Ο καθηγητής Κάπρος σύμβουλος της Γερμανίας στο εμπόριο ρύπων

Η παρουσίαση της μελέτης γίνεται σήμερα Τρίτη στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια ημερίδας που οργάνωσε το γερμανικό υπουργείο.

Ο καθηγητής Κάπρος σύμβουλος της Γερμανίας στο εμπόριο ρύπων

Στη μελέτη του εργαστηρίου «E3Mlab» του ΕΜΠ με επικεφαλής τον καθηγητή Παντελή Κάπρο, θα στηριχτεί το υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας προκειμένου να στηρίξει τις θέσεις του στις συζητήσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ για του στόχους του 2030 στον τομέα της ενέργειας.

Η παρουσίαση της μελέτης γίνεται σήμερα Τρίτη στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια ημερίδας που οργάνωσε το γερμανικό υπουργείο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων εταιρειών όπως ο Simone Mori, της Enel, ο Rafael Mateo, της Acciona, ο Jean- Francois Cirelli, της GDF Suez, ο Harry Verhaar της Philips, η Emma Marcegaglia, της Business Europe ο Maciej Bukowski, πρόεδρος του Institute for Economic, της Βαρσοβίας και ο Αρθούρος Ζερβός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.

Η συνεργασία του «E3Mlab» του ΕΜΠ με τη γερμανική Κυβέρνηση ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και ήδη το ελληνικό επιστημονικό εργαστήριο έχει εκπονήσει αρκετές μελέτες για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας. Η συγκεκριμένη μελέτη που παρουσιάζεται σήμερα, αφορά στις επιπτώσεις της προτεινόμενης μεταρρύθμισης της αγοράς των εκπομπών διοξείδιου του άνθρακα, με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γερμανίας «Market Stability Reserve», που έχει ήδη τη στήριξη χωρών όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο και κινείται στο πνεύμα του βασικού αιτήματος της Eurelectric.

Η συνάντηση κορυφής της ΕΕ στο τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα καταλήξει σε σύγκληση απόψεων, με τους αναγκαίους συμβιβασμούς και εντέλει σε συμφωνία. Για το θέμα της ενεργειακής αποδοτικότητας φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει δεσμευτικός στόχος (η Ελλάδα, αντίθετα, επιθυμεί δεσμευτικό στόχο) και το επίπεδο του 30% που επιδιώκεται να καλυφθεί ως το 2030 θα αφεθεί στην ευθύνη των εθνικών πολιτικών. Για τις ΑΠΕ ο δεσμευτικός στόχος του 27% δεν αποκλείεται να αυξηθεί στο 30%, ενώ για τη μείωση των εκπομπών διοξείδιου του άνθρακα θα υπάρξει επίσης δεσμευτικός στόχος 40%. Η μεγάλη μεταρρύθμιση, όμως, της αναμενόμενης συμφωνίας θα είναι ο μηχανισμός του ETS, ο οποίος βαίνει πλέον προς αναθεώρηση.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν και της γερμανικής κυβέρνησης (Market Stability Reserve, MSR) ο μηχανισμός για το ETS προβλέπει όρια για το πλεόνασμα αδειών, μεταξύ 400 εκατ. τόνων και 833 εκατ. τόνων στη δεκαετία 2020-2030. Σήμερα οι πλεονάζουσες άδειες φθάνουν στα 2,5 δισ. τόνους και προβλέπεται να αυξηθούν ως το 2020 στα 3 δισ. τόνους.

Η μελέτη Κάπρου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εφαρμόζοντας το μηχανισμό MSR θα σταθεροποιηθεί η αγορά ETS κατά τη δεκαετία 2020-2030 και οι τιμές εμπορίας ρύπων θα διατηρηθούν στα εύλογα επίπεδα των 20-30 ευρώ τον τόνο διοξείδιου του άνθρακα. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, είναι δυνατόν να συνυπάρχουν στόχοι, 30% για την ανάπτυξη ΑΠΕ ως το 2030 και 30% για την ενεργειακή αποδοτικότητα, χωρίς να αποδυναμωθεί η αγορά ETS και χωρίς να καταρρεύσουν οι τιμές της. Αυτός κρίνεται, εν τέλει, ως ισορροπημένος συνδυασμός πολιτικών για την Ενέργεια και το Κλίμα, με ορίζοντα το 2030.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v