Πετρέλαια: Bonus στις εταιρίες για γρήγορες γεωτρήσεις

Οι προτάσεις εταιριών για έρευνα στο Ιόνιο και στη νότια Κρήτη που θα προβλέπουν γεωτρήσεις σε σύντομο χρόνο θα λάβουν επιπλέον βαθμολογία στο πλαίσιο του διαγωνισμού που θα προκηρύξει η κυβέρνηση. Από το ΥΠΕΚΑ εκφράζουν αισιοδοξία για προσέλκυση μεγάλων διεθνών εταιριών.

Πετρέλαια: Bonus στις εταιρίες για γρήγορες γεωτρήσεις

H εξασφάλιση νέων αποθεμάτων υδρογονανθράκων για την Ευρώπη και οι ισχυρές ενδείξεις εύρεσης κοιτασμάτων στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης είναι τα σημαντικότερα κίνητρα που έφεραν μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες στην παρουσίαση του Λονδίνου την περασμένη εβδομάδα, με τη συμμετοχή του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη.

Όπως επεσήμαναν σχετικά υψηλά ιστάμενες πηγές του ΥΠΕΚΑ, το υπουργείο που ηγείται και προωθεί τις σχετικές διαδικασίες κατέληξε στρατηγικά ότι για την αποτελεσματική έρευνα των θαλάσσιων περιοχών θα πρέπει να προσελκυσθούν επιχειρήσεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους.

Όπως εξηγούν, στα περισσότερα από τα 20 θαλάσσια μπλοκ που θα διατεθούν για έρευνα στο πλαίσιο του γύρου παραχωρήσεων τα βάθη της θάλασσας είναι μεγάλα, όπως μεγάλη συγκριτικά με προηγούμενους γύρους είναι και η έκταση που καταλαμβάνουν. Ως εκ τούτου, θα απαιτηθούν τεχνική πείρα και κεφαλαιακή επάρκεια για την πραγματοποίηση ερευνών, την οποία κατά τεκμήριο διαθέτουν οι μεσαίες και οι μεγάλες εταιρίες.

Πάντως, αυτό που τονίζεται αρμοδίως είναι ότι με βάση και την πρόσφατη εμπειρία άλλων κρατών που έκαναν γύρους παραχωρήσεων, όπως η Κύπρος, η επιτυχία ή όχι στην προσέλκυση εταιριών δεν κρίνεται από την αρχική διαδικασία, αλλά από αυτές που θα ακολουθήσουν.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην περίπτωση της Κύπρου, ο πρώτος γύρος είχε ως αποτέλεσμα την παραχώρηση και την υπογραφή σύμβασης μόνο για ένα μπλοκ, το 12. Ωστόσο το γεγονός ότι η πρώτη γεώτρηση ήταν επιτυχής είχε ως αποτέλεσμα στον δεύτερο γύρο να παρουσιαστούν πολύ περισσότερες και μεγαλύτερες εταιρίες και εν τέλει να υπογραφούν συμβάσεις με super major εταιρίες όπως η γαλλική Total, η ιταλική ΕΝΙ και η κορεατική Kogas.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΕΚΑ θα λάβουν επιπλέον βαθμολογία οι προτάσεις που θα προβλέπουν την πραγματοποίηση γεωτρήσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα από την υπογραφή των συμβάσεων.

Το παραπάνω ισχύει στην περίπτωση της Κύπρου με την Τotal, η οποία προγραμματίζει να ξεκινήσει γεώτρηση στο ένα από τα μπλοκ που της έχουν παραχωρηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2015, δηλαδή σε λιγότερο από 2,5 χρόνια από την ενεργοποίηση της σύμβασης και ενώ σε παρόμοιες περιπτώσεις οι γεωτρήσεις γίνονται στο τέλος της ερευνητικής περιόδου, δηλαδή 4-5 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.

Σε κάθε περίπτωση το επιτελείο του ΥΠΕΚΑ έκρινε απόλυτα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι από τις περίπου 40 εταιρίες που παρακολούθησαν την παρουσίαση του Λονδίνου οι έξι από αυτές θεωρούνται super majors (BP, Αnadarco, Νoble, Εxxonmobil, Εnel,Shell), ενώ τουλάχιστον 10 είχαν απευθείας επαφές με τα στελέχη του υπουργείου και της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (καθηγήτρια Σοφία Σταματάκη) και τους εκπροσώπους της νορβηγικής PGS και του γαλλικού εξειδικευμένου ινστιτούτου ΒEICIP.

Οι καθυστερήσεις

Τέλος παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ ότι το μοντέλο που ακολουθήθηκε στις παραχωρήσεις του open door είναι πετυχημένο (17μελής επιτροπή αξιολόγησης κ.λπ.), ενώ η επάρκεια του υπηρεσιακού δυναμικού του υπουργείου είχε αποτελέσματα, γεγονός είναι ότι η διαδικασία που ξεκινά έχει πολλαπλάσιες απαιτήσεις από την προηγούμενη που αφορούσε μία χερσαία περιοχή (Ιωάννινα), μία μικρή θαλάσσια με βεβαιωμένο κοίτασμα που θα εξαχθεί από τη στεριά (Κατάκολο) και μία θαλάσσια στην οποία είχαν γίνει έρευνες (Πατραϊκός).

Έτσι αν στην προηγούμενη η διαδικασία παραχώρησης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, 2,5 χρόνια μετά την έναρξη, εκφράζονται φόβοι για το κατά πόσον το ίδιο μοντέλο (επιτροπή, ή επιτροπές, υπαλληλική ιεραρχία του ΥΠΕΚΑ) θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των μεγάλων εταιριών, οι οποίες αυτό που κυρίως ζητούν από το Ελληνικό Δημόσιο είναι συνέπεια στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v