Η γειτονική Ιταλία αναμένεται να γίνει η νέα γη της επαγγελίας μετά τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία για το ελληνικό γιαούρτι. Τι και αν το συγκεκριμένο προϊόν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Assolatte, αντιπροσωπεύει χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης γιαουρτιού στην γείτονα, οι πωλήσεις του τόσο σε όγκο, όσο και σε αξία αυξάνουν με υψηλό διψήφιο ποσοστό.
Για του λόγου το αληθές, οι εξαγωγές ελληνικού γιαουρτιού προς την Ιταλία από το 2010 μέχρι και το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2014 έχουν υπερτριπλασιαστεί σε αξία και σχεδόν τριπλασιαστεί σε όγκο. Μόνο το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου οι εξαγωγές τόσο σε όγκο, όσο και σε αξία υπερκάλυψαν αυτές που είχαν πραγματοποιηθεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2013.
Συγκεκριμένα οι 8 ελληνικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η ΦΑΓΕ, η Vivartia και η Κρι Κρι, που δραστηριοποιούνται στη γείτονα εξήγαγαν το φετινό εννεάμηνο ελληνικό γιαούρτι αξίας 28,771 εκατ. ευρώ από 21,5 εκατ. ευρώ που είχαν εξάγει όλο το 2013 και μόλις 8,57 εκατ. ευρώ που ήταν οι εξαγωγές το 2010.
Ως εκ τούτου, η Ελλάδα, αν και παραμένει τρίτη στην κατάταξη των χωρών προέλευσης των εισαγωγών γιαουρτιού στην Ιταλία, έχει καταφέρει όχι μόνο να γεφυρώσει τη διαφορά από τη δεύτερη στη λίστα χώρα (Αυστρία), αλλά και να αυξήσει σημαντικά το μερίδιο της το οποίο έχει ανέλθει εφέτος στο 17,34% από 11,31% πέρυσι και 8,69% το 2012.
Την αλματώδη ανάπτυξη των εξαγωγών ελληνικών γιαουρτιού στη γείτονα έχουν επισημάνει και οι ίδιες οι εταιρείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ στο εννεάμηνο "έτρεξαν" στην Ιταλία με ρυθμό αύξησης 80,6% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2013, ενώ στο τρίτο τρίμηνο οι πωλήσεις της σε αξία αυξήθηκαν 61,6% και 65,4% σε όγκο.
Αντίστοιχη ανοδική πορεία και για τη ΔΕΛΤΑ. Πριν από λίγες εβδομάδες, η διοίκηση της Vivartia είχε αναφέρει ότι μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών η ΔΕΛΤΑ, η οποία συνεργάζεται με την Granarolo, κατέκτησε, με μόλις 5 κωδικούς, μερίδιο 17,4% στην κατηγορία του "ελληνικού γιαουρτιού" στην ιταλική αγορά.
Άλλες ελληνικές εταιρείες που εξάγουν στην Ιταλία, όπως αναφέρει το report του ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, είναι οι ΜΕΒΓΑΛ, Κρι Κρι, Τυράς, Όλυμπος, Kionas και Φάρμα Κουκάκη.