Απαραίτητο το ιδιωτικό χρήμα για την Bad Bank

Τα χαρακτηριστικά των Βad Βanks σε Ιρλανδία και Ισπανία περιέγραψαν πανεπιστημιακοί σε συνέδριο της ΤτΕ για την αγορά ακινήτων. Κομβικό σημείο η χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα. Ποιες θέσεις ανέπτυξε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Απαραίτητο το ιδιωτικό χρήμα για την Bad Bank
Tη δομή αλλά και την τακτική των δυο Bad Βanks, της ΝΑΜΑ στην Ιρλανδία και της Sareb στην Ισπανία, περιέγραψαν ξένοι ομιλητές σε συνέδριο που διοργανώνει η ΤτΕ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην αγορά ακινήτων εξαιτίας και των καθυστερήσεων που έχουν προκύψει στην πληρωμή των δανείων.

Κοινός τόπος στις ομιλίες του Eamonn D΄Αrfy (Πανεπιστήμιο Haley) και της Paloma Τaltavul - Lapaz (Πανεπιστήμιο Alicante) είναι το γεγονός ότι κρατικές Βad Banks δεν πρέπει να χρηματοδοτούνται εξ ολόκληρου με κρατικά κεφάλαια, καθώς κάτι τέτοιο επιβαρύνει το δημόσιο χρέος των χωρών.

Oι δύο ομιλητές ανέφεραν ότι οι κρίσεις στις δύο χώρες είναι διαφορετικές σε σχέση με την Ελλάδα (τραπεζικές στη μια περίπτωση, δημοσιονομική στην Ελλάδα), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει μια Bad Bank και στη χώρα μας.

Και οι δύο τόνισαν ότι είναι πoλύ σημαντικό να υπάρχει σοβαρή προετοιμασία για τη δημιουργία Βab Βank ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα του εκάστοτε δημοσίου, αλλά και να μην προκληθεί ζημία στο (κάθε) τοπικό τραπεζικό σύστημα.

Στην περίπτωση της Ιρλανδίας η ΝΑΜΑ λαμβάνει κεφαλαία κατά 51% από ιδιώτες και κατά 49% από το κράτος. Στην τράπεζα μεταφέρθηκαν κόκκινα δάνεια, επιχειρηματικά και επαγγελματικά ύψους 74 δισ. ευρώ και ήδη η ΝΑΜΑ έχει εισπράξει 32 δισ. από τη διαχείρισή τους. Σύμφωνα με τον Eamonn D' Αrfy η ΝΑΜΑ ως βασικό μέσο διαχείρισης έχει προκρίνει την ενοικίαση των assets που έλαβε ως εγγύηση για τα κόκκινα δάνεια από τις τοπικές περιφέρειες.

Από την πλευρά της ΤτΕ, η κ. Αγγελική Ζέρβα αναφέρθηκε στις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν αναφορικά με τη δημιουργία ελληνικής Βad Βank. Σύμφωνα με την ίδια, κρίσιμη είναι η συμμετοχή ιδιωτών στη συγκεκριμένη τράπεζα.

Επίσης θα πρέπει να υπάρχει προσοχή στο πώς θα τιμολογηθούν τα δάνεια που θα μεταφερθούν στην τράπεζα. Κι αυτό διότι αν η αγορά από την Bad Bank δοθεί σε αξία πάνω το fair value θα θεωρηθεί κρατική ενίσχυση, γεγονός που θα προκαλέσει την παρέμβαση της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού της Ε.Ε. Από την άλλη, στην περίπτωση που τα δάνεια αγοραστούν σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που έχουν καταγραφεί στα βιβλία των τραπεζών τότε οι τράπεζες θα καταγράψουν ζημίες.

Σύμφωνα με την κ. Ζέρβα θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο αν τα collateral που θα μεταφερθούν στην Bab bank θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ.

Κλείνοντας αναφέρθηκε και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και ανέδειξε τις αδυναμίες του νόμου Κατσέλη.

Έως σήμερα έχουν κατατεθεί 150.000 αιτήσεις υπαγωγής στο νόμο εκ των οποίων οι 30.000 είναι στο Ειρηνοδικείο Αθηνών. Η μη αποδοτικότητα του νόμου φαίνεται με σαφήνεια στο γεγονός ότι έχουν συζητηθεί 3.900 υποθέσεις εκ των οποίων 2.000 έγιναν δεκτές και οι υπόλοιπες 1.900 κρίθηκαν αβάσιμες, τόνισε η κ. Ζέρβα.

Κερ. Ραυτοπούλου: Τα σχέδια της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια

Στη δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων, χωρίς όμως να έχει καταλήξει ακόμα στο τελικό μοντέλο εξετάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη ειδική σύμβουλο του Γιάννη Δραγασάκη, υπεύθυνη για τον χρηματοπιστωτικό τομέα κα Κερασίνα Ραυτοπούλου, δυνητικός μέτοχος του φορέα αυτού θα μπορούσε να είναι το ΤΧΣ.

Η σύμβουλος του κου Δραγασάκη τόνισε ότι ο φορέας θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια, ωστόσο βασική στρατηγική της κυβέρνηση παραμένει η επιδίωξη επιστροφής των 10,9 δισ. ευρώ από το μαξιλάρι του ΤΧΣ, κάτι που αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η κα Ραυτοπούλου επεσήμανε επίσης ότι ο φορέας αυτός θα μπορούσε να προχωρά σε μόχλευση των κεφαλαίων του ώστε να παράγει κεφάλαιο και μεσοπρόθεσμα να αγοράζει μεγαλύτερο όγκο δανείων. Επίσης ανέφερε ότι στον φορέα θα μπορούσαν να μεταφερθούν στεγαστικά, επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια. Τόνισε επίσης την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, διαφορετικά θα είναι δύσκολο να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη.

Υπογράμμισε ότι τα κόκκινα δάνεια θα έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί από την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έτσι ώστε να μην γιγαντώνονταν, καθώς σήμερα αποτελούν το 34,2% του συνόλου των δανείων (40% αν συνυπολογιστούν και τα ρυθμισμένα) και οι τράπεζες συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με το καυτό αυτό ζήτημα.
Η τιμολόγηση (σ.σ. η τιμή με την οποία θα αγοράσει τα δάνεια ο φορέας) είναι κρίσιμο στοιχείο, τόνισε.

Αγορά ακινήτων

Παράγοντες της αγοράς ακινήτων και κτηματομεσίτες που μετείχαν στην ημερίδα μετέφεραν στην κα. Ραυτοπούλου την ανάγκη εξομάλυνσης της αγοράς με την άρση φαινομένων που παρατηρούνται μόνο στην Ελλάδα, όπως είναι οι αντικειμενικές αξίες. «Γνωρίζω το πρόβλημα με τις αντικειμενικές αξίες, υπάρχουν σκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών να διορθωθούν και γι’ αυτό θα έρθει το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο σε γενικές γραμμές είναι έτοιμο και αποτελεί κομμάτι του πακέτου των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v