ΕΝΦΙΑ και το 2016 με έσοδα 2,650 δισ. ευρώ ακόμα και αν μεσολαβήσει μείωση των αντικειμενικών αξιών έχει «δώσει» η κυβέρνηση στους δανειστές, ενώ χαμένη υπόθεση θεωρείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Η επιδιωκόμενη συμφωνία κυβέρνησης – εταίρων φαίνεται πως θα βγάλει αρκετά ακόμα «φασούλια» μέχρι να κλείσει ενώ δυνατές συγκινήσεις προδιαγράφει η νέα φορολογική μεταρρύθμιση την οποία επίσης έχει τάξει η κυβέρνηση στους δανειστές.
Με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2015 θα έχει επανασχεδιαστεί ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος ώστε να τεθεί σε εφαρμογή από τα εισοδήματα του 2016 με στόχο «την αύξηση της προοδευτικότητας της φορολογικής κλίμακας και την απλοποίηση του συστήματος των εκπτώσεων φόρου».
Σήμερα μέσω του tax credit των 2.100 ευρώ, διαμορφώνεται ένα αφορολόγητο όριο της τάξεως των 9.500 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με συγκριτικά χαμηλά εισοδήματα το οποίο φθίνει όσο μεγαλώνει το εισόδημα.
Το σύστημα αυτό θεωρείται πολύπλοκο από τους Θεσμούς και κέρδισαν την απλοποίησή του, τουλάχιστον σε επίπεδο δεσμεύσεων. Με βάση την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης έως σήμερα, μάλλον θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ότι η απλοποίηση θα οδηγήσει στο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ όπως έταζε η κυβέρνηση προεκλογικά.
Στο πεδίο του ΦΠΑ στα νησιά, το κείμενο της ελληνικής πρότασης επιβεβαιώνει ότι η κατάργηση της έκπτωσης 30% στο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου έχει ήδη συμφωνηθεί και η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει τις επιβαρύνσεις για τους μόνιμους κατοίκους των μικρών νησιών (χωρίς να ονομάζονται ή να περιγράφονται ως προς το «μικρό», με κάποιου είδους ενισχύσεις.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν έως χθες το βράδυ ότι ακόμα δίνεται η μάχη για τον ΦΠΑ στα νησιά συμπληρώνοντας ότι η κατάργηση της έκπτωσης δίνει πρόσθετα έσοδα μόλις 85 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού πάντως η έκπτωση κοστίζει κοντά στα 350 εκατ. ευρώ.
Αλλαγές έρχονται και στη φορολογία των αγροτών, όπου η κυβέρνηση αναγκάζεται να πάρει πίσω τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που προώθησε η Ν. Βαλαβάνη αναφορικά με την ευνοϊκότερη φορολόγηση των αγροτών, ενώ διατηρείται ενεργή η πίεση των δανειστών για εξομοίωση του φορολογικού συντελεστή των αγροτών (13%) με αυτόν τον ελευθέρων επαγγελματιών.
Μετράνε μέτρο μέτρο
Έως αργά χθες το βράδυ τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, επιχειρούσαν αναλυτική ποσοτικοποίηση κάθε ενός μέτρου της ελληνικής πρότασης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρημα έβγαζε έως και 700 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα, σύμφωνα τουλάχιστον με έναν από τους τρεις θεσμούς, σε σχέση με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στην απόδοση των λεγόμενων παραμετρικών παρεμβάσεων. Παρ' ότι κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν σε καμία περίπτωση το ενδεχόμενο οι Θεσμοί να ζητήσουν έξτρα μέτρα 700 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνουν τις διαφορετικές εκτιμήσεις στο μέτρημα.
Το παράδειγμα της απόδοσης των εκατό δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα είναι ενδεικτικό. Η ελληνική πλευρά έχει εγγράψει στους υπολογισμούς της έσοδα 500 εκατ. ευρώ φέτος από τις εκατό δόσεις και επιπλέον 500 εκατ. ευρώ του χρόνου. «Μας λένε δεν υπάρχει περίπτωση να πιάσετε 500 εκατ. ευρώ του χρόνου» μεταφέρει στέλεχος με γνώση των διαπραγματεύσεων. «Γράψτε 300» συμπληρώνει η ίδια πηγή, ως απάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας «αλλά μην απορρίπτεται εντελώς το μέτρο, είναι παράλογο, φέτος έχουμε ήδη εισπράξει 500 εκατ. ευρώ»...
Στο τραπέζι μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες έπεσαν χθες και οι διάφορες φοροαπαλλαγές οι οποίες κοστίζουν σε ετήσια βάση στον προϋπολογισμό κοντά στα 2 δισ. ευρώ. Περιγράφονταν ως πιθανή πηγή άμεσης αύξησης των εσόδων –μέσω της κατάργησής τους- στην τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος και τώρα φαίνεται πως ήρθε η ώρα της αξιολόγησης ορισμένων εξ αυτών.
Το μέτρημα, φιλοδοξεί η ελληνική πλευρά να έχει τελειώσει πριν το σημερινό Eurogroup και να έχει υπάρξει έως εκείνη την ώρα η πρώτη από τις τρεις προϋποθέσεις που θέτει η ελληνική κυβέρνηση για να κλείσει η συμφωνία.
Οι άλλες δύο προϋποθέσεις για συμφωνία, αφορούν το αναπτυξιακό πακέτο και το χρέος. «Αν λείπει ένα από τα τρία, δεν περνάει η συμφωνία από εμάς» τονίζει κυβερνητική πηγή.
Στο αναπτυξιακό σκέλος, η κυβέρνηση θέλει σαφείς δεσμεύσεις για το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ, των 35 δισ. ευρώ έως το 2020, το οποίο ανέδειξε με τις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κομισιόν μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.
Στο μέτωπο του χρέους, ο πήχης των προσδοκιών έχει κατέβει αισθητά. Τα perpetual bonds του Γ. Βαρουφάκη δεν ακούγονται καθόλου.
Τώρα οι προσπάθειες εστιάζονται στα 27 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων τα οποία έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση θέλουν να περάσουν στον ESM με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής.
«Μας φτάνει μια δέσμευση σε αυτό το επίπεδο αλλά χρειαζόμαστε και κάτι επί του πρακτέου άμεσα» συμπληρώνει η ίδια πηγή. Και αυτό το «επί του πρακτέου» δεν είναι άλλο από την αύξηση του ορίου έκδοσης των εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ, για να βγουν οι άμεσες και ανελαστικές υποχρεώσεις, εντός και εκτός.