Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάθηκαν 90.927 θέσεις εργασίας σε τρεις μήνες

Αρνητικό ήταν το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Χάθηκαν πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας. Μέσα σε τρεις μήνες οι απώλειες ξεπέρασαν τις 90.000. Παραμένει θετικό το ισοζύγιο στο 11μηνο. Επικράτηση και της ευελιξίας.

Χάθηκαν 90.927 θέσεις εργασίας σε τρεις μήνες

Για τρίτο συνεχόμενο μήνα, τον Νοέμβριο, οι απολύσεις υπερίσχυσαν των προσλήψεων με αποτέλεσμα το ισοζύγιο απασχόλησης να είναι αρνητικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφορικού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» το Νοέμβριο του 2014 οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 112.665, ενώ οι αποχωρήσεις σε 132.996.

Σε επίπεδο 11μήνου, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν στο 1.450.703 θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας αύξηση σε ετήσια βάση της τάξης του 39,57% και οι αποχωρήσεις έφτασαν το 1.350.747. Το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του διαστήματος Ιανουάριος – Νοέμβριος 2014 διαμορφώνεται σε 99.956 νέες θέσεις εργασίας. Είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο ισοζύγιο του 11μήνου του 2013, που ήταν επίσης θετικό κατά 113.489 νέες θέσεις.

Αλλά και σε επίπεδο ποιοτικής ανάλυσης των στοιχείων, τα δείγματα εξακολουθούν να μην είναι καλά. Από τις νέες προσλήψεις του Νοεμβρίου, το 55,23% αφορά σε μερικής και σε εκ περιτροπής απασχόληση. Παράλληλα, υπήρξαν και 2.736 μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη σε μερική απασχόληση, εκ των οποίων οι 508 με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε πως η μισθωτή εργασία στην Ελλάδα ζωντανεύει ξανά. Επιβεβαιώνεται έτσι, για μια ακόμη φορά ότι -ανεξάρτητα από τις εποχικές διακυμάνσεις- η αγορά εργασίας σταθεροποιήθηκε και έχει ήδη ξεκινήσει η σταθερή μείωση της ανεργίας.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για το μήνα Νοέμβριο, το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων ήταν αρνητικό - όπως συμβαίνει εξάλλου με όλους τους αντίστοιχους μήνες παρελθόντων ετών – και κυμάνθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι, -20.331 φέτος έναντι -17.214 το 2013.

Ο κ. Βρούτσης υποστήριξε πως η εικόνα της συνολικής βελτίωσης της αγοράς εργασίας και ιδιαίτερα της μισθωτής απασχόλησης αντανακλάται και στην πορεία της ανεργίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει την καθοδική του πορεία και το Σεπτέμβριο του 2014 ήταν σημαντικά μειωμένο 2,3% από τον περσινό Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός Εργασίας εκτιμά ότι η βελτίωση δεν ήρθε τυχαία. Οφείλεται τόσο στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στην ανάκτηση αναπτυξιακών ρυθμών – για πρώτη φορά ύστερα από έξι ολόκληρα χρόνια ύφεσης - όσο και στο συγκροτημένο σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας για τη στήριξη της απασχόλησης.

Και συμπλήρωσε πως δεν πρέπει να διακοπεί αυτή η νέα τροχιά ανάκαμψης της οικονομίας και της χώρας με πειραματισμούς και πολιτικές ακροβασίες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v