Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι Ελληνίδες ξαναπιάνουν το... βελονάκι

«Οι ελληνικές εταιρείες του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου μπορούν να επωφεληθούν από τη συγκεκριμένη κατάσταση σε ό,τι αφορά την παραγωγή» δηλώνει ο σύμβουλος επιχειρήσεων Στάθης Ψαρρέας. Οι προσφορές των εφημερίδων και τα ξένα δημοσιεύματα.

Οι Ελληνίδες ξαναπιάνουν το... βελονάκι

Μεγάλη έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι δύο εβδομάδες μόλις πριν από τις βουλευτικές εκλογές και με το κέντρο του ενδιαφέροντος του κόσμου στραμμένο στις πολιτικές εξελίξεις, ουκ ολίγες εφημερίδες βγαίνουν με προσφορές που καλούν τις Ελληνίδες να... μιμηθούν τις γιαγιάδες τους: να πιάσουν το βελονάκι και να αρχίσουν το πλέξιμο!

Έτσι, η «Real News» συμπεριέλαβε στην κυριακάτικη έκδοσή της το βιβλίο «Πλέκω με βελόνες», συμπληρώνοντας: «Για πρώτη φορά σε εφημερίδα το πληρέστερο ελληνικό βιβλίο για το πλέξιμο, με την υπογραφή της Μαρίας Ντάβου». Πάμε τώρα στον «Τύπο της Κυριακής», που προσφέρει το «Μάθετε βελονάκι σε δώδεκα βήματα – Βελονάκι by brava, 60 εντυπωσιακά σχέδια για αρχάριες και έμπειρες».

Όσο για τη σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας «Παραπολιτικά», περιελάμβανε το ένθετο «Χειμωνιάτικα πλεκτά με βελόνες: Είκοσι προτάσεις για πλεκτά – εντυπωσιακά καπέλα, πολύχρωμα γάντια, κασκόλ, αξεσουάρ και φουλάρια».

Είναι προφανές ότι οι Ελληνίδες, μετά από ένα διάλειμμα αρκετών δεκαετιών, επιστρέφουν στις συνήθειες των μανάδων τους και των γιαγιάδων τους!

Ενδεικτικά είναι όσα δηλώνει στο Euro2day.gr ο σύμβουλος επιχειρήσεων Στάθης Ψαρρέας (φωτογραφία): «Πρόκειται για μόδα που έρχεται από το εξωτερικό και κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη Μεγάλη Βρετανία. Κατά την τελευταία τετραετία μάλιστα, την τάση αυτή προωθούν και πασίγνωστες σταρ από το χώρο του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, του τραγουδιού, της μόδας και εν γένει του θεάματος.

Τα οφέλη του πλεξίματος είναι πολλά, με κυριότερο αυτό της ψυχικής υγείας, και πολλοί ψυχολόγοι προτρέπουν τον κόσμο στο να ξεκινήσει να πλέκει».

Πράγματι, ενδεικτικό είναι το μακροσκελές άρθρο της Washington Post με τίτλο «Μήπως το πλέξιμο ωφελεί μακροπρόθεσμα την υγεία;», ή ακόμη ένα άλλο άρθρο στο BBC News Business στα τέλη του 2013 με τίτλο «οι δεξιότητες της γιαγιάς βοηθούν την αναβίωση της βιομηχανίας μαλλιού»

Ένα δεύτερο όφελος σύμφωνα με τον κ. Ψαρρέα προκύπτει από το γεγονός ότι η γυναίκα που πλέκει μπορεί εκείνη να επιλέξει την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιεί, μπορεί να δημιουργεί τη δική της μόδα και μπορεί επίσης να προσαρμόζει το ρούχο στο δικό της τύπο σώματος. Αυτά είναι πολύ σημαντικά πράγματα για ένα ρούχο.

Και φυσικά, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε και το ζήτημα της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας. Μέσα από το πλέξιμο μειώνεται το κόστος του ρούχου και επιπλέον δίνεται η δυνατότητα διορθώσεων και επισκευών».

Ρωτήσαμε επίσης τον κ. Ψαρρέα, αν η διεθνής αυτή τάση που ήρθε και στην Ελλάδα μπορεί να ωφελήσει την ελληνική κλωστοϋφαντουργία. «Αναμφίβολα ναι» απάντησε συμπληρώνοντας:

«Οι ελληνικές εταιρείες του ευρύτερου κλωστοϋφαντουργικού κλάδου μπορούν να επωφεληθούν από τη συγκεκριμένη κατάσταση σε ό,τι αφορά την παραγωγή του νήματος. Όχι μόνο στην Ελλάδα δεν υστερούμε σε τίποτε σε σύγκριση με το εξωτερικό, αλλά αντίθετα διαθέτουμε τεχνογνωσία, παράδοση και φυσικά την πρώτη ύλη.

Βεβαίως και θα μπορούσε να είναι βιώσιμη μια τέτοια δραστηριότητα, καθώς η παγκόσμια αγορά είναι τεράστια. Κάποιος θα πρέπει να στοχεύσει πρώτα στις εξαγωγές και δευτερευόντως στην εγχώρια ζήτηση. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι πως εμείς στην Ελλάδα θα πρέπει να ξαναβάλουμε μπροστά τις μηχανές να δουλεύουν, καθώς δεν χρειάζεται να ξεκινήσουμε το εγχείρημα από το σημείο μηδέν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v