Τι ψάχνει ο Π. Λαφαζάνης στη Μόσχα

To φυσικό αέριο και η ρήτρα «take or pay» ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων Λαφαζάνη. Οι κινήσεις της Αθήνας και το «στενό» κοινοτικό πλαίσιο. Σε επιλεκτική άρση του ρωσικού εμπάργκο στα τρόφιμα προσανατολίζεται το Κρεμλίνο.

Τι ψάχνει ο Π. Λαφαζάνης στη Μόσχα

Η διεύρυνση της ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία και οι εκκρεμότητες που έχουν προκύψει, όπως η ρήτρα take or pay, λόγω των μειωμένων ποσοτήτων αερίου που παρέλαβε η ΔΕΠΑ από την Gazprom, βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες στην ατζέντα των συναντήσεων του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ και τον πρόεδρο της εταιρείας αερίου Αλεξέι Μίλερ.

Με βάση διπλωματικές πηγές, η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού ο οποίος θα συνοδεύεται και από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Θανάση Πετράκο, είχε κλείσει εδώ και δέκα μέρες και έμενε να προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία. Ανακοινώθηκε δε μόλις αυτή έγινε γνωστή.

Κυβερνητικοί παράγοντες επεδίωκαν να αποσυνδέσουν την επίσκεψη του κ. Λαφαζάνη από τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την καταβολή της δόσης.

Ωστόσο η απόλυτη χρονική σύμπτωση της κορύφωσης των συζητήσεων και της επίσκεψης αυτής, με δεδομένο ότι ο κ. Λαφαζάνης επανειλημμένως έχει μιλήσει για διεύρυνση των συναλλαγών με τρίτες χώρες, για πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική, αλλά και για αξιοποίηση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, έχει τη σημασία της.

Επί της ουσίας, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ θα επιδιώξει να διαπραγματευτεί τη μείωση έως μηδενισμό της «ποινής» που έχει επιβάλει η Gazprom στη ΔΕΠΑ, λόγω εφαρμογής της ρήτρας take or pay, ύψους περίπου 100 εκατομμυρίων, και για συμβατικές ποσότητες τις οποίες δεν παρέλαβε η ελληνική εταιρεία αερίου (με τη ρήτρα η χώρα πληρώνει ένα ποσό στην Gazprom αν δεν παραλάβει μια ποσότητα αερίου που έχει συμφωνηθεί).

Το πρόβλημα όπως είναι γνωστό δεν απασχολεί μόνο τη ΔΕΠΑ, αλλά και τους Έλληνες καταναλωτές, καθώς το ποσό της ρήτρας θα μετακυλιστεί τελικά σε αυτούς.

Μέχρι στιγμής η διοίκηση της ΔΕΠΑ βρισκόταν σε διαπραγμάτευση με τη ρωσική εταιρεία. Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό για την ελληνική πλευρά. Επίσης από τη ρωσική πλευρά δεν αποκλείεται να τεθούν μια σειρά εκκρεμότητες που αφορούν παλαιότερες συμφωνίες, όπως η ανάθεση σε ρωσικές εταιρείες ενεργειακών έργων (υδροηλεκτρικά), τα οποία συνδέονται με την εκτροπή του Αχελώου και η υλοποίησή τους δεν ολοκληρώνεται.

Επίσης αναμένεται να τεθεί και το θέμα της άρσης του ρωσικού εμπάργκο στις εισαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων, καθώς ο κ. Λαφαζάνης είναι αρμόδιος και για τον αγροτικό τομέα της οικονομίας.

Για το θέμα αυτό πάντως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι σύντομα η Ρωσία θα ανακοινώσει την άρση του εμπάργκο για ορισμένες κοινοτικές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (οι άλλες είναι η Ρουμανία και η Κύπρος).

Δεν αποκλείεται όμως οι ανακοινώσεις για το θέμα αυτό να γίνουν κατά την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα στις αρχές Απριλίου.

Τέλος, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι οι Πρωτοβουλίες Λαφαζάνη για άνοιγμα προς τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα γίνονται τη στιγμή που η Ε.Ε. θέτει τις βάσεις μέσω της δημιουργίας της Ενεργειακής Ένωσης για διαμόρφωση κοινής ενεργειακής πολιτικής, με θεσμοθέτηση ενεργούς εμπλοκής της Κομισιόν στις συμφωνίες με τρίτες χώρες και για ενεργειακή απεξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v