Σε εννέα μήνες οι προσφορές για τις έρευνες πετρελαίου

Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά η διαδικασία για τη δημοσίευση της προκήρυξης στην εφημερίδα της ΕΕ και θα δοθεί περιθώριο 9 μηνών για την κατάθεση των προσφορών. Στη συνέχεια εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν τρεις μήνες για την αξιολόγηση των προτάσεων.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Σε εννέα μήνες οι προσφορές για τις έρευνες πετρελαίου

Τον Μάρτιο του 2015 υπολογίζει το υπουργείο ΠΕΚΑ ότι θα κατατεθούν οι προσφορές από πετρελαϊκές εταιρείες για την πραγματοποίηση ερευνών στο Ιόνιο και στη Νότια Κρήτη.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά η διαδικασία για τη δημοσίευση της προκήρυξης στην εφημερίδα της Ε.Ε. και θα δοθεί περιθώριο 9 μηνών για την κατάθεση των προσφορών. Στη συνέχεια, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν τρεις μήνες για την αξιολόγηση των προτάσεων.

Αναφορικά με τα όργανα που θα οργανώσουν τον γύρο παραχωρήσεων, πηγές του ΥΠΕΚΑ έλεγαν ότι με βάση την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τον προηγούμενο γύρο open door (Ιωάννινα, Κατάκολο, Πατραϊκός), η επιτροπή που συστάθηκε και οι υπηρεσίες του υπουργείου έφεραν σε πέρας σημαντικό και δύσκολο έργο.

Έτσι για τον νέο γύρο σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη θα ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο. Ταυτόχρονα, θα ξεκινήσει η διαδικασία για στελέχωση της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) με στόχο η αξιολόγηση των προτάσεων να γίνει από την ΕΔΕΥ.

Η τελευταία, εκτός από το Δ.Σ. θα στελεχωθεί με 20 επιστήμονες (γεωλόγοι, μηχανικοί πετρελαίου, νομικοί οικονομολόγοι κ.λπ.), ενώ πέντε στελέχη θα προέλθουν από αποσπάσεις από τον δημόσιο τομέα.

Σε ερωτήσεις αναφορικά με τη στρατηγική του ελληνικού δημοσίου, στην προσέλκυση εταιρειών, πηγές του ΥΠΕΚΑ ανέφεραν ότι με βάση τα χαρακτηριστικά των θαλάσσιων μπλοκ και τις απαιτήσεις, η στόχευση είναι σε μεσαίες και μεγάλες πετρελαϊκες εταιρείες. Οι μικρότερες μπορούν να συμμετάσχουν ως μέλη σε ευρύτερα σχήματα (κοινοπραξίες) ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Τέλος, αναφορικά με άλλες εκκρεμότητες, ετοιμάζεται η απόφαση για την κατανομή του περιφερειακού φόρου που ανέρχεται σε 5% επί των κερδών των πετρελαϊκών, στις περιφέρειες και στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης στα όρια των οποίων θα γίνει παραγωγή υδρογονανθράκων.

Επίσης ολοκληρώνονται οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις περιοχές των ερευνών, οι οποίες και θα δοθούν για διαβούλευση, ενώ στην στη τελική φάση βρίσκεται και η επεξεργασία της οδηγίας για την προστασία του περιβάλλοντος από τις έρευνες στη θάλασσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v