Πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Φεβρουαρίου 2015, στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ, η εναρκτήρια συνάντηση εργασίας για την υλοποίηση του Προγράμματος «Εθνικές Αρχές για τη Μαθητεία: Οι Επιχειρήσεις ως Βιώσιμοι Εταίροι για τη Μαθητεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο» ("National Authorities for Apprenticeship : Companies as Sustainable Partners FOR Apprenticeship in Greece and Cyprus" με ακρωνύμιο " NAAGRCY").Στη συνάντηση παρευρέθηκε ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, καθώς και εκπρόσωποι από όλους τους επτά εταίρους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γερμανία. Ο ΟΑΕΔ, συμμετέχει, ως επικεφαλής φορέας του Προγράμματος (Leader Partner), σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, με Project Manager τη Γεν. Διευθύντρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης κ. Α. Θεοδωρίδου.
Το Πρόγραμμα αποτελεί άλλη μια πρωτοβουλία του Οργανισμού για την Αναβάθμιση της Ποιότητας της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και ειδικότερα της Μαθητείας στη χώρα, μέσα από τη στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και τη μεταφορά τεχνογνωσίας από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Έχει στόχο να κινητοποιήσει τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ώστε να συμμετέχουν ενεργά σε προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης/Κατάρτισης, προσφέροντας ποιοτικές θέσεις μαθητείας.
Συγκεκριμένα, με τη συνεργασία όλων των εταίρων, θα αναπτυχθεί το μεθοδολογικό πλαίσιο για την αποτελεσματική διαδικασία ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης/μαθητείας, έτσι ώστε να αναδείξει τις επιχειρήσεις σε χώρους παροχής ποιοτικής Μαθητείας.
Οι άλλοι εταίροι του προγράμματος, εκτός του ΟΑΕΔ σε εθνικό επίπεδο είναι : Το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).
Οι διακρατικοί εταίροι του Προγράμματος είναι:
- Το Κέντρο Παραγωγικότητας Κύπρου (ΚΕΠΑ). Είναι ένας δημόσιος οργανισμός με 50χρονη παρουσία. Διαδραματίζει σήμερα ιδιαίτερο ρόλο στους τομείς της κατάρτισης και παραγωγικότητας εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου, προσβλέποντας στην αξιοποίηση του ανθρώπινου και κεφαλαιουχικού δυναμικού της χώρας μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού χώρου.
- Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Λειτουργεί ως ομοσπονδία των τοπικών επιμελητηρίων σε πέντε μεγάλες πόλεις. Μέλη του είναι περισσότερες από 8.000 επιχειρήσεις και συνδέονται με αυτό περισσότερες από 140 επαγγελματικές ενώσεις.
- Το Γερμανικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (BIBB). Είναι ένας δημόσιος οργανισμός που τελεί υπό το Γερμανικό Υπουργείο Παιδείας και ιδρύθηκε το 1970. Αποτελεί πρότυπο κέντρο αριστείας για την έρευνα στην επαγγελματική εκπαίδευση και παρέχει υποστήριξη για την ανάπτυξη του θεσμού της μαθητείας διεθνώς.
Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, το νέο πρόγραμμα της Ε.Ε. για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό. Έχει συνολική διάρκεια 24 μήνες και ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι € 365.720.