Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά την εξασφάλιση ρευστότητας αποτελούν το πλέον κρίσιμο ζήτημα τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για το τραπεζικό σύστημα.
Οι διοικήσεις των τραπεζών παίζουν προς το παρόν άμυνα και εφαρμόζουν φειδωλή πολιτική με αποτέλεσμα να έχουν αντλήσει από τη δεξαμενή ρευστότητας του ELA σχεδόν το ήμισυ της γραμμής. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΕΚΤ άνοιξε μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το Reuters επικαλούμενο πηγές υπολογίζει σε 2 δισ. το ποσό που έχει αντληθεί.
Τραπεζικές πηγές μιλώντας στο Εuro2day.gr αναφέρουν ότι εντός του επόμενου 15νθημέρου το ελληνικό δημόσιο θα χρειασθεί ρευστότητα μέσω έκτακτης δημοπρασίας εντόκων γραμματίων.
Παρά τις τυχόν εφεδρείες που υπάρχουν στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος, θεωρείται βέβαιο ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα κληθούν να καλύψουν την επικείμενη έκτακτη δημοπρασία. «Για να μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να καλύψουν τα έντοκα, με κεφάλαια που αντλούν από τον ELA, πρέπει κατά βάση ο Μάριο Ντράγκι να δώσει το πράσινο φως επέκτασης του περιορισμού των 15 δισ. ευρώ, στα επίπεδα των 18 δισ. ευρώ όπως έγινε προ διετίας», τονίζει στο Εuro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Το ζήτημα αυτό αναμένεται να συζητηθεί άμεσα καθώς αποτελεί μείζον θέμα για τη ρευστότητα του ελληνικού δημοσίου».
Όσο για την επανεξέταση της γραμμής του ELA, η οποία θα γίνει από το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αύριο Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου, αποτελεί πάγια τακτική της ΕΚΤ και δεν είναι στοιχείο που καταδεικνύει έκτακτη ειδική περίπτωση. Έτσι συνέβαινε και την προηγούμενη διετία όταν οι ελληνικές τράπεζες για μεγάλο χρονικό διάστημα αντλούσαν ρευστότητα μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας.
Αλλαγές...
Κι ενώ τα κρίσιμα θέματα ρευστότητας αναμένεται να συζητηθούν στα ραντεβού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και στις επαφές με τον Μάριο Ντράγκι, στην Αθήνα δρομολογούνται με γοργό ρυθμό οι αλλαγές όσον αφορά τη σύνθεση των διοικήσεων, ενώ η κυβέρνηση συζητά με τους τραπεζίτες τρόπους επανεκκίνησης της οικονομίας.
Ήδη συντελέσθηκαν αλλαγές στη Eurobank με τον Νίκο Καραμούζη στη θέση του προέδρου και την αναβάθμιση του Φωκίωνα Καραβία στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Χθες υπήρξε συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τον πρόεδρο του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα, ενώ προγραμματίζονται και άλλα ραντεβού τις επόμενες ημέρες. Σήμερα υπήρξε συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη με τον κ. Σκλαβούνη, ενώ αργότερα έγινε συνάντηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη του ΤΧΣ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΧΣ: «Σήμερα στις 11:00πμ πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκη και του Προέδρου του ΤΧΣ κ. Σκλαβούνη στα γραφεία της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των κ. Δημήτρη Λιάκου, κα. Κερασίνας Ραυτοπούλου, στελεχών του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης και της Διευθύνουσας Συμβούλου του ΤΧΣ κα. Αναστασίας Σακελλαρίου στις 13:30 στα γραφεία του ΤΧΣ. Οι συζητήσεις είχαν θεσμικό χαρακτήρα και επικεντρώθηκαν σε ενημερωτικά θέματα που αφορούν στο ΤΧΣ, καθώς και σε θέματα προσέλκυσης ξένων επενδυτών».