Ελεγκτικό Συνέδριο: «Οk» για τα έργα ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Άμεσα θα προχωρήσει η υπογραφή των συμβάσεων για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις ευρυζωνικές υποδομές στο ύπαιθρο. Θα μπει τέλος στην λαθρεπιβίβαση στις αστικές συγκοινωνίες.

Ελεγκτικό Συνέδριο: «Οk» για τα έργα ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Το «πράσινο φως» έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να προχωρήσουν οι υπογραφές των συμβάσεων για το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας καθώς και το έργο του Rural Broadband για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών στο ύπαιθρο. Με τον τρόπο αυτόν ανοίγει δρόμος για την υπογραφή των συμβάσεων για τα έργα που θα υλοποιηθούν με τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ).

Το έργο ανάπτυξης και λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις συγκοινωνίες της Αθήνας, με προϋπολογισμό 70 εκατομμύρια ευρώ, πρόκειται να υλοποιηθεί από το κοινοπρακτικό σχήμα ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – LG.

Το έργο της ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών στις αποκαλούμενες και «λευκές» περιοχές της υπαίθρου για τις οποίες δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον, με προϋπολογισμό 161 εκατομμύρια ευρώ, θα υλοποιηθεί με τρεις ξεχωριστές συμβάσεις που αφορούν αντίστοιχες ζώνες περιοχών. Τις δύο ζώνες θα υλοποιήσει ο ΟΤΕ, ενώ μία ζώνη θα κατασκευάσει το κοινοπρακτικό σχήμα Intracom Holdings - Intrakat – Hellas On Line.

Τέλος το χάρτινο εισιτήριο

Η εγκατάσταση του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα αλλάξει τον τρόπο μετακίνησης των χρηστών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην πρωτεύουσα, βάζοντας τέλος στα φαινόμενα λαθρεπιβίβασης, που αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα. Το χάρτινο εισιτήριο θα αντικατασταθεί με ηλεκτρονική κάρτα, δύο τύπων. Η εγκατάσταση το συστήματος θα επιτρέψει να τοποθετηθούν μπάρες στα σημεία εισόδου και εξόδου των μέσων σταθερής τροχιάς και δεν θα είναι δυνατή η είσοδος σε αυτά χρηστών χωρίς να κατέχουν εισιτήριο.

Στο πλαίσιο του έργου, ο ανάδοχος θα αναλάβει τη χρηματοδότηση (50% ιδιωτικά κεφάλαια, 50% πόροι ΕΣΠΑ), μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση του έργου για 12 έτη, ενώ θα αποπληρώνεται βάσει μηχανισμού πληρωμών κατά την περίοδο λειτουργίας του, ο οποίος αξιολογεί την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Στην προκειμένη περίπτωση το ελληνικό Δημόσιο δεν αγοράζει μια προμήθεια, αλλά μια υπηρεσία, ενώ στο τέλος της 12ετούς διάρκειας της σύμβασης το σύστημα θα περάσει στην κυριότητα του ΟΑΣΑ.

Γρήγορο ίντερνετ για 600.000 πολίτες

Με την ολοκλήρωση του έργου Rural Broadband θα αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, σε υψηλές ταχύτητες, περίπου 600.000 πολίτες οι οποίου ζουν σε 5.491 αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, στις οποίες δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη δικτύων. Οι ανάδοχοι θα αναλάβουν την εγκατάσταση και τη λειτουργία των δικτύων για 17 χρόνια. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι τα δύο πρώτα χρόνια θα γίνει η ανάπτυξη των δικτύων και την επόμενη 15ετία η εκμετάλλευση και αξιοποίησή τους.

Να σημειωθεί ότι οι ανάδοχοι του έργου δεν θα προσφέρουν εμπορικές υπηρεσίες σε τελικούς χρήστες (ιδιώτες και επιχειρήσεις), αλλά μόνο υπηρεσίες χονδρικής σε τρίτους Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.

Οι υπηρεσίες λιανικής προς το κοινό (ιδιώτες και επιχειρήσεις) θα παρέχονται από τους τρίτους παρόχους, οι οποίοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στο νέο δίκτυο, μέσω των υπηρεσιών χονδρικής. Το δίκτυο θα είναι ανοικτό προς αξιοποίηση από όλους τους νόμιμους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και η τιμολόγηση των υπηρεσιών χονδρικής θα είναι ρυθμιζόμενη από την ΕΕΤΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v