Φορολογία εισοδήματος 2015: Για ποιους χτυπά η... καμπάνα

Ποιοι θα βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη τη χρονιά που έρχεται. Οι αλλαγές στους ελεύθερους επαγγελματίες και ο νέος τρόπος υπολογισμού του αγροτικού εισοδήματος. Παγίδα και οι παροχές σε είδος για τους εργαζόμενους.

Φορολογία εισοδήματος 2015: Για ποιους χτυπά η... καμπάνα

Μισθωτοί οι οποίοι συμπληρώνουν το μηνιαίο τους εισόδημα με αμοιβές από «μπλοκάκι», οι αγρότες αλλά και όσοι λαμβάνουν παροχές σε είδος από τις επιχειρήσεις που εργάζονται θα πληρώσουν τη... νύφη των φόρων το 2015. Υπό την αίρεση των... πολιτικών εξελίξεων, οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι για τη χρονιά που έρχεται οι κλίμακες φορολογίας εισοδήματος παραμένουν οι ίδιες, με εξαίρεση την αύξηση του πρώτου συντελεστή φορολόγησης εισοδημάτων από ενοίκια που αυξάνεται από το 10% στο 11%.

Δεν σημαίνει όμως ότι και οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το 2015, για τα φετινά εισοδήματα, θα είναι οι ίδιοι. Ο κανόνας της σταθερότητας (για ένα χρόνο) στη φορολόγηση των εισοδημάτων, έχει τις εξαιρέσεις του και κοστίζουν χρήμα.

1. Μπλοκάκια. Για τα φετινά εισοδήματα από μπλοκάκια οι εργαζόμενοι το επόμενο έτος θα φορολογηθούν υποχρεωτικά από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%, ενώ παράλληλα θα κληθούν να πληρώσουν και αυξημένο τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ από 500 ευρώ που κατέβαλαν φέτος.

Φέτος για τα εισοδήματα του 2013 φορολογούμενοι με μπλοκάκια είχαν τη δυνατότητα να φορολογηθούν είτε με την κλίμακα των μισθωτών υπό προϋποθέσεις (έως 3 εργοδότες με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή σε περισσότερους από 3 εργοδότες και τουλάχιστον το 75% των αμοιβών προέρχεται μόνο από ένα εργοδότη), είτε με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Η κλίμακα των μισθωτών, συνοδεύεται από tax credit, που σημαίνει πρακτικά ότι δεν επιβάλλεται φόρος για εισοδήματα έως 9.550 ευρώ, ενώ ο πρώτος συντελεστής της κλίμακας είναι 22%. 

Αυτή η «επιλογή» τελείωσε. Για τα εισοδήματα του 2014 που θα δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2015, εφόσον κάποιος είναι μισθωτός και συμπληρώνει το εισόδημά του ασκώντας και ελεύθερο επάγγελμα, το εισόδημα από το «μπλοκάκι» θα φορολογηθεί οπωσδήποτε με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και ταυτόχρονα θα επιβαρυνθεί με τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Το ίδιο θα συμβεί και σε κάποιον ο οποίος δουλεύει σε έναν εργοδότη με «μπλοκάκι», αλλά δεν έχει δηλώσει το σπίτι του ως επαγγελματική έδρα. Το λάθος αυτό επιφέρει την ποινή της φορολόγησης του εισοδήματος από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%.

Ειδικά για φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα (άθροισμα από μισθό και «μπλοκάκι» της τάξεως των 8.000-12.000 ευρώ) ο φόρος που θα φανεί στο εκκαθαριστικό του 2015 μπορεί να είναι ακόμη και πάνω από 50% υψηλότερος σε σχέση με αυτόν του φετινού εκκαθαριστικού. Βέβαια οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εκπέσουν από τα ακαθάριστα εισοδήματά τους επαγγελματικές δαπάνες και να περιορίσουν το καθαρό φορολογητέο εισόδημα.

2. Αγρότες. Με τη νέα χρονιά κάνει πρακτική πρεμιέρα ο λογιστικός τρόπος προσδιορισμού του αγροτικού εισοδήματος. Το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος καταργήθηκε και από τα φετινά εισοδήματα ισχύει ο λογιστικός προσδιορισμός. Έσοδα μείον έξοδα και στο αποτέλεσμα φόρος 13% χωρίς αφορολόγητο από το πρώτο ευρώ. Φέτος φορολογήθηκαν με την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή είχαν αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ και το εισόδημά τους προσδιορίστηκε με το αντικειμενικό σύστημα.
Με τις αλλαγές, οι αγρότες κινδυνεύουν να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων και να φορολογηθούν με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ του τεκμαρτού εισοδήματος εφόσον:

- Το δηλωθέν εισόδημα τους είναι μικρότερο από το εισόδημα που προκύπτει με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης (κατοικίες, αυτοκίνητα, ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης).

- Δηλώσουν ζημιά ή μηδενικά εισοδήματα.

3. Παροχές σε είδος. Αυτοκίνητα, πιστωτικές κάρτες και λοιπές παροχές σε είδος, σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο Σαββαΐδου, από το επόμενο έτος θα αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις. Επειδή για το εισόδημα αυτό το οποίο θα εμφανιστεί για πρώτη φορά σε φορολογική δήλωση δεν έχει γίνει καμία παρακράτηση φόρου, ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει φόρο επί της αξίας της παροχής σε είδος.

Ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 22%, 32% ή 42% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος αλλά και της παροχής σε είδος. Εκκρεμεί, η έκδοση εγκυκλίου και για την ενεργοποίηση μηνιαίας παρακράτησης φόρου των παροχών σε είδος για το 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v