Ενιαία συμφωνία επιθυμεί η κυβέρνηση, γεγονός που έχει κατ' επανάληψη τονίσει και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου επικαλούμενοι και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο ΣΕΒ «ότι με την συμφωνία δεν επιδιώκει «απλώς μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική ανάσα» αλλά να αντιμετωπιστεί 'μέσο και μακροπρόθεσμα το χρηματοδοτικό πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου έως ότου βγούμε με ασφάλεια στις αγορές'».
Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι πληροφορίες από τη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ένα σχέδιο το οποίο θα ξεδιπλωθεί σε βάθος χρόνου και μάλιστα μέχρι τον Σεπτέμβριο προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα θέματα που έχουν ανακύψει.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι τα περί «συμφωνίας σε δύο φάσεις» οφείλονται σε παρερμηνεία της εισήγησης του Αλέξη Τσίπρα προς το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Σύμφωνα τις ίδιες πηγές, η λογική των διαφορετικών φάσεων «που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, οδηγεί συνεχώς σε νέα μέτρα και ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία. Αντίθετα η κυβέρνηση με την ενιαία συμφωνία επιδιώκει να τερματιστεί η λιτότητα, να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να ανοίξει η προοπτική ανάπτυξης για την χώρα».
Είναι χαρακτηριστική, λένε οι ίδιοι κύκλοι η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα [Economist, 15.05.15] για την συμφωνία που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση. «Αυτή η συμφωνία προϋποθέτει τα εξής 4 σημεία:
** Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.
** Να μην έχουμε δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα, δηλαδή, που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.
** Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα.
** Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες».
Ο ΦΠΑ
Εν τω μεταξύ πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να ενημέρωσε τα κοινοβουλευτικά στελέχη για την δυστοκία που παρατηρείται στο θέμα του ΦΠΑ καθώς οι «θεσμοί» δεν συμφωνούν με τα δύο επίπεδα 15% και 18% με χρήση ή όχι πλαστικού χρήματος για τη χρήση πιστωτικής κάρτας.
Διαβεβαίωσε τα κοινοβουλευτικά του στελέχη πάντως ότι η κυβέρνηση παραμένει στις κόκκινες γραμμές (μισθοί-συντάξεις-ομαδικές απολύσεις-σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων).
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν – πέραν των κοινοβουλευτικών στελεχών – ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπεύθυνος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Καλύβης και ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης.
Αύριο το μεσημέρι θα συνέλθει η Πολιτική Γραμματεία.
Οι ενστάσεις των θεσμών για το ΦΠΑ
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για ενστάσεις των θεσμών στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, όπως τον περιέγραψε εχθές ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Οι ενστάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, εδράζονται τόσο στο ύψος των προτεινόμενων συντελεστών όσο και στην παροχή κινήτρων για χρήση πλαστικού χρήματος, υπό μορφή έκπτωσης στο ΦΠΑ.
Βαρουφάκης: H τρόικα εσωτερικού απέρριψε τις προτάσεις μας για ΦΠΑ
Την αντίδραση του Γιάνη Βαρουφάκη προκάλεσαν τα δημοσιεύματα περί απόρριψης από τους δανειστές των σχεδίων του υπουργείου οικονομικών για αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ.
"Η τρόικα εσωτερικού απέρριψε τις προτάσεις μας για τον ΦΠΑ. Το Brussels Group όμως θα τις συζητήσει αύριο και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες", ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός.