Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κούρταλης: «Εδώ και τώρα» επαναβιομηχάνιση της χώρας

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ αναφέρθηκε στην ανάγκη τόνωσης της εγχώριας παραγωγής και στα μεγάλα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ο κλωστοϋφαντουργικός κλάδος σε περίπτωση που η Πολιτεία λάβει στοχευμένα μέτρα περιορισμένου κόστους.

Κούρταλης: «Εδώ και τώρα» επαναβιομηχάνιση της χώρας

Την άμεση ανάγκη για επαναβιομηχάνιση της χώρας επεσήμανε χθες ο κ. Ελευθέριος Κούρταλης πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ), σημειώνοντας πως «στέρεη ανάπτυξη χωρίς ταχεία επαναβιομηχάνιση της χώρας δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί.

Αύξηση της εσωτερικής ζήτησης, χωρίς διεύρυνση της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής, οδηγεί νομοτελειακά στην άνοδο του πληθωρισμού και στην ανατροπή της όποιας ισορροπίας έχει σήμερα επιτευχθεί στο εμπορικό μας ισοζύγιο».

Ειδικότερα, ο κ. Κούρταλης -μιλώντας στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒΚ- αναφέρθηκε στην ανάγκη:

α) Να εφαρμοστεί ένα νέο μίγμα οικονομικής πολιτικής που θα ευνοεί τη δημιουργία πρόσθετου πλούτου και σταθερών θέσεων εργασίας, με μοχλό την ιδιωτική επιχείρηση.

β) Να επιλυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας.

γ) Να ρυθμιστεί το δημόσιο χρέος ώστε να γίνει διαχειρίσιμο.

δ) Να προσδιοριστεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης προσανατολισμένο στην παραγωγή περισσότερων διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, με αιχμή του δόρατος τη βιομηχανία.

Ειδικότερα για τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, ο κ. Κούρταλης τόνισε ότι «με μια σειρά στοχευμένων μέτρων χαμηλού σχετικά δημοσιονομικού κόστους, ο κλάδος έχει τη δυνατότητα να αυξήσει άμεσα την παραγωγή και τις εξαγωγές, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και πρόσθετα φορολογικά έσοδα». Επιπλέον αναφέρθηκε στα καυτά αιτήματα του κλάδου:

α) Στην ανάγκη για ένα σύγχρονο αναπτυξιακό νόμο που να αφορά όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους.

β) Η λύση στο εργασιακό να λαμβάνει υπόψη πέρα από τα αιτήματα των εργαζομένων και την ανάγκη διατήρησης και διεύρυνσης των θέσεων εργασίας, την ανάγκη δηλαδή επιβίωσης των επιχειρήσεων.

γ) Στην απαιτούμενη αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ, ώστε οι σχετικές μειώσεις του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας να επεκταθούν και στην κλωστοϋφαντουργία, έναν κλάδο κατεξοχήν ενεργοβόρο.

δ) Στην επιστροφή του ΦΠΑ και γενικότερα στην τήρηση χωρίς καθυστερήσεις όλων των υποχρεώσεων του κράτους.

ε) Στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ελλιπούς ρευστότητας και των υψηλών επιτοκίων.

Πέραν αυτών, κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση του ΣΕΒΚ ο κ. Κούρταλης έστειλε μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες, αναφερόμενος μεταξύ άλλων:

Στη μνημονιακή περίοδο: «Βιώσαμε μια πενταετία καταστροφικής ύφεσης. Ήταν μια περίοδος δημοσιονομικών κενών, υπερβολικής και άδικα κατανεμημένης λιτότητας, ελάχιστων στοχευμένων μεταρρυθμίσεων και πλήθους βεβιασμένων αλλαγών που αντί να επιλύουν διαχρονικά, διαρθρωτικά οικονομικά προβλήματα και να βελτιώνουν την εθνική ανταγωνιστικότητα, διαιώνισαν την αστάθεια, απαξίωσαν ανθρώπινες ικανότητες και μηχανολογικούς εξοπλισμούς και επέτειναν τη σύγχυση, την ανησυχία και την ανασφάλεια».

Στο πολιτικό σύστημα: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας μας, καθώς το αποτυχημένο παλαιό - πολιτικό σύστημα, οικονομικές δομές, κοινωνικές αξίες και προτεραιότητες, φεύγει, ενώ το καινούριο δυσκολεύεται ακόμη να διαμορφωθεί και πολύ περισσότερο να καταξιωθεί.

Για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα: «Θα πρέπει να σταθούμε στην ανικανότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος να αξιολογήσει έγκαιρα και σωστά τις πραγματικές αιτίες και διαστάσεις της σημερινής κρίσης και τα λάθη αρχιτεκτονικής που διαπράχθηκαν κατά την εισαγωγή του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, ώστε να διαμορφώσει μια αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή».

Όπως ανέφερε ο κ. Κούρταλης «εκείνο που με προβληματίζει, με ανησυχεί και με φοβίζει περισσότερο, αυτή τη στιγμή, είναι το αβέβαιο μέλλον των σχέσεών μας με την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, με τους θεσμούς».

Κατά τον ίδιο το ανησυχητικό, στην περίπτωση αυτή, είναι ότι «ούτε οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν συνειδητοποιήσει τις διαλυτικές επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας και υπερφορολόγησης που έχουν επιβάλει σε ολόκληρο τον κοινοτικό Νότο, ούτε οι πολιτικοί μας ταγοί έχουν κατανοήσει την ανάγκη συναινετικών επιλογών, που ενώνουν και ισχυροποιούν, αντί να διχάζουν, που κατανέμουν δικαιότερα τα βάρη της εξυγίανσης, αντί να ενισχύουν τις αποσταθεροποιητικές ανισότητες, που ενθαρρύνουν την παραγωγή, αντί να διευρύνουν την ανεργία».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ επεσήμανε τη σημασία της ταχύρρυθμης ανάπτυξης, τόσο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας έναντι των δανειστών της, όσο και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και στον παραγωγικό μας ιστό.

«Η κλωστοϋφαντουργία», τόνισε, «αποτελεί έναν από τους ισχυρούς βιομηχανικούς μας κλάδους που μπορεί να εξελιχθεί, άμεσα, σε έναν σύγχρονο αναπτυξιακό πυλώνα, εάν η Πολιτεία ενισχύσει τις σχετικές εκσυγχρονιστικές και αναπτυξιακές ιδιωτικές πρωτοβουλίες».

Σύμφωνα με τον ίδιο η ευρωπαϊκή κλωστοϋφαντουργία βρέθηκε, επί μακρόν, ανάμεσα στους κλάδους με τη μεγαλύτερη συμβολή στην παραγωγή και στην απασχόληση, ο ρόλος της, δε, μπορεί και σήμερα να αναβαθμιστεί, εάν η Ευρώπη συνειδητοποιήσει ότι η άναρχη παγκοσμιοποίηση αποσταθεροποιεί, αντί να ενδυναμώνει την αναπτυξιακή διαδικασία.

Ένα εθνικό πρόγραμμα ανανέωσης, ανασυγκρότησης, αναπροσανατολισμού και εκσυγχρονισμού του κλάδου μας, σε συνδυασμό με μέτρα προστασίας της παραγωγής του από τις αθρόες εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από χώρες που ασκούν σε βάρος μας κοινωνικό και ενεργειακό dumping, αποτελεί σήμερα άμεση προτεραιότητα, υπογράμμισε ο κ. Κούρταλης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v