Λαφαζάνης: Πολλαπλά τα οφέλη από τον Κάθετο Διάδρομο Αερίου

Ο Υπουργός τόνισε πως το έργο ενισχύει tη διαπεριφερειακή συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη και ενοποιεί τις ενεργειακές αγορές της περιοχής μας. Tι δήλωσε για το ρωσικό σχέδιο επέκτασης του αγωγού Turkish Stream.

Λαφαζάνης: Πολλαπλά τα οφέλη από τον Κάθετο Διάδρομο Αερίου
Με απόλυτα θετική διάθεση και υπερθεματίζοντας τις δυνατότητες που προσφέρει το σχέδιο του «Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου» (VGC) μίλησε το πρωί ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης στην πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου που συστάθηκε και συνεδρίασε στη Σόφια.

Όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός, ο Κάθετος Διάδρομος αποτελεί όδευση-κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή μας (Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα) και την Ευρώπη, η οποία θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ κρατών-μελών και θα στοχεύει στην ανάπτυξη και στη διευκόλυνση της πρόσβασης όλων στην ενέργεια.

Πρόκειται για ένα έργο συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης, το οποίο ενισχύει τη διαπεριφερειακή συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη, ενοποιεί τις ενεργειακές αγορές της περιοχής μας, προωθώντας τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων και συνεπώς, την ανθεκτικότητά της σε ενδεχόμενη ενεργειακή κρίση.

Ειδική αναφορά έκανε ο Έλληνας υπουργός στον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό IGB (θα κατασκευαστεί από τη ΔΕΠΑ και Edison και τη Βουλγαρική ΒΕΗ) ο οποίος θα αποτελεί τμήμα - βασική συνιστώσα του Κάθετου Διαδρόμου.

Όπως είπε, πέρα από την καθοριστική του σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, αποτελεί κομμάτι του Νοτίου Διαδρόμου και την πλέον αποτελεσματικότερη πρόσβαση της ΝΑ Ευρώπης σε νέες πηγές αερίου. Ο αγωγός, που θα μεταφέρει ποσότητες της τάξης των 3 έως 5 δισ. κυβικών μέτρων το χρόνο, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, έχοντας αποκτήσει τις περιβαλλοντικές άδειες σε Ελλάδα και Βουλγαρία και ολοκληρώσει τις απαραίτητες τεχνικές μελέτες.

Η διαδικασία μίσθωσης δυναμικού (market test) ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2014 όπου εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τη δέσμευση δυναμικότητας σε μακροχρόνια βάση.

Εκτιμάται ότι η Τελική Επενδυτική Απόφαση θα ληφθεί μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα και η κατασκευή θα ξεκινήσει στο δεύτερο τέταρτο του 2016, με την προοπτική της έναρξης της λειτουργίας του αγωγού δύο χρόνια αργότερα.

Σημειώνεται ότι ο IGB έχει ήδη κατοχυρώσει 45 εκατομμύρια Ευρώ από το European Energy Program for Recovery (EEPR), ενώ σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη κάθε επιπλέον ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση θα συνδράμει στην επιτάχυνση της υλοποίησής του. Ο Έλληνας υπουργός, χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία της επιστολής των Υπουργών Ελλάδος, Βουλγαρίας και Ιταλίας προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Sefcovic και τον Επίτροπο Ενέργειας κ. Canete για επιπλέον χρηματοδότηση, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη απάντηση.

Turkish Stream

Tέλος στην αναφορά που έκανε ο κ. Λαφαζάνης για το ρωσικό σχέδιο επέκτασης του αγωγού Turkish Stream στην Ελλάδα, είπε μεταξύ άλλων: «Αυτή τη στιγμή, όπως πιθανώς να γνωρίζετε, η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες προκειμένου να συμμετέχει πιθανόν στην κατασκευή ενός αγωγού, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και το τρίτο ενεργειακό πακέτο, που θα μεταφέρει το εν λόγω αέριο ως τα σύνορά μας με την πΓΔΜ. Από εκεί θα πηγαίνει προς την Σερβία, Ουγγαρία και την λοιπή κεντρική Ευρώπη.

Ο εν λόγω αγωγός δεν είναι ανταγωνιστικός προς τον Κάθετο Διάδρομο, καθώς διατρέχει και προμηθεύει διαφορετικές χώρες. Αντιθέτως, είναι ένας αγωγός που θα προκύψει σε αντικατάσταση της παρούσας όδευσης μέσω της Ουκρανίας προς την Κεντρική Ευρώπη, όδευση η οποία θα πάψει να λειτουργεί από το 2019».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v