S&P: Επιβεβαιώνει τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών

«Καμπανάκι» από τoν οίκο αξιολόγησης για τα αδύναμα κεφάλαια και την κερδοφορία των τεσσάρων τραπεζών. Προβληματισμός για τις τάσεις στα «κόκκινα» δάνεια από την S&P που επιβεβαιώνει την αξιολόγηση CCC+/C με σταθερό outlook.

S&P: Επιβεβαιώνει τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών

Τις αξιολογήσεις CCC+/C για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες επιβεβαιώνει η Standard and Poor's σε έκθεσή της, μετά την ολοκλήρωση του stress test της ΕΚΤ, διατηρώντας παράλληλα σταθερό outlook.

Αναφορικά με το αποτέλεσμα του stress test, ο οίκος επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που ήδη συμπεριλαμβάνει στα μοντέλα του για "πολύ αδύναμα" κεφάλαια και κερδοφορία και "μέτριο" ρίσκο για τις Alpha Bank, Eurobank,Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς. Επίσης, σημειώνει, η εξέλιξη αυτή δεν αναμένεται να έχει αξιόλογη επίπτωση σε άλλους τομείς των δραστηριοτήτων των τραπεζών ή του χρηματοοικονομικού τους προφίλ.

Η S&P υπογραμμίζει ότι: 

- Το μεγάλο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι πιθανόν να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα δυο χρόνια καθώς οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αναγνωρίζουν την επίπτωση της βαθιάς ύφεσης που επηρέασε την Ελλάδα, καθώς και τα πρόσθετα μη εξυπηρετούμενα στοιχεία ενεργητικού που θα συσσωρευτούν στο επόμενο -δύσκολο- διάστημα για την Ελλάδα. 

- Η κάλυψη των κόκκινων δανείων μέσω σχηματισμού προβλέψεων ήταν χαμηλή στα τέλη του 2013 και αυτό θα οδηγήσει πιθανότατα σε αξιόλογες προβλέψεις την επόμενη διετία. 

Ο οίκος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι παρά τα κεφάλαια που αντλήθηκαν ήδη το Μάιο του 2014, η κεφαλαιακή θέση των τεσσάρων τραπεζών είναι αδύναμη λόγω των εκτιμήσεων ότι πιθανότατα τα επόμενα χρόνια θα υποστούν σημαντικές πιστωτικές ζημιές λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και των αδύναμων προοπτικών στα έσοδα προ προβλέψεων.

Όπως σημειώνει η S&P, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται σε ένα επιβαρυμένο οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον που συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά το αξιόχρεο των οφειλετών στον ιδιωτικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος εκτιμά ότι ο δείκτης στάθμισης κεφαλαίων στο ρίσκο (risk adjusted capital ratio) για τις τέσσερις τράπεζες θα κυμανθεί μεταξύ του 2% και του 3% το 2015.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι μετά και την πρόσφατη νομοθετική αλλαγή στην αντιμετώπιση του αναβαλλόμενου φόρου, οι τράπεζες πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να αφαιρέσουν τη μεγάλη πλειοψηφία του αναβαλλόμενου φόρου από τους κεφαλαιακούς δείκτες Core Tier 1 με βάση τη Βασιλεία ΙΙΙ το 2015. Ως εκ τούτου, αντίθετα με τις προηγούμενες προβλέψεις της S&P, οι δείκτες θα περάσουν το όριο του 8% χωρίς να απαιτηθούν κεφάλαια από το ΤΧΣ.

Επίσης, ο οίκος επισημαίνει ότι μετά το αποτέλεσμα του stress test που δεν έδειξε κεφαλαιακές ανάγκες, η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την μετατροπή των 11,3 δισ. του ΤΧΣ που προορίζονταν για τις τράπεζες, σε προληπτική πιστωτική γραμμή για το ελληνικό Δημόσιο. 

Όμως, οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να χρειαστούν τελικώς κεφαλαιακή στήριξη, λόγω και των τάσεων στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κάτι που υποστηρίζει τη θέση της S&P για αδύναμη κεφαλαιακή θέση και κερδοφορία. 

Επίσης, ο οίκος σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που αποτελεί σημαντικό παράγοντα σταθεροποίησης της πιστοληπτικής αξιολόγησης των τραπεζών. 

Το σταθερό outlook των αξιολογήσεων αντανακλά την εκτίμηση του οίκου ότι, παρά το εύθραυστο επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό προφίλ των τραπεζών, δεν αναμένεται να υπάρξει στάση πληρωμών επί των υποχρεώσεών τους. 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v