Ο Έλληνας CEO καλείται να αντεπεξέλθει στην αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία καθώς και στη μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων. Βιώνει έντονη πίεση για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων που αφορούν τόσο την εταιρία που διοικεί όσο και την καριέρα του. Θα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις της αγοράς και να εστιάσει σε ικανότητες και δεξιότητες όπως η διαχείριση κινδύνου, ο προσανατολισμός στη στρατηγική και η ανάπτυξη ανθρώπων. Παράλληλα, οι μεγάλες αλλαγές σε διεθνές επίπεδο επηρεάζουν καθοριστικά την αγορά εργασίας των CEOs και θέτουν νέες προκλήσεις όσον αφορά τη διαχείριση της καριέρας τους.
Τα παραπάνω συμπυκνώνουν τα βασικά συμπεράσματα της εσπερίδας που διοργάνωσε η Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014, με κύριο θέμα τις αλλαγές στις προσδοκίες, στη στρατηγική και στις προοπτικές των ανωτάτων στελεχών και ομιλητές τους κ. Λένα Τριαντογιάννη, Partner, Egon Zehnder, Νίκο Στελλάκη, Partner, Better Future και Κωνσταντίνο Παπακωστόπουλο, Δικηγόρο, Κ. Παπακωστόπουλος και Συνεργάτες.
Τον συντονισμό και σχολιασμό της εσπερίδας είχε ο κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΑΣΕ και διευθύνων σύμβουλος της ICAP Group, ο οποίος μίλησε για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι CEOs. Υπογράμμισε την τεράστια μείωση του ελλείμματος που επετεύχθη την πενταετία 2009-2013 και σημείωσε ότι σύμφωνα με την Ε.Ε. αναμένεται ισχυρή ανάπτυξη 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016. Παρατήρησε ωστόσο ότι «η αβεβαιότητα παραμένει -παρά τη δημοσιονομική πρόοδο- και σίγουρα και η επόμενη χρονιά θα είναι δύσκολη για τις επιχειρήσεις. Οι Έλληνες CEOs καλούνται να ανταπεξέλθουν των πολλών δυσκολιών και να έχουν όραμα και σχέδιο για την επόμενη μέρα.
Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP Group, το 2013 συνεχίστηκε η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων, ενώ -παρά τη βελτίωση- το συνολικό τελικό αποτέλεσμα παρέμεινε ζημιογόνο. Παράλληλα, μέχρι και το 1ο εξάμηνο του 2014 καταγράφεται δραματική μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων. «Για κάθε εταιρία της οποίας η πιστοληπτική ικανότητα αναβαθμίστηκε αντιστοιχούν 2 εταιρίες των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμίστηκε», σημείωσε ο κ. Ν. Κωνσταντέλλος.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣΕ παρουσίασε τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε από την ICAP Group ειδικά για την εσπερίδα της ΕΑΣΕ σε δείγμα 640 CEOs, ως επί το πλείστον μέλη της ΕΑΣΕ. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το άγχος για περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος και για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει αυτή η επιδείνωση στην εταιρία που διοικούν αποτελούν τη μεγαλύτερη αιτία πίεσης που βιώνουν σήμερα τα ανώτατα στελέχη.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σε ποσοστό 78% τα ανώτατα στελέχη αισθάνονται ότι έχουν τις αντοχές και την αυτοπεποίθηση να αντεπεξέλθουν των πολλαπλών δυσκολιών που συσσωρεύει η παρατεταμένη κρίση στην επιχείρηση που διοικούν.
«Διεθνώς παρατηρείται έλλειψη ηγετικού ταλέντου. Ο πόλεμος για τα ταλέντα θα οξυνθεί λόγω των δημογραφικών αλλαγών, η διαχείριση ταλέντων θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τους CEOs», σημείωσε η κ. Λένα Τριαντογιάννη, η οποία μίλησε για την αλλαγή προοπτικής στο έργο και στην καριέρα των ανωτάτων στελεχών στη νέα εποχή. «Τις περισσότερες ευκαιρίες καριέρας θα έχουν όσοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Η διαχείριση καριέρας των CEOs απαιτεί βαθιά κατανόηση των απαιτήσεων της αγοράς και προσαρμογή σε αυτές. Οι CEOs θα πρέπει να έχουν αυτογνωσία, να επενδύουν στην προσωπική τους ανάπτυξη και να αναζητούν εναλλακτικές ευκαιρίες καριέρας. Κυρίως όμως θα πρέπει να χτίσουν το δικό τους "personal brand"» είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, η εκπρόσωπος της Egon Zehnder παρουσίασε τις εννέα βασικές ικανότητες που αποτελούν τον πυρήνα της ανώτατης διοίκησης σήμερα:
• Thought Leadership: Προσανατολισμός στη στρατηγική, Πρακτικές ικανότητες.
• People & Organization Leadership: Συνεργατικότητα, Ανάπτυξη ανθρώπων, Ομαδική ηγεσία, Ηγεσία αλλαγής, Εστίαση στον πελάτη.
• Business Leadership: Προσανατολισμός στα αποτελέσματα, Γνώση της αγοράς.
Τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η Better Future στους προέδρους 25 κορυφαίων εταιριών στην Ελλάδα σχετικά με τις πρακτικές των Διοικητικών Συμβουλίων παρουσίασε ο κ. Νίκος Στελλάκης. Σύμφωνα με την έρευνα, παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των εταιριών αναφορικά με τον αριθμό των στελεχών που απαρτίζουν τα Δ.Σ., το ποσοστό των μη εκτελεστικών διευθυντών που συμμετέχουν σε αυτά και τις αμοιβές τους.
Όπως κατέδειξε η έρευνα της Better Future, τα τρία πιο σημαντικά χαρακτηριστικά των μελών Δ.Σ. είναι: α) η κοινή λογική (74%), β) η ανεξαρτησία (74%) και γ) η αντικειμενικότητα (68%). Ωστόσο, όταν ρωτήθηκαν εάν τα μέλη Δ.Σ. της εταιρίας που διοικούν διαθέτουν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά, τα 2/3 των ερωτώμενων απάντησαν αρνητικά.
Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι η στρατηγική (84%), η απόδοση (79%) και η διαχείριση κινδύνου (74%) αποτελούν τις τρεις κύριες ευθύνες των μελών Δ.Σ. «Οι εταιρίες έχουν κατανοήσει ότι η σταθερότητα δεν είναι πλέον ο κανόνας, από τα μέλη του Δ.Σ. απαιτούνται νέες δεξιότητες όπως η διαχείριση κινδύνου», σημείωσε ο κ. Ν. Στελλάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι χαμηλής σημασίας θεωρούνται για τα Δ.Σ. θέματα που αφορούν τη στελέχωση της εταιρίας, τις αμοιβές και τη διαδοχή των ανωτάτων στελεχών. «Μόνο το 1/4 των εταιριών έχουν κάποιο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διαδοχή του CEO τους», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, το νομικό και φορολογικό καθεστώς των ανωτάτων στελεχών παρουσίασε ο κ. Κωνσταντίνος Παπακωστόπουλος, ο οποίος μίλησε για τις εργασιακές σχέσεις και τις αρμοδιότητες των διευθυνόντων συμβούλων όπως ορίζονται από τον νόμο και συζήτησε με τα μέλη της ΕΑΣΕ φορολογικά θέματα που αφορούν τα ανώτατα στελέχη.