Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Διπλή άμυνα ζώνης» από τις ασφαλιστικές εταιρείες

Με ποιους τρόπους οι ασφαλιστικές εταιρείες προσπαθούν και φέτος να επαναλάβουν ένα σημαντικό τουλάχιστον ποσοστό της περυσινής τους κερδοφορίας, κόντρα στην ύφεση και στις επιπτώσεις της οικονομικής αβεβαιότητας.

«Διπλή άμυνα ζώνης» από τις ασφαλιστικές εταιρείες

Πολιτική διπλής άμυνας ζώνης ακολουθούν φέτος οι ασφαλιστικές με στόχο να διαφυλάξουν ένα μεγάλο ποσοστό των περυσινών κερδών τους, υπό την προϋπόθεση φυσικά πως δεν θα προκύψει κάποια ακραία εξέλιξη στο μέτωπο της οικονομίας.

Η αλήθεια είναι πως το 2014 έκλεισε με ικανοποιητική κερδοφορία για τις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς από τη μια πλευρά η παραγωγή σταθεροποιήθηκε και από την άλλη:

α) Οι πολιτικές μείωσης κόστους και αναδιάρθρωσης που ακολούθησαν οι περισσότερες εταιρείες απέδωσαν καρπούς.
β) Σε ορισμένες εταιρείες προέκυψαν υψηλά επενδυτικά (όχι απαραίτητα επαναλαμβανόμενα) κέρδη.

Γενικότερα, περισσότερο ωφελημένες βγήκαν κυρίως οι θυγατρικές των τραπεζών και όσες έχουν τοποθετήσει τις επενδύσεις τους σε εγχώρια περιουσιακά στοιχεία.

Δεν είναι τυχαίο επίσης πως οι πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είδαν τα αποτελέσματα αυτά με αρκετή ικανοποίηση, σε αντίθεση με το σοκ που υπέστησαν την περίοδο 2012-2013 όταν είχαν αναγκαστεί να καλύψουν μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου λόγω του PSI.

Η ουσία όμως είναι πως σήμερα οι περισσότερες διοικήσεις έχουν χαμηλώσει αρκετά τις προσδοκίες τους για τη φετινή τους κερδοφορία. «Εκτιμώ ότι υπάρχουν εταιρείες που μπορεί πέρυσι να έκλεισαν τη χρονιά με υψηλά κέρδη, όμως έχουν ξεκινήσει την τρέχουσα χρήση ακόμη και με αποτέλεσμα που ξεκινάει από μείον» δηλώνει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικής ασφαλιστικής, συμπληρώνοντας: «Αν δεν υπάρξει συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της, τότε τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ χειρότερα και θα περάσουμε ένα σαφώς δυσκολότερο δεύτερο εξάμηνο».

Γενικότερα πάντως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς:

• Μπορεί μεν η παραγωγή του πρώτου τριμήνου να διατηρήθηκε σταθερή σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή, ωστόσο είναι αλήθεια πως το κενό της χαμηλότερης ζήτησης ήρθαν να το καλύψουν τα «προϊόντα Grexit», δηλαδή τα προϊόντα που ουσιαστικό στόχο έχουν την προστασία των χρημάτων των πελατών από το σενάριο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Ωστόσο, τα προϊόντα αυτά είναι χαμηλού περιθωρίου κέρδους και πολλά από αυτά εύκολα μπορούν να ρευστοποιηθούν όταν ο κίνδυνος της χώρας περιοριστεί.

Ο κλάδος αυτοκινήτου οδήγησε σε αρκετά θετικό τεχνικό αποτέλεσμα τις ασφαλιστικές το 2014, συμβάλλοντας ως ένα βαθμό στη διαμόρφωση της κερδοφορίας τους. Ωστόσο, από την αρχή του έτους έως σήμερα, τα τιμολόγια των συγκεκριμένων συμβολαίων συνέχισαν να υποχωρούν με αξιοσημείωτους ρυθμούς. Κάτι τέτοιο αναμένεται να επηρεάσει και τις κερδοφορίες πολλών ασφαλιστικών.

• Μία ακόμη αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα ορισμένων τουλάχιστον εταιρειών πιθανόν να προέλθει από το ύψος των επενδυτικών αποτελεσμάτων, καθώς τα καταθετικά επιτόκια έχουν μειωθεί περαιτέρω, ενώ αμφίβολη είναι η πορεία των επενδυτικών προϊόντων, όσων τουλάχιστον σχετίζονται με την Ελλάδα.

Απέναντι σ' αυτή τη συγκυρία, οι ασφαλιστικές εταιρείες ακολουθούν διπλή άμυνα ζώνης, προσπαθώντας να περιορίσουν τις επιπτώσεις και να επαναλάβουν φέτος μια αρκετά ικανοποιητική κερδοφορία, έστω και αν αυτή είναι χαμηλότερη από την περυσινή.

• Για παράδειγμα, οι πολιτικές μείωσης των εξόδων συνεχίζονται.

• Εντείνονται οι προσπάθειες για περιορισμό των φαινομένων απάτης σε βάρος των ασφαλιστικών, η συχνότητα των οποίων κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη είναι στη χώρα μας.

• Συνεχίζονται οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης με μεγαλύτερη έμφαση σε προγράμματα περιορισμένων καλύψεων (και μικρότερου κόστους) αλλά ταυτόχρονα και υψηλότερων περιθωρίων.

• Σταδιακά αποκλιμακώνονται οι εγγυημένες αποδόσεις που προσφέρονται στους νέους ασφαλισμένους του κλάδου ζωής στα κλασικού τύπου ασφαλιστικά προϊόντα.

• Αν και οι διαπραγματεύσεις της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας με τους εργαζόμενους για το ζήτημα του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης-Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ) παραμένουν σε εξέλιξη, με βάση ορισμένους κύκλους εκτιμάται ότι οι εταιρείες θα καταβάλουν φέτος κάπου 20-25 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v