Τράπεζες: Ραντεβού το Σεπτέμβριο για stress test

Στις 10-20 Σεπτεμβρίου οι καθοριστικές συναντήσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τα ευρήματα της άσκησης. Στα τέλη Αυγούστου η πρώτη εικόνα για το AQR. Γιατί παραμένουν επιφυλακτικές οι τράπεζες.

Τράπεζες: Ραντεβού το Σεπτέμβριο για stress test

Έναν κρίσιμο μήνα που ξεκινά στα τέλη Αυγούστου και ολοκληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου έχουν μπροστά τους οι εγχώριες συστημικές τράπεζες ως προς την εν εξελίξει άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενεργούν από κοινού η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA).

Στα τέλη Αυγούστου αναμένονται οι πρώτες γνωστοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τα αποτελέσματα του ελέγχου ποιότητας ενεργητικού με βάση τους ισολογισμούς της 31ης Δεκεμβρίου 2013.

Παρότι ο έλεγχος ποιότητας θα έχει μέχρι τότε ολοκληρωθεί, η παροχή στοιχείων θα είναι, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, αποσπασματική και δεν θα επιτρέπει τον σχηματισμό ολοκληρωμένης εικόνας για τα ευρήματα ανά τράπεζα. Άλλωστε η ΕΚΤ διατηρεί το δικαίωμα τόσο να αποφασίζει για ανοικτά ακόμη ζητήματα μεθοδολογίας, όσο και να αναπροσαρμόζει παραμέτρους, που θεωρητικά έχουν οριστικοποιηθεί.

Η εικόνα θα αρχίσει να σχηματοποιείται εντός Σεπτεμβρίου, οπότε και έχουν προγραμματισθεί το διάστημα 10 - 20 του μήνα ενημερωτικές συναντήσεις μεταξύ κλιμακίων των τραπεζών και στελεχών της ΕΚΤ. Αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι η ανταλλαγή απόψεων λίγο πριν από την οριστικοποίηση των ευρημάτων της άσκησης προσομοίωσης που είναι προγραμματισμένη για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Ο τρόπος με τον οποίο κινείται η ΕΚΤ σε συνδυασμό με τα αυστηρά κριτήρια που έχουν υιοθετηθεί στη μεθοδολογία της άσκησης καθιστά επιφυλακτικά τα τραπεζικά στελέχη για το αν θα υιοθετηθούν τελικώς κάποια από τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμπεριέλαβε στο πρότυπο αναφοράς, όπως έγραψε το Euro2day.gr, τη δυνατότητα συνυπολογισμού της κεφαλαιακής ενίσχυσης από τις πωλήσεις που προβλέπουν τα εγκεκριμένα σχέδια αναδιάρθρωσης. Η παραπάνω κίνηση δημιουργεί αισιοδοξία ότι οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες θα βγουν αφού έχουν προσδιορισθεί και τα πλάνα αναδιάρθρωσης, κίνηση που θα μειώσει το ύψος του λογαριασμού.

Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, οι ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης που περιλαμβάνουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης θα συμπεριληφθούν στα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα πρέπει να ετοιμάσουν οι τράπεζες στις οποίες προέκυψαν κεφαλαιακές ανάγκες με βάση την άσκηση προσομοίωσης.

Πιθανό είναι στα capital plans να συνυπολογισθεί και η μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε φορολογική απαίτηση (tax credit) εφόσον η κυβέρνηση θα έχει θεσμοθετήσει μέχρι τότε την αλλαγή ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών του Νότου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία), με μικρές διαφοροποιήσεις ώστε να μην υπάρξει καμία επιβάρυνση στο χρέος. Τη σχετική πρόθεση αποκάλυψε το Euro2day.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την υιοθέτηση του tax credit παίρνοντας στοιχεία από τις σχετικές νομοθεσίες που εισήγαγαν η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v