Ενέργεια: Μια ρυθμιστική αρχή για την ΕΕ ζητά ο Γιούνκερ

Ιδέες για Ευρωπαϊκή Κεντρική Ρυθμιστική Αρχή ρίχνει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ως μέσο για τη διευκόλυνση λειτουργίας της Ενεργειακής Ένωσης. Τι είπε μιλώντας στους Γερμανούς βιομηχάνους. Στόχος της νέας πολιτικής η μείωση της εξάρτησης της Ε.Ε.

Ενέργεια: Μια ρυθμιστική αρχή για την ΕΕ ζητά ο Γιούνκερ

Αποφασισμένος να ενισχύσει κάθε κίνηση που θα μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε. και θα ρίξει το ενεργειακό κόστος εμφανίζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μιλώντας σε δείπνο που του παρέθεσε στο Βερολίνο ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) o κ. Γιούνκερ χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους αναφορικά με το πρόβλημα εξάρτησης και υψηλού κόστους ενέργειας, το οποίο αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία.

Χαρακτηρίζοντας παγίδα την εξάρτηση, τόνισε ότι στο αέριο έξι ευρωπαϊκά κράτη εξαρτώνται 100% από μία και μοναδική χώρα (τη Ρωσία), ενώ το σύνολο της Ευρώπης είναι εξαρτημένο κατά 94% για τα καύσιμα μεταφορών.

Όσο για τη γερμανική βιομηχανία, είπε ότι πληρώνει τον ηλεκτρισμό 30% ακριβότερα και το φυσικό αέριο στη διπλάσια τιμή από ό,τι στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η ευρωπαϊκή χαλυβουργία δεν μπορεί να αντέξει για πολύ ακόμη αυτές τις τιμές. Για να καταλήξει πως «μπορούμε να τα κρατήσουμε όλα αυτά, ή να δουλέψουμε όλοι μαζί για να τα αλλάξουμε».

Οι ρυθμιστικές αρχές

Δεν είναι τυχαίο ότι ως πρώτο βήμα αλλαγών προέβαλε την ενιαία λειτουργία των ανεξάρτητων ενεργειακών ρυθμιστών κάθε χώρας. «Η Ευρώπη έχει 28 ρυθμιστικές αρχές, οι ΗΠΑ μία, η Ιαπωνία μία και η Κίνα μία. Θέλουμε 28 αποκλίνουσες αρχές να ρυθμίζουν την ενεργειακή αγορά, αυτό στην πραγματικότητα είναι 'αντιρύθμιση', ή θα θέλαμε ένα και μόνο θεσμό ή τουλάχιστον, μια ενιαία σκέψη που θα καθορίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ευρώπη;».

Με την ομιλία του στους Γερμανούς βιομηχάνους, ο πρόεδρος της Κομισιόν έθεσε με επίταση την ανάγκη δημιουργίας γερών θεσμών- θεμελίων για τη λειτουργία της Ενεργειακής Ένωσης. Ως πρότυπο δείχνει να έχει τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των εθνικών τραπεζών κάθε κράτους μέλους, με τις τελευταίες να διατηρούν μεν την ανεξαρτησία τους έναντι των κυβερνήσεων, αλλά έχοντας μεταφέρει στην ΕΚΤ όλες τις αρμοδιότητες αναφορικά με τα επιτόκια, την κυκλοφορία του χρήματος, τη ρευστότητά τους κ.λπ.

Η παρουσίαση της ιδέας του κ. Γιουνκέρ για τη λειτουργία Ευρωπαϊκής Κεντρικής Ρυθμιστικής Αρχής στους Γερμανούς βιομηχάνους, επίσης δεν είναι τυχαία, καθώς η αποδυνάμωση των εθνικών ρυθμιστών είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των ισχυρότερων οικονομιών της Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v