχθούν άλλες επιβαρύνσεις.

Ο Χουλιαράκης και τα υπουργεία

«Η Ελλάδα και οι πιστωτές έχουν ήδη βρει κοινό έδαφος σε πολλά από τα βασικά ζητήματα, όπως τους δημοσιονομικούς στόχους, την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και εμπορευμάτων, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις», δήλωσε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, προσθέτοντας πως «έχουμε τρεις εβδομάδες και είμαι αισιόδοξος ότι αρκούν για την υπάρχουσα ατζέντα».

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα καταλύσουν πιθανότατα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών όπου θα υπάρχουν και έκτακτα μέτρα για την ασφάλειά τους και οι επαφές τους, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, θα γίνονται με την ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης, υπό τον Γ. Χουλιαράκη.

Άγνωστο παραμένει ακόμα αν συναντήσεις θα γίνονται και σε υπουργεία (όπως θέλει η τετραμερής) ή όχι (επιθυμία της κυβέρνησης), σχεδόν βέβαιο είναι πάντως ότι θα πραγματοποιούνται σε ανεξάρτητες αρχές, όπως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η Τράπεζα της Ελλάδος. «Αν δεν πρέπει στα υπουργεία, δεν θα πατήσουν. Αν η συμφωνία είναι ότι θα πρέπει να πάνε και στα υπουργεία, είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Προειδοποιητικές βολές

Την ίδια ώρα, τεταμένο εξακολουθεί να είναι το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά και το νέο αντάρτικο βουλευτών του στην ψηφοφορία των προαπαιτουμένων. Κρίσιμη θεωρείται η αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος και ενώ τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών ολοένα και εντείνονται. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο κατά τη χθεσινή μέρα, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επιδόθηκαν σε μπαράζ «προειδοποιητικών βολών», κυρίως προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, που υπενθυμίζουμε ότι θα γίνουν με λίστα.

Έτσι, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του, ανέφερε ότι «η χώρα δεν θα μπορεί να πορεύεται με κυβέρνηση μειοψηφίας για πολύ. Χρειάζονται καθαρές, συμπαγείς και σταθερές λύσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Φλαμπουράρης ζήτησε «να μην δαιμονοποιούμε τις εκλογές», ενώ ο Δημήτρης Τσουκαλάς εκτίμησε ότι «δεν μπορείς να συνεχίσεις έτσι στηριζόμενος στα άλλα κόμματα». Αντίστοιχη και η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά: «Κάποια στιγμή θα οδηγηθούμε σε εκλογές, αν το κομμάτι της συμπολίτευσης δεν αλλάξει θέσεις , αναφορικά με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας , ή δεν παραδώσουν τις θέσεις τους», υποστήριξε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v