Αποκαλυπτήρια από ΤτΕ του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών

Τον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών παρουσιάζει η Τράπεζα της Ελλάδος. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη νομοθετική παρέμβαση στα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Σε αναζήτηση λύσης και για προβληματικά δάνεια των νοικοκυριών.

Αποκαλυπτήρια από ΤτΕ του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών

Συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια θα έχει αύριο το πρωί ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να συζητήσουν το καυτό θέμα των ημερών, δηλαδή τη ρύθμιση που προωθείται για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των νοικοκυριών.

Σήμερα πάντως, εκτός απροόπτου, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να παρουσιάσει τον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος θα ισχύσει από 1η-1-2015. Ο Κώδικας θα στηριχθεί στον θεσμό του συνεργάσιμου δανειολήπτη και στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές δυνατότητες εξόφλησης των δανείων από τα νοικοκυριά.

Από τη μέχρι στιγμής πληροφόρηση που υπάρχει, ο Κώδικας Δεοντολογίας προβλέπει μεταξύ άλλων: μείωση επιτοκίου, αλλαγή του τύπου του επιτοκίου, παροχή πρόσθετης εξασφάλισης από τον δανειολήπτη, πώληση ακινήτου στην τράπεζα και εν συνεχεία ενοικίασή του από τον δανειολήπτη η οποία μπορεί να συνοδεύεται από παραχώρηση του δικαιώματος διαμονής στο ακίνητο έναντι μισθώματος (συνήθως για ελάχιστη περίοδο τριών ετών), ανταλλαγή με στεγαστικό δάνειο μικρότερης αξίας, αλλά και ρευστοποίηση εξασφαλίσεων.

Ο Κώδικας περιγράφει τα βήματα, τις προθεσμίες και το ελάχιστο περιεχόμενο της πληροφόρησης που οφείλουν να παρέχουν εκατέρωθεν οι τράπεζες και οι δανειολήπτες, ώστε να αξιολογούνται σωστά οι κίνδυνοι και η ικανότητα αποπληρωμής κάθε πιστούχου.

Τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών, και δη τα στεγαστικά, είναι η επόμενη προτεραιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια. Μέχρι στιγμής, πάντως, το υπουργείο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει πώς θα κινηθεί σε αυτό το μέτωπο, αφήνει όμως να εννοηθεί ότι ετοιμάζει ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου μαζικού κύματος πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Βάσει του νόμου 4224/2013, μέχρι το τέλος του 2014 προστατεύεται η κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ υπό την προϋπόθεση το καθαρό οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 35.000 ευρώ και η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ.

Περιμένοντας την τρόικα

Εν τω μεταξύ, στο σκέλος των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων η κυβέρνηση αναμένει τις παρατηρήσεις της τρόικας -ήδη εστάλη στους δανειστές πριν από τον Δεκαπενταύγουστο το προσχέδιο για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια-, ενώ έχει ήδη λάβει τις παρατηρήσεις των τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για το πότε το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, δεν αποκλείεται το γενικό πλαίσιο αυτού να παρουσιαστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας και στη χθεσινή συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο, «επιδιώκουμε μια συνολική λύση στο πρόβλημα των οφειλών προκειμένου να μπορέσουν οι βιώσιμες επιχειρήσεις, όχι μόνο οι μεγάλες αλλά και οι μικρομεσαίες, να απεγκλωβιστούν από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν εισέλθει και να εξυγιανθούν. Να μπορέσουν να διευκολυνθούν ειδικότερα ως προς το σκέλος των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, το οποίο πολλές φορές είναι αδύνατον να αποπληρωθεί λόγω των μεγάλων προσαυξήσεων».

Σημείωσε παράλληλα ότι «η εν λόγω διευθέτηση δεν θα γίνει σε βάρος των ενήμερων και συνεπών δανειοληπτών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v